Bang & Olufsen gaat klassiekers nieuw leven inblazen

Het Deense audiobedrijf Bang & Olufsen (B&O) heeft aangekondigd om een aantal van zijn klassiekers nieuw leven in te gaan blazen, te beginnen met de Beogram 4000, een iconische draaitafel met een tangentiële toonarm. De Beogram 4000, ontworpen door Jacob Jensen in 1972, is zo'n designicoon dat het deel uitmaakt van de permanente collectie van het Museum Of Modern Arts in New York. Hier begint dan ook het nieuwe proefproject van Bang & Olufsen, genaamd 'Classics'.

Bang & Olufsen Beogram 4000 Refurbished

Het B&O project genaamd 'Classics' heeft tot doel enkele van de meest iconische erfgoedproducten van het merk op te knappen, te herstellen en opnieuw te creëren. Productmanager Mads Kogsgaard Hansen, die de Classics-pilot bij B&O leidt, legt het als volgt uit: “in onze Classics-pilot onderzoeken we Design for Longevity, een principe van het circulaire economie raamwerk, met als doel het erfgoed en de waarde van enkele van onze meest iconische producten uit voorgaande decennia te behouden. We weten dat mensen nog steeds Bang & Olufsen-producten thuis gebruiken en tentoonstellen 25, 35 en zelfs 45 jaar nadat ze zijn gemaakt, wat vrij uniek is in onze branche.”

Het eerste product dat opnieuw wordt gelanceerd onder het Classics-initiatief is de Beogram 4000 draaitafel. Deze platenspeler werd in 1972 ontworpen door Jacob Jensen, die een platenspeler wilde creëren die tijdloos en vooruitstrevend was in zijn technische prestaties, terwijl de esthetiek van B&O behouden bleef. De Beogram 4000 was niet alleen gemakkelijk te gebruiken, maar de Beogram 4000 was ook uitgerust met geavanceerde technologie, zoals een elektronische tangentiële toonarm. Dit type toonarm speelt de plaat niet alleen constant met de juiste hoek af, maar het maakte de Beogram 4000 ook meer ‘dansbestendig’ dan elke andere draaitafel die destijds op de markt was, aldus de fabrikant.

De fabrikant is al begonnen met het onderzoeken van de beste manier om de draaitafels uit de Beogram 4000-serie te renoveren, herstellen en opnieuw vorm te geven. De originele producten zijn naar het laboratorium van het bedrijf in Struer gestuurd, waar ze zorgvuldig worden gedemonteerd en handmatig worden geïnspecteerd. Wat dan volgt is een grondige renovatie en restauratie van mechanica en elektronische onderdelen. Bovendien zullen de nieuwe draaitafels extra ontwerpelementen hebben die niet voorkwamen op de originele Beogram 4000-serie.

Mads Kogsgaard Hansen verklaart als volgt: “elk onderdeel van het opknapproces wordt met de hand gedaan, dus met een hoog niveau van vakmanschap en aandacht voor detail. Tijdens dit proces kwamen onze ingenieurs en ontwerpers met briljante ideeën die sommige elementen van de draaitafel opnieuw vormden, terwijl ze trouw bleven aan de oorspronkelijke ontwerpintentie. We kunnen niet wachten om deze details te delen wanneer de draaitafel later dit jaar klaar is voor herlancering.”

Voor het overige zijn nog geen details bekend gemaakt over het restauratieproces. Ook weten we niet of later wellicht nog andere producten een restauratietraject kunnen ondergaan. De prijzen en beschikbaarheid van de gerenoveerde, gerestaureerde en opnieuw gemaakte draaitafels uit de Beogram 4000-serie worden later dit jaar tijdens een officiële aankondiging bevestigd. De draaitafels zullen naar verwachting in 2020 in beperkte hoeveelheden worden gelanceerd.

MERK

EDITORS' CHOICE