NIEUWSDALI

DALI breidt Oberon-lijn uit met actieve modellen en passieve vloerstaander

Sinan Kökbugur | 08 september 2020 | Fotografie Fabrikant | DALI

DALI heeft de Oberon-productlijn uitgebreid met actieve modellen. De nieuwe actieve luidsprekers, die de naam Oberon C hebben gekregen, zijn de meest betaalbare luidsprekers van de Denen tot nu toe. Voorts voegt Dali de Oberon 9 toe aan de productlijn. De Oberon 9 is de grootste passieve vloerstaander van de Oberon-productlijn. DALI is nog wat spaarzaam met het verspreiden van foto’s en informatie, maar de beschikbare informatie willen we alvast delen met onze lezers. 

DALI Oberon C: passieve luidsprekers actief gemaakt

De Deense luidsprekerfabrikant DALI heeft zijn instapproductlijn Oberon geactiveerd om ons aldus de Oberon C-serie te geven, de meest betaalbare serie actieve luidsprekers van het bedrijf tot nu toe. De nieuwe actieve lijn bestaat uit de Oberon 1C, een monitorluidspreker die net geen 1.000 euro per paar kost, de Oberon 7C, een vloerstaander van net geen 1.700 euro per paar en de platte muurhanger genaamd Oberon On-Wall C die voor net geen 1.300 euro per paar van eigenaar gaat wisselen. De Oberon On-Wall C is bij uitstek geschikt om aan weerskanten van de tv aan de muur te hangen.

Deze nieuwe actieve versies hebben dezelfde kasten en drivers als hun passieve tegenhangers, maar in elke kast zit een streamingmodule, een DA-converter en een paar 50 Watt Klasse D-versterkermodules (één per driver) plus een DSP-crossover-module. Het zijn dus allemaal tweeweg ontwerpen.

Als aanvulling op de driver zijn de 1C en On-Wall C elk uitgerust met een naar eigen zeggen extra grote stoffen dome-tweeter van 2,9 cm en een 13 cm midden- / basdriver met een conus van houtvezel die wordt aangedreven door Dali's eigen SMC-systeem voor het “drastisch verminderen van niet-lineaire magnetische vervorming”. Basreflexpoorten zijn te vinden aan de achterkant van elke kast, waarbij de On-Wall C een meer discrete implementatie geniet dan zijn diepere 1C-broer of zus. De 1C wordt gespecificeerd door Dali tot 39 Hz, maar de On-Wall tot slechts 51 Hz. De 7C krijgt dezelfde 2,9 cm stoffen dome-tweeter en twee 18 cm houtvezel mid- / basdrivers – ook voorzien van een SMC-drive – plus een naar achteren gerichte poort om frequenties tot een diepte van 31 Hz weer te geven.

Om muziek in de Oberon C’s te krijgen, kijken we naar DALI's nieuwe Sound Hub Compact (die 300 euro kost) die elk signaal dat aan de achterkant arriveert (dat is aptX HD / AAC Bluetooth, HDMI ARC, 2 x TOSLINK of analoog, gedigitaliseerd bij binnenkomst) - naar elk luidspreker zendt via een eigen 24-bit/96 kHz-compatibel draadloos streamingprotocol. De zelfde compacte hub kan ook worden gebruikt met DALI's Callisto C of Rubicon C. Omgekeerd voegt de originele (en duurdere) Sound Hub, uitgerust met de optionele BluOS-module, Roon Readiness en Spotify Connect toe. Uiteraard kan een willekeruige streamer worden aangesloten op de optische ingang van de DALI Sound Hub.

Alle Oberon C-modellen en de onderdelen worden in Denemarken vervaardigd. Elke Oberon C-luidspreker is verkrijgbaar in mat wit, licht eiken, donker walnoot of zwart essen. We weten nog niet wanneer de nieuwe Oberon C’s in de winkel zullen staan, maar dat zal vermoedelijk niet heel lang meer duren. Wordt vervolgd!

DALI Oberon 9: passieve vloerstaander

De nieuwe Oberon 9 vloerstaande luidspreker is aanzienlijk gegroeid in vergelijking met de Oberon 7 en heeft twee basdrivers van bijna 23 centimeter groot, die de funfactor van de luidspreker volgens de fabrikant zouden moeten vergroten. Lees ook onze recensie over de DALI Oberon 7.

De Oberon 9 is een drieweg basreflex luidspreker met de kantelfrequenties op 780 Hz en 3,4 kHz. De gevoeligheid is 90,5 dB (2,83 Volt / 1 meter). De nominale impedantie is vier Ohm. De afmetingen zijn 1.117 x 336 x 406 millimeter (H x B x D) en hij weegt ruim 37 kilogram.

De DALI Oberon 9 heeft een adviesprijs van net geen 800 euro per stuk en zou naar verluidt medio november op de markt moeten komen.

MERK

EDITORS' CHOICE