Vincent voorversterker SA-T1 met mono eindversterkers SP-T100
Met de zomer voor de deur komt Vincent uit met een geheel nieuwe versterker combinatie. Bestaande uit een hybride voorversterker en hybride mono blokken. De gecombineerde schakelingen, opgebouwd rond transistoren en vacuüm buizen, zorgen volgens de fabrikant voor een hoge en constante spanning, waarmee een lage signaal ruis verhouding wordt verkregen.
In mijn kring van hifivrienden, ontstaat keer op keer discussie als buizen- of transistor versterking ter sprake komt. Het blijkt vaak om een persoonlijke smaak te gaan, waarover soms niet eens valt te twisten. Techneuten denken daar anders over, die vergelijken de vervorming van een buis met die van een transistor. De transistor is dan altijd de winnaar.
Mijn eigen ervaring met buizenversterkers is dat die over het algemeen warm, muzikaal en sfeervol muziek weergeven. Een transistor versterker geeft mij wat meer drive en een krachtiger laag maar erkent zijn meerdere in het middengebied. Diverse fabrikanten waar onder Vincent zijn al geruime tijd bezig een combinatie te vormen tussen de twee manieren van versterken om langs die weg de voordelen van buis en transistor te combineren. Denkt u dan aan ruime oversturingmarges en de klank van een buis in een voortrap met de power en de transformatorloze koppeling van versterker met speaker in de uitgang, Men heeft de naam “hybride” gegeven aan een dergelijke relatie buizen - transistor. Volgens de Dikke van Dale is de eerste betekenis van hybride “bastaard” met als tweede omschrijving “uit heterogene elementen bestaand”. Dit laatste lijkt mij beter passend in voor de Vincent SA-T1 met de SP-T100.
Voorversterker SA–T1
De voorversterker heeft aan de achterzijde zes ingangen plus een tape uitgang en twee uitgangen voor de aansturing van de mono blokken. De verbinding tussen de combinatie voor /eind versterker is geheel uitgevoerd in cinch (RCA). De voorzijde van de versterker is voorzien van een toonregeling, die uitgeschakeld kan worden door een zogenaamde direct mode knop. De ingangen worden door middel van relais geschakeld en een corresponderende Led geeft aan welk ingangskanaal is ingeschakeld. Verder heeft de versterker een mute schakelaar die ik eerder via de afstandbediening zal bedienen, dan door eerst naar de versterker te lopen om hem inwerking te stellen.
Onnodig is de loudness knop, die vaak alleen op de low budget versterkers is te vinden. Centraal in het front huist het glazen oog waarachter de elektronen buis zichtbaar is. De lichtsterkte van het tube venster is via de afstandbediening in drie stappen te dimmen. Na het inschakelen, duurt het een tiental seconden voordat de SA-T1 zijn werk kan gaan doen, een licht geklik van relais geeft aan dat de Vincent klaar is voor gebruik.