NIEUWSDynaudio

Dynaudio introduceert de gelimiteerde Heritage Special

De Deense luidsprekerfabrikant Dynaudio introduceert een nieuwe passieve tweeweg monitorluidspreker genaamd Heritage Special. De nieuwe Heritage Special zal in een gelimiteerde oplage gemaakt en geleverd worden. De nieuwe luidspreker is van top-tot-teen, van binnen en van buiten, volledig met de hand gemaakt in Skanderborg, Denemarken. Hoewel het uiterlijk en de naam een beetje naar vroeger verwijzen, is volgens Dynaudio sprake van een uiterst moderne luidspreker.

Dynaudio Heritage Special: tweeweg monitorluidspreker

“De ontwikkeling van het Heritage Special project begon in het grootste geheim, als een ‘off-the-radar’ project binnen Dynaudio Labs, en is nu klaar om onthuld te worden. De Heritage Special is een eerbetoon aan enkele van Dynaudio's meest legendarische luidsprekers, waaronder de Crafft, Contour en Special Twenty-Five. Het uiterlijk is liefdevol retro, maar vergis je niet, de binnenkant is uiterst modern,” aldus het persbericht over de Dynaudio Heritage Special.

Dynaudio Heritage Special: handgemaakte kasten

De Heritage Special, straks gemaakt geleverd in een gelimiteerde oplage van 2.500 paren wereldwijd, heeft een behuizing gemaakt van 19 millimeter dik MDF dat is afgewerkt met een duurzaam geproduceerd Amerikaans walnootfineer. De kast is intern verstevigd en met een dikke laag bitumen bekleed om zodoende ongewenste resonanties te minimaliseren. Ieder vel fineer (inclusief de dunne lijststroken rond het frontpaneel) dat de bij fabriek binnenkomt, wordt op zijn metgezellen afgestemd – en voor elk luidsprekerpaar exact gematched – om zodoende een volledige consistentie binnen de serie te kunnen garanderen. De behuizing doorloopt na het fineren nog drie nauwgezette schuur- en lakprocessen. Het duurt dan ook iets meer dan drie dagen om een Heritage Special behuizing van begin tot eind te bouwen.

Dynaudio Heritage Special: premium tweeter-technologie

De metalen frontplaat is identiek aan die van de nog steeds zeer geliefde Esotar T330D tweeter. Achter deze frontplaat zit echter een moderne Esotar 3-tweeter (dezelfde als in de topklasse Confidence-serie). Het is de beste, meest geavanceerde tweeter die Dynaudio ooit geproduceerd heeft. Zo heeft nieuwe tweeter een grotere absorptiekamer, een krachtig, aerodynamisch gevormd neodymium magneetsysteem, de unieke resonantieverminderende Hexis-binnenkoepel en Dynaudio's kenmerkende, nauwkeurig gecoate soft-dome-diafragma.

Dynaudio Heritage Special: wooferontwerp van topniveau

De mid/laag-unit van de Heritage Special is een supercharged versie van de unit die je kon vinden in de bijna € 65.000 kostende Evidence Platinum-serie, die overigens uit het assortiment is genomen. Opvallend detail is dat de rand van de woofer over de kenmerkende groef in het frontpaneel uitsteekt, net zoals dat in het verleden het geval was. Deze 18W75 XL Heritage Special MSP Woofer (niet alle namen hoeven sexy te klinken) heeft dezelfde, zeer herkenbare opbouw van het diafragma als die van de Evidence-versie (met de bekende grote spreekspoelkap), maar tilt de onderliggende technologie naar een nieuw niveau:

  • De woofer heeft een intern magneetsysteem. De daarvoor benodigde ‘oversized’ spreekspoel maakt gebruik van de bekende hexagonale aluminium spreekspoeldraden, maar heeft in de Heritage Special uitvoering een glasvezel spreekspoeldrager.
  • Het nieuwe magneetsysteem gebruikt zowel neodymium- als ferrietmagneten om de flux rond de wikkelingen van de spreekspoel nauwkeurig onder controle te houden. Hierdoor wordt de zogeheten tweede harmonische vervorming drastisch verminderd en de transparantie van de weergave verbeterd.
  • De nieuwe asymmetrische Nomex-spider, zoals die ook te vinden is in de Confidence- en Contour i-serie, geeft nog meer controle over de uitslag van de lange slag woofer.

Dynaudio Heritage Special: uniek wisselfilter

Het ‘brein’ van de luidspreker, het wisselfilter, is helemaal in eigen huis ontworpen. Het is een klassiek Dynaudio eerste orde wisselfilter en is volledig opgebouwd met gebruik van hoogwaardige componenten van de Duitse fabrikant Mundorf (inclusief de bekende Evo Oil-condensatoren), aangevuld met door Dynaudio Labs gespecificeerde, op maat gemaakte onderdelen. Het wisselfilter maakt gebruik van impedantiecorrectie- en time-alignment-technologieën voor iedere individuele driver om zodoende een soepele overgang tussen beide drivers te kunnen garanderen.

In de luidsprekers vind je ‘Van den Hul's CS12 12 AWG’-bekabeling en een dempingsmateriaal van Zweeds fabrikaat. Om absoluut niets aan het toeval over te laten heeft Dynaudio gekozen voor de zeer hoogwaardige ‘710 Cu mC NextGen’-luidsprekerterminals van de Duitse fabrikant WBT.

Dynaudio Heritage Special: gelimiteerde genummerde oplage en dus niet voor iedereen

Ieder paar Dynaudio Heritage Special-luidsprekers heeft een uniek paarnummer gegraveerd in de geborsteld aluminium achterplaat. De gelukkige eigenaren van een paar Heritage Special luidsprekers kunnen met recht stellen een uniek stukje Dynaudio-geschiedenis in hun luisterruimte te hebben.

“It’s been a labour of love for our R&D, production and marketing teams,” zegt Otto Jørgensen, Dynaudio’s Director of Product Management. “Our initial listening session with the first playing pair of Heritage Specials was meant to last 20 minutes. It ended more than two hours later. I think that says everything you need to know about these speakers. We absolutely love them.”

Dynaudio Heritage Special: prijs en leveringsinformatie

De Heritage Special heeft een advies verkoopprijs van 6.000 euro per paar en is vanaf 19 november 2020 verkrijgbaar bij een select aantal dealers. Een belangstellende kan een dealer in zijn omgeving zoeken via http://www.dynaudio.com/dealers. Eigenaren die hun Heritage Special luidsprekers registreren op de Dynaudio website krijgen maar liefst tien jaar garantie.

MERK

EDITORS' CHOICE