REVIEWMarantz

Review: Marantz PM6007 en CD6007

Quintijn Bulterman | 14 december 2020 | Marantz

SAMENVATTING

Een hifi-set neerzetten in een prijsklasse die verzadigd is door wifi speakers en soundbars? Marantz doet het, en met een hoofdletter M. De PM6007 en CD6007 doen eer aan het erfgoed en de naam. Deze combinatie maakt de (eerste) stap naar echte hifi een no-brainer. Start hier en geniet meer!

PLUSPUNTEN

  • Bouwkwaliteit
  • Aansluitmogelijkheden
  • Hifi-geluidskwaliteit die Marantz-waardig is
  • Prijs-kwaliteitverhouding

MINPUNTEN

  • Eerlijk? Alles zou mierenneuken zijn

Als Sound United aan je vraagt of je de bestverkopende serie van Marantz eens in huis wil hebben, al is het maar voor een paar weken, dan is het antwoord natuurlijk volmondig; JA! Want we hadden al hoge verwachtingen van die 6000-serie, in ieder geval op basis van de geluiden rondom de PM6007, maar ook de CD6007 belooft veel goeds. Laat maar komen dus, die stereocombinatie. 

Full disclosure: we hebben de Marantz PM6007 en CD6007 eigenlijk een beetje toegeëigend. Soort van. We hebben de 6000-combi, wat dus de best verkopende lijn van Marantz blijkt, al geruime tijd in huis. Dat heeft ervoor gezorgd dat we de set goed hebben leren kennen. Het is dus niet bij een kortstondige ontmoeting gebleven. Het voelt ook als meer dan een blijvertje. Eentje met karakter, bovendien. 

De 6000 Serie +1

De Marantz 6000 serie mag een kaarsje uitblazen. De eerste tekst 6006-combi stamt alweer uit 2016. Een “update” gaat misschien niet zo hard als bij smartphones, maar ze worden zeker en wel doorgevoerd. Nu vier jaar verder lijkt er aan de buitenkant weinig veranderd. Of toch niet?

Marantz weet ons hier duidelijk en gericht te vertellen wat er anders is ten opzichte van de vorige lijn. Daar houden we van. Geen langdradig blaartrekkend verhaal met allemaal marketing poespas. Dus dat gaan wij ook nietd doen. Wat is er veranderd? Zowel de PM6007 als de CD6007 zijn een stap omhoog gegaan met de ingebouwde DAC. Hier vinden we nu de AK4490 terug. Het geeft ook de mogelijkheid om te kiezen voor een filter. Met het blauwe lampje qua keuze zou je het authentieke Marantz geluid krijgen, een wat dieper stereogeluid. Met het groene lampje zou het geluid iets frisser of schoner overkomen. Wat strakker in het gareel.

De PM6007 heeft de subwoofer uitgang en een verbeterd phonocircuit, dat geleend is van de PM7000N. Intern is bij de PM6007 de ruststroom aangepakt. In de praktijk zou dat moeten zorgen voor een stabielere prestatie.

Om af te sluiten zou bij de CD6007 het afspelen van WAV en DSD tot 5.6Mhz mogelijk zijn (via de usb-aansluiting). De upgrades hebben er wel voor gezorgd dat de prijs van de cd-speler omhoog is gegaan. Waar de adviesprijs van de CD6006 op 449 euro lag, ligt die van de CD6007 op 549 euro. Uiteraard is er meer, zoals de 2x 45 Watt, de Geavanceerde thermische compensatie en de uitgebreide aansluit mogelijkheden. Voor al die specificaties kun je ons nieuwsbericht rond de introductie afgelopen zomer er desgewenst nog eens op naslaan.

Game, Set, Press Play

Kijk even mee naar de foto. Want dit is een prachtig plaatje, toch? De PM6007 onder-, en de CD6007 bovenop. De lijnen en vorm die doorloopt. Zet het goed neer in een willekeurige kamer en het zal het oog strelen. Zeker in deze zwarte uitvoering ademt het elegantie. We hebben er vast maar een medaille overheen gedrapeerd.

Gelukkig blijft het niet bij kijken en moeten we het ook even aansluiten. Dat is misschien nog wel makkelijker dan een Sonos speaker installeren. Vanaf de CD6007 naar de PM6007 laten we een optische kabel van AudioQuest lopen. De Cinnamon om precies te zijn. We gebruiken de standaard kabels voor stroom en ook voor de luidsprekers gebruiken we standaard speakerkabel. De variant die je eigenlijk in elke bouwmarkt kan kopen. Daar hebben we een goede reden voor, maar daar komen we later even op terug.

Op de positie van de speakers hebben we gekozen voor de Bowers & Wilkins 606 S2. Deze speaker biedt een hoop kwaliteit voor een net bedrag. Plus het is geen moeilijk model. De Bowers & Wilkins 606 S2 moet goed aangestuurd worden, maar dat betekent niet direct dat er een RMS-vermogen van 100 Watt nodig is. De speaker heeft baat bij een stabiele aansturing. En laat dat nu net hetgeen zijn wat Marantz aan heeft gepakt. Daar vind je dan ook het verschil tussen het simpelweg plaatsen van een smartspeaker en het samenstellen van een audiosysteem dat bij elkaar past.

Voorts maken we uiteraard gebruik van de HIFI.NL playlist (voor Spotify, Deezer en Tidal). Veel van deze muziek hebben we overigens ook gewoon in ons bezit. Is het niet op cd, dan wel als digitaal bestand. We gebruiken voor de digitale bestanden de externe Samsung T5 schijf.

Gewapend met een koffie, of iets sterkers als het na 18.00 uur is, gaan we luisteren!

Machtig Mooi Marantz

In de vorige review, van de 6006 weetunog, was Werner onder de indruk van de prestaties, zeker gezien het prijskaartje. Twee jaar later en met de NA6006-toevoeging was ook Jamie meer dan te spreken over de prestaties. Aan dat oordeel is niets veranderd. Of misschien is het zelfs nóg wat gunstiger, voor ons als consument. Laten we dat even proberen concreet te maken met wat muziek. Amy Winehouse, John Mayer, Florence + The Machine, Lavinia Meijer en de soundtrack van Interstellar zijn daartoe een mooie selectie.

Amy Winehouse en John Mayer zijn artiesten die bijzonder lekker klinken met de authentieke Marantz sound. De stem van beide artiesten komen warm over. Zonder daarbij echt een diepe kleuring te geven. De combinatie met de Bowers & Wilkins speakers dragen hier aan bij. Het voelt en klinkt vertrouwd. Misschien is dat wel de beste omschrijving die we kunnen geven als we luisteren naar “Slow Dancing in a Burning Room”. We luisteren hier met de “blauwe” instelling van het led lampje. Voor de andere muziek schakelen we over naar de “groene” instelling. Dat is precies wat de soundtrack van Interstellar nodig heeft. Die moet strak en schoon klinken. Het laag moet je ervaren en niet aanvoelen als een vertrouwde warme pantoffel. Dat laag moet in het gelid zijn, als soldaten die wachten op een order en die vervolgens uitvoeren met militaire precisie. De muziek van Interstellar en ook van Lavinia Meijer hebben baat bij een “schoon” geluid. Interstellar is kenmerkend door het gebruik van het orgel. De muziek van Lavinia Meijer is puur het gezang van een harp. Dit wil je schoon ervaren, horen en voelen. Die optie is er met de keuze tussen blauw en groen. De kleurstelling van dat groen past ook prima bij het geluidsbeeld. Het is schoner en fris. Zoals je zou verwachten van de lente. De blauwe kleur geeft je meer het gevoel van de herfst, warmer en knus.

Met beide instellingen is het genieten. Echte hifi. Als je dan even becijfert dat hier een combinatie staat van zo'n 1800 euro, dan worden we daar heel blij van. Het brengt plezier terug in het luisteren. Iets wat we vaak missen bij smart of wifi speaker. In dit geval staat de M in muziek voor Marantz.

Voor jou of voor mij?

De belangrijkste vraag is “Voor wie is deze set bedoeld?” Misschien is dat zelfs nog belangrijker dan de prijs. Zonder speakers kom je bij deze combi op 1100 euro, of 549 per stuk om precies te zien. Al hadden we graag een rond bedrag van 1000 euro gezien, 1098 is in deze tijd en markt een prima grens qua bedrag. Dan moeten de passende speakers er vervolgens nog bij. In deze review hebben we gebruik gemaakt van de B&W 600 Serie, maar een Q Acoustics zou het er ook prima op doen. Een echt hifi-avontuur. Luisteren naar verschillende speakers en op zoek gaan naar de ware audiofiel die bij iedereen van binnen leeft. En het loont! Je krijgt er zoveel meer audioplezier voor terug.

Stel je nu eens voor dat je al een aardige tijd naar een all-in one wifi- of bluetoothspeaker luistert, misschien wel 2x een Sonos Play 5 voor stereo, maar je mist iets. Je wil meer geluid, meer muziek, meer béleving. Dan is deze combinatie in de 'audiofiele groeicurve' een prachtige stap om te zetten. Het geeft de vrijheid om speakers te kiezen die passen bij jouw muziekvoorkeur. Ook geeft het meer mogelijkheden om in de toekomst uit te breiden. Denk bijvoorbeeld eens aan een platenspeler. Misschien staat die er nu ook al, maar een Marantz en een mooie set speaker laat 'm beter tot zijn recht komen dan een losse speaker. Is de wens er om toch te streamen, ook dan is de set eenvoudig uit te breiden. En waarom niet in dezelfde serie en stijl? 

Geen opmerkingen?

We hebben net al even aangegeven dat we graag een prijsgrens van 1000 euro hadden gezien. Dat is deels psychologisch, anderzijds is het een heel mooi bedrag voor de audiomarkt. Maar voor deze 1100 euro hebben we echt ouderwets genoten. Dat heeft grotendeels te maken met een goede combinatie van versterker en speaker. Een ATC SCM 19 zou bijvoorbeeld weer géén goede combinatie zijn. De Marantz PM6007 heeft het gewoonweg niet in huis om zo'n speaker aan te sturen. Dat is een realistisch feit. 

De bouwkwaliteit, de geweldige audiostage, de flair, drama en elegantie; het is een totaalpakket waar iedere muziekliefhebber een brede lach van zal krijgen. De enorme uitgebreide mogelijkheden om speaker Bi-Wire aan te sluiten, een ingebouwde phono stage of de excellente en zeer stabiele afgifte van power maken het op en top.

Conclusie

Een hifi-set neerzetten in een prijsklasse die verzadigd is door wifi speakers en soundbars? Marantz doet het, en met een hoofdletter M. De PM6007 en CD6007 doen eer aan het erfgoed en de naam. Deze combinatie maakt de (eerste) stap naar echte hifi een no-brainer. Start hier en geniet meer!

Marantz 6007 stereocombinatie
€ 1098 / € 549 per stuk | PM6007 + CD6007 | www.marantz.nl
Beoordeling: 5 / 5 

MERK

EDITORS' CHOICE