ARTIKELSonos

5 tips om het beste uit je Sonos Five te halen

Quintijn Bulterman | 11 december 2020 | Sonos

Vrij recent hebben we de nieuwe Sonos Five getest. Een geweldige speaker die voor een hoop luisterplezier zorgt. Maar, dan moet je wel een beetje weten hoe je die geluidskwaliteit eruit haalt. In onderstaand artikel helpen we je om het beste uit jouw Sonos speaker te krijgen. Dat doen we aan de hand van 5 tips voor je Sonos Five, al kun je dat natuurlijk ook prima betrekken op andere speakers van Sonos. Dus wacht niet langer en haal alles uit je Sonos!

1: Kies voor kwaliteit in streaming audio

Tuurlijk, we zijn allemaal verzot op Spotify. Het is zelfs gratis, voor wie de reclames voor lief wil nemen. Wil je betere kwaliteit en geen reclames meer, dan kom je al snel op een tientje per maand uit voor de premium variant. Dan kun je wel tot 320 kbit/s streamen, gecomprimeerd. Dat betekent dat Spotify nog steeds stukjes uit de muziek weglaat, om het als kleiner bestand op te kunnen slaan. De kwaliteit is daarmee lager dan de weergave van een cd. Gelukkig zijn er ook partijen zoals Qubuz en Tidal; streamingdiensten die wel cd-kwaliteit bieden.

Met het Tidal Hifi abonnement bijvoorbeeld stream je lossless cd-kwaliteit (1411kbps or 16bit / 44.1kHz). Dat is een stukkie beter dan wat Spotify je biedt, en dat hoor je. Bij Tidal wordt de muziek niet gecomprimeerd tot een kleiner bestand. Het verschil hebben we onlangs nog maar eens mogen ervaren bij een bezoekje aan de Wisseloord Studios. Wil je betere kwaliteit geluid, dan moet de bron van je muziek – het audiobestand dus  ook van hogere kwaliteit zijn. Voor een Tidal Hifi abonnement betaal je 20 euro per maand. Tenzij je het via ons regelt, natuurlijk.

2: Kill loudness

Deze tweede tip is een simpele tip, maar maakt een wereld van verschil. Loudness heeft te maken met dynamiek. Het is in principe de melodie bepalen door de regulering van toonsterkte. Het verschil tussen hard en zacht. Wat zeer regelmatig gebeurt om muziek “beter” te laten klinken, is de loudness omhoog gooien. Dat doen producers om de muziek lekker te laten knallen op de radio. Gevalletje Loudness wars. Het nadeel hiervan is dat er compleet geen dynamiek meer is, en er ook serieuze luistervermoeidheid optreedt.

Als je te lang naar 'loudness' hebt geluisterd, dan kan je de weergave beu worden, een piep of toon horen als de muziek gestopt is, of zelfs behoefte hebben aan complete stilte. In de Sonos instellingen staat de modus Loudness standaard aan, maar die is eenvoudig uit te zetten. Doe dat zeker, want je muziek zal beter klinken. En je kan er langer van genieten zonder dat je er vermoeid door raakt.

3: Ga voor gezonde voeding

Stel, je hebt heel de week gegeten bij Domino's, McDonald's en de snackbar om de hoek, want support your locals. En dan ontbijt, lunch en avondeten. Hoe ziet jouw lichaam er na zo'n week uit? En hoe voel je je? Juist; vies, vet en opgeblazen. En waarschijnlijk ligt je energieniveau ergens onder het vriespunt. Voor audioapparaten werkt dat eigenlijk hetzelfde. De Sonos Five hebben we daarom aangesloten met een betere voedingskabel. De NGR-Z van AudioQuest, om precies te zijn. Deze kabel heeft in onze review de meeste impact gehad op de geluidskwaliteit. De Sonos Five ging van muziek uit een zwart kastje naar een klein orkest in de keuken. Het is ongekend, wat een verschil een goede kabel kan maken. Volkomen logisch ook eigenlijk, want hoe ga jij op groente en fruit? Ook een stuk beter dan met al dat fastfood, nietwaar?

Het geluidsbeeld met de AudioQuest NRG-Z is groter. De instrumenten komen los van elkaar en zijn beter te onderscheiden. De muziek wordt breder in de kamer wegzet. Het is niet voor te stellen dat het uit de Sonos Five komt. Ben je dus echt verzot op je Sonos Speaker en wil je er het maximale uithalen, dan is een betere voedingskabel een must have upgrade. 

4: Plaatsing, akoestiek en Trueplay

In de wereld van professionele audio en hifi is akoestiek een belangrijk aspect, met een enorme invloed op de weergave van geluid. Kamers worden voorzien van panelen, isolatie en basstraps. Allemaal voor een betere audioweergave. Akoestiek is dan ook iets waar de mens al eeuwen mee bezig is, in ieder geval al sinds de bouw van Romeinse theaters, specifiek ontworpen om een optimaal geluid voort te brengen. Een moderne huiskamer is dat negen van de tien keer niet. Dus een Sonos speaker plaatsen kan voor vreemde akoestische effecten zorgen.

Zet een Sonos speaker om te beginnen nooit in een hoek. De lage tonen kruipen graag een hoek in en kunnen worden versterkt. Staat je speaker te dicht op een muur, dan kunnen de lage tonen ook zwaar overkomen. Geef je Sonos daarom iets meer ruimte en haal de speaker iets verder van de muur af.

Een tweede onderdeel, eigenlijk een losse tip  maar dan komt ons mooie idee met '5' en 'Five' niet uit, dus dan maar als 4b – is het feit dat Sonos enkele jaren geleden zelf ook een duit in het akoestiekzakje gedaan heeft, met de ontwikkeling van Trueplay. Sonos Trueplay is een handige functie ivan de streamingspecialist om met je telefoon of tablet (mits iOS) metingen in de (luister)ruimte te maken. Met de gemeten waarden is het vervolgens in de app mogelijk om aanpassingen door te voeren. Zo houdt de speaker rekening met de ruimte.

5: Dump de wifi

Heerlijk toch, geen lelijke kabels meer. Je plaatst je Sonos Five op het aanrecht, start de app en luisteren maar. Alleen die stroomkabel, als die toch ook nog eens weg kon... Gewoon draadloze stroom, het moet een kwestie van tijd zijn. Enfin, toch zitten er wat haken en ogen aan een draadloze verbinding. Wifi is door de jaren heen enorm gegroeid en met de komst van Wifi 6 bovendien weer een stukje sneller geworden. Maar dat betekent niet dat het ook meteen de beste optie is. Wil je het beste uit je Sonos Five halen, dan zal je toch de ethernetpoort moeten gebruiken. Draadloze verbindingen opereren namelijk in een goed gevuld spectrum, waar ook radio en bluetooth te vinden zijn. Het kan zelfs voorkomen dat het netwerk van de buren stoort met jouw eigen wifi.

Een fenomeen wat dan kan optreden is 'framedrops', waarbij de digitaal verstuurde pakketjes niet goed doorkomen. En dat hoor je in de muziek. Of eigenlijk hoor je dus géén muziek. En dat verstoren van het wifi-signaal kan ook al optreden bij het aanzetten van een magnetron, of omdat iemand anders in huis zijn hoofdtelefoon via bluetooth bedient. Zet je Sonos speaker daarom ook nooit naast een magnetron.

Om ervoor te zorgen dat je Sonos altijd een optimale verbinding heeft, gebruik je een ethernetkabel. In onze review van de Sonos Five gebruikten we een AudioQuest Cinnamon cat 7 kabel voor de beste resultaten. 

Alsjeblieft, de 5 meest effectieve tips om het beste uit je Sonos speaker te halen. Uiteraard is een aantal ook prima van toepassing op andere draadloze speakers, zoals van Bluesound, HEOS of Harman Kardon. En het belangrijkste is uiteindelijk dat je gewoon geniet van je muziek. Hopelijk met deze tips net ietsje meer!

Ps. een laatste tip is upgraden naar een stereopaar, mits dat natuurlijk een beetje logisch kan in de ruimte waar je je Sonos wil plaatsen. Want dan staat er echt weer iets heel anders. En dan waar mogelijk ook nog een sub erbij om er een volledig systeem van te maken. Maar dat past qua investering net niet lekker in voorgaande tips. 


EDITORS' CHOICE