NIEUWSBurmester

Nieuw Burmester 4D-surroundsysteem in Mercedes S-Klasse

Het Duitse audiobedrijf Burmester loopt niet alleen voorop in het topsegment van de audiomarkt, maar is ook een vaste speler geworden in het ontwikkelen en bouwen van hoogwaardige audio in auto's. Burmester levert o.a. audiosystemen voor de Duitse autobouwers Porsche en Mercedes. Burmester heeft aangekondigd dat het bedrijf een nieuw 4D audiosysteem gaat uitbrengen voor de leden van de nieuwe Mercedes S-Klasse die binnenkort hun weg naar de autodealers zullen gaan vinden.

Burmester en Mercedes: concertzaal op wielen vergezeld van stoelmassage

Burmester gaat het nieuwe 4D audiiosysteem voor de nieuwe Mercecdes S-Klasse bouwen en leveren. Nu kennen we 3D, maar wat is 4D? Het antwoord is volgens Burmester verbluffend: het Burmester 4D surround sound-systeem brengt niet alleen de geluidservaring vanuit alle mogelijke richtingen over, maar ook via de zittingen van de autostoelen. Dit werkt door middel van structuurgeluidomzetters, zogenaamde exciters, die in de zitting zijn geïntegreerd. Deze oplossing was al lang bekend in de bioscoop aan huis, maar in de auto is het volgens Burmester helemaal nieuw: Doordat je de muziek niet alleen door je oren ervaart, maar door je hele lichaam, krijg je compleet nieuwe geluidservaringen.

Deze naar eigen zeggen “holistische” benadering wordt echter heel goed geïmplementeerd wanneer het systeem is afgestemd op de luisteraar. Gelukkig is het door Mercedes gebruikte audio / communicatiesysteem uitstekend als het gaat om personalisatie: het systeem onthoudt een extreem groot aantal instellingen en vrij instelbare parameters kunnen worden gebruikt om een geluidsprofiel te creëren dat is aangepast aan de eigen voorkeuren.

Het 4D audiosysteem bestaat uit 31 hoogwaardige luidsprekers en acht exciters voor een allesomvattende geluidservaring. In de voorstoelen zijn speciale surroundluidsprekers geïnstalleerd om het surroundgeluid voor de bestuurder en voorpassagier te versterken. Deze luidsprekers, die dichter bij het oor zijn geplaatst, zorgen ook voor een heldere stemweergave tijdens telefonie. De drivers worden aangestuurd door meerkanaals eindtrappen met een totaal vermogen van bijna 2.000 Watt. Niet alle drivers zijn zichtbaar. De chauffeur en passagiers zitten immers in de S-Klasse en alles is volgens de fabrikant uiterst elegant verpakt en afgewerkt.

Dina Hoenge, CMO bij Burmester Audiosysteme, zegt: “De auto biedt ideale omstandigheden om van muziek te genieten. Bovenal zijn hoogwaardige geluidsoplossingen een essentieel onderdeel geworden van de beleving in het mobiele luxesegment. Samen met Mercedes-Benz zorgen we al jaren voor onvergetelijke geluidservaringen en zijn we bijzonder trots dat we goed geluid steeds toegankelijker maken. We kijken uit naar de opwindende projecten die onze gemeenschappelijke toekomst in petto heeft.”

Voor de niet-muziekliefhebber is er ook een leuke toepassing. Kies stampende housemuziek, draai de weergave van hoge tonen en middentonen helemaal weg, draai het volume van de overgebleven lage tonen helemaal open en laat je lekker masseren door je autostoel. Masseurs kunnen aan de slag met het ontwikkelen van de juiste massagemuziek om naar de autostoel te sturen.

Zoals reeds vermeld is het Burmester 4D surround sound-systeem voor het eerst te ervaren in de modellen van de nieuwe S-Klasse vanaf eind 2020. We hebben geen prijsinformatie, maar ongetwijfeld zal het complete 4D audiosysteem van Burmester niet goedkoop zijn.


EDITORS' CHOICE