NIEUWSSchiit

Schiit Audio Jotunheim 2: uitbreidbare gebalanceerde hoofdtelefoonversterker

Het Amerikaanse audiobedrijf Schiit Audio heeft de Jotunheim 2 aangekondigd, de vervanger en opvolger van de eerdere Jotunheim. De basis van beide Jotunheims is een gebalanceerde hoofdtelefoonversterker. De koper kan vervolgens kiezen voor een aantal opties, zoals welke DA-converter aan boord wordt geplaatst. Ook kan i.p.v. een DA-converter een phono-trap voor mm-elementen worden toegevoegd. De prijzen voor Europa zijn nog niet bekend gemaakt. 

Schiit Audio Jotunheim 2

De nieuwe Jotunheim 2 brengt Schiit Audio’s discrete Nexus-versterkingstrap naar het meest betaalbare niveau ooit, met behoud van de matching die nodig is voor maximale prestaties. Bovendien introduceert het Continuity S, een verbetering van de Continuity constante-transconductantie-eindtrap van Schiit, maar meer gericht op maximale efficiëntie.

“Continuity S gaat over het maximale uit de uitgangstrap van de Jotunheim 2 halen,” zegt Jason Stoddard, medeoprichter van het in de VS gevestigde Schiit Audio. “Het verhoogt de efficiëntie en verbetert de vervormingsprestaties. Het is geen vervanging voor Continuity - dat nog meer lineair is - maar Continuity S brengt veel van de voordelen van Continuity naar de Schiit Audio Jotunheim 2. In feite werkt de Jotunheim 2 een beetje koeler dan de eerdere Jotunheim, mede dankzij Continuity S.”

Functioneel voegt Jotunheim 2 een voorversterkeruitgangsschakelaar toe om een eenvoudigere integratie in een volledig desktopsysteem mogelijk te maken. Nu kunnen klanten kiezen of de voorversterkeruitgangen al dan niet zijn ingeschakeld, zodat ze actieve monitoren kunnen combineren met luisteren via een hoofdtelefoon (of op commando een subwoofer aan een hoofdtelefoon kunnen toevoegen).

Qua prestaties overtreft Jotunheim 2 alle cijfers van de originele Jotunheim en biedt volgens de fabrikant zowel een hoog vermogen voor inefficiënte hoofdtelefoons als een laag geluidsniveau voor gevoelige IEM's.

Jason Stoddard vervolgt: “we noemen Schiit Audio’s Jotunheim 2 “de beste $ 2400 versterker die je kunt krijgen oor $ 400 en dat zal sommige mensen zeker irriteren. Maar als je kijkt naar de opbouw en het circuit dat volledig discreet en volledig differentieel is en echt end-game-details heeft, zoals matchende onderdelen (inclusief front-end JFET’s binnen een marge van 1%, de nauwste matching ooit geïmplementeerd voor een productieapparaat), een Alps 27 mm RK27114 viervoudige volumepotentiometer, relais-geschakelde ingang, versterking en uitgang, realiseert de belangstellende zich dat Jotunheim 2 veel meer gemeen heeft met een op maat gemaakte versterker dan iets dat voor een lage prijs is gemaakt.”

Schiit Audio Jotunheim 2: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen voor een “kale” Jotunheim 2. Dat is een volledig analoge voorversterker tevens hoofdtelefoonversterker. De koper kan optioneel kiezen voor plaatsing van een True Multibit DAC, een AK4490 DAC of een mm-phonotrap. We weten nog niet vanaf wanneer de Jotunheim 2 en de optionele modules in de Benelux geleverd kunnen worden en voor welke prijs.


EDITORS' CHOICE