Een Gen 2-versie van de Sonos Beam, een van de populairste (en door Jan reeds uitgebreid geteste) kleine soundbars die je kunt kopen? Als je hem uitpakt, zal je niet meteen merken wat er nieuw is. Het design van de Beam is nauwelijks anders dan bij de oorspronkelijke versie, maar op technisch vlak heeft Sonos wel belangrijke dingen toegevoegd. Daarom een korte nieuwe review van de 50 euro-duurdere Gen 2-versie van de Sonos Beam.
Nieuw in de Sonos Beam Gen 2: Dolby Atmos
Het belangrijkste voor filmfans: Dolby Atmos-ondersteuning, net wat je nodig hebt als Netflix-bingewatcher. Sonos moest dit ook eigenlijk wel toevoegen omdat steeds meer concurrenten compacte soundbars uitbrengen die Atmos-geluid kunnen produceren uit een beperkt aantal drivers. Dat is hier ook het geval. Vergeleken met de duurdere Arc heeft de Beam Gen 2 minder speakertjes en gebruikt het slimme algoritmes om die Atmos-effecten in de kamer te sturen. Bij de Arc zijn er toegewijde drivers om dit te doen.
Het voordeel daarbij is een bescheiden prijskaartje én een kleiner toestel. Inderdaad, de Beam Gen 2 blijft een heel compact apparaat van 6,9 x 65 x 10 cm groot, en beschikbaar in het wit of zwart. Alleen al door die kleine afmetingen is het echt wel een soundbar die goed past bij een kleinere televisie of als je geen zin hebt in een groot audiotoestel. Ook de touchcontrols bovenaan de soundbar zijn er weer bij. Belangrijk? Wij hebben er nooit op gedrukt, dus: neen. Omdat de Sonos Beam Gen 2 een HDMI-eARC-verbinding heeft, kun je het volume gewoon regelen met de afstandsbediening van je tv. Al de rest doe je via de Sonos-app. En die 'keep it simple'-houding komt vaker terug. Zo vind je ook geen geluidsmodi, in tegenstelling tot bij veel andere soundbars.
Een bedenking wel: de Beam Gen 2 heeft slechts één HDMI-aansluiting. Dat houdt het eenvoudig. Je sluit ‘em aan op je tv, stelt de Sonos in via de app en je bent klaar. Heb je een nieuwe tv dan kun je rekenen op Dolby Atmos-geluid. Met een oudere tv wordt dat heel wat moeilijker. Een extra HDMI-ingang was dan wel handig geweest, om bijvoorbeeld een console of een Apple TV aan te sluiten en Atmos direct aan te leveren.
We snappen het wel, Sonos wil het simpel houden, wat ook bewonderingswaardig is. Je moet echter wel realiseren dat je met een ouder tv-toestel geen garantie hebt dat je die Atmos-prestaties gaat halen. In dat geval kun je met de oudere Beam ook gewoon verder. Die presteerde immers ook al goed voor zijn formaat.
Aan de slag met de Sonos Beam
Muziek uit een Sonos krijgen, ongeacht het formaat, de vorm (speaker in een schilderij, anyone?) of de locatie van het apparaat in (of buiten) het huis, is een van de gemakkelijkere zaken in audioland. Je hebt in de basis twee kabels nodig om de Beam aan het werk te zetten: een HDMI-kabel die op de HDMI ARC-ingang (Audio Return Channel) van je televisie wordt aangesloten en natuurlijk de kabel naar het stopcontact. Beschikt de tv nog niet over ARC, dan is er de uitwijkmogelijkheid naar een optische adapterkabel. Naast WiFi is er uiteraard een ethernetpoort aanwezig en wordt er Apple AirPlay 2 ondersteund.
De audioweergave bij je videobeleving (lees: de media op je televisie) spreekt voor zich, we noemden het hierboven al. Plug & play & presto, de doorgaans beperkte audiocomponenten van je tv worden ontlast door je nieuwe Sonos. Wil je met muziek van elders aan de slag, bijvoorbeeld de bestanden op je telefoon of de verzamelde lijstjes in het profiel van je muziekdienst? Voorzie dan je Sonos van stroom, download in de Apple of Google Play Store de S2-versie van de app van de Amerikaanse streaminggigant en volg eenvoudig de aangekondigde stappen. Er zijn niet veel oplossingen die je sneller bij je favoriete muzikanten zullen brengen.
Uiteraard zijn er daarnaast ook weer volop mogelijkheden om de koppeling met andere Sonos-weergevers in huis aan te gaan voor een volwaardige multiroombeleving.
De Sonos Beam ondersteunt naast de eigen app zoals gezegd ook de draadloze oplossing van Apple, dus met een iPhone of iPad kun je je playlists ook rechtstreeks via AirPlay naar het apparaat sluizen. En voor de Android-gebruikers is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld hun Spotify rechtstreeks vanuit de app te sturen, ook vanaf pc of Mac, zodat je desgewenst ook daar de Sonos app kunt omzeilen.
Laatstgenoemde heeft wel heel handig alle Sonos-functionaliteiten aan boord, waaronder equalizeraanpassing en compatibiliteit met meer dan honderd andere streamingdiensten, én natuurlijk Sonos Radio waar de Amerikanen steeds meer aandacht aan besteden. Kortom, de bekende Sonos-eenvoud is ook bij de V2-uitvoering van de Beam precies zoals we dat van het merk uit Santa Barbara gewend zijn.
Sonos Beam DTS-update
Binnenkort komt er een update zodat de Beam Gen 2 ook films met DTS-sporen kan verwerken. Voor de Netflix-kijker is dat niet zo belangrijk, want alle streamingdiensten kiezen voor Dolby Digital 5.1 of Atmos. Die speelt de Beam nu al perfect af. Maar DTS kom je nog wel tegen op oudere Blu-ray- en dvd-schijven (en soms games), en dus is het wel positief dat Sonos dat in orde heeft gemaakt. Het haalt een minpunt weg dat we persoonlijk nog wel bij de originele versie optekenden. Overigens: geen nood als je dat toestel in huis hebt gehaald en ook DTS-ondersteuning mist: Sonos brengt de update ook naar die oudere soundbars en de Arc.
Nog even dit: Sonos Trueplay
Een ding is echt de moeite waard om de prestaties van de Beam verder te verbeteren: Trueplay inregelen. Lastig is dat je daarvoor nog altijd wel een iPhone of iPad moet gebruiken, maar met Trueplay optimaliseer je de weergave voor de kenmerken van je woonkamer. Bassen worden strakker, er is een betere balans, stemmen klinken duidelijker… Instellen levert toch wel echt voordelen op. Dat duurt maar een minuutje, dus: why not?
Audiokwaliteiten
Is de Beam Gen 2 goed met spektakel? We halen er King Kong én Godzilla bij om dat te ontdekken. Het stuk waarbij een geketende Kong per schip wordt vervoerd op de tonen van Presleys ‘Loving Arms’ begint meteen betrekkelijk sterk. De helikoptergeluiden komen goed los van de stem van Elvis, al hebben we niet meteen een enorm 3D-gevoel, ook niet later als de gevechtsvliegtuigen het opnemen tegen de kaiju. Het blijft allemaal wat aan het scherm plakken, wat evenwel typisch iets is voor dergelijke soundbars. Maar je mag niet te veel vergelijken met veel duurdere soundbars. De Arc doet het een stukje beter.
De Beam Gen 2 weet wel dat gevecht tussen de US Navy, Kong en Godzilla groots en spannend te presenteren. En als we overschakelen naar de recentste aflevering van ‘What If’ op Disney+ hetzelfde: het klinkt grootschalig, heel breed, spectaculair ook. Je staat vooraan als Ultron op de vuist gaat met The Watcher, doorheen de multiverse. We vragen ons wel af of twee Sonos One-speakers achteraan toevoegen geen goede zet zou zijn, om het toch meer een surroundervaring te maken.
Door zijn relatieve open weergave en donderende bassen hebt je het gevoel dat je een grote upgrade maakt ten opzichte van je tv-speakers. Vooral door die bassen. De eerste Beam was al heel goed in het produceren van potige lage tonen die de actie echt geweldig ondersteunen, en dat is hier ook het geval. Bij het beluisteren van muziek is dit ook een plus, tenzij je op zoek gaat naar finesse en detail in je bassen. De optie Sonos Sub is er ook nog, al kost dat wel relatief veel: 700 euro. Bij een soundbar van 499 euro is dat een grote stap.
We kijken nog naar een aflevering van ‘White Lotus’. Geen actie, wel veel geschifte personages, met subtiele muziek in de achtergrond. De Beam laat vooral ons vooral die markante dialogen helder en duidelijk horen, dat is hier het belangrijkste. Het geluidsspoor is wel gewoon stereo, klinkt een stuk minder open en groots dan bij die Atmos-films van daarnet. Je kunt niet kiezen om stereo naar surround op te waarderen, dat is wel weer spijtig.
Conclusie
De Beam Gen 2 is in veel opzichten een goede soundbar. Vooral als je zoekt naar iets dat klein is, veel streamingopties biedt en films machtiger dan je zou verwachten presenteert, dan zit je aan het juiste adres. Stemmen doet'ie ook prima. Een echte Dolby Atmos-ervaring heb je nu ook weer niet, maar het is weldegelijk een hele verbetering die je zal smaken bij je Netflix-avond. De prijsverhoging is dan weer jammer, al lijken wel meer merken daar vanwege wereldwijde tekorten last van te hebben in deze gekke tijden.
Sonos Beam
€ 499 | www.sonos.nl
Beoordeling: 4 / 5