REVIEWNAD

Review: NAD M10v2 BluOS Streaming Versterker

Michael Hamers | 02 november 2021 | Fotografie Fabrikant | NAD

SAMENVATTING

Met een enorme waslijst aan mogelijkheden, nu langer dan ooit, heeft NAD wat mij betreft goud in handen. Voor de consument die graag een compacte oplossing wil en niet met losse apparatuur, verschillende interlinks en uitgebreide luistersessie om een keuze te bepalen aan de slag wil, kan met de vrij neutrale afgestemde M10v2 meer dan prima uit de voeten. Je hebt alleen nog een mooie set speakers nodig met wat luidsprekerkabel en je bent onderweg. Natuurlijk is het geen goedkoop product, maar je bent dan wel meteen klaar. Geen losse voor- of eindversterker, losse DAC of losse streamer meer nodig en op de kwaliteit worden zeker geen concessies gedaan

PLUSPUNTEN

  • Prachtig afgewerkt
  • Fijn, helder en gedetailleerd scherm
  • Zeer compacte behuizing
  • Krachtige en gedetailleerde weergave
  • Ondersteuning voor echt surround
  • Dirac is een fijn stukje software

MINPUNTEN

  • Dirac is en blijft best ingewikkeld
  • Geen phono ingang

Nog geen drie jaar geleden ervaarde ik de eerste versie van de NAD M10. Er is voor de in deze review besproken nieuwe uitvoering een aantal interessante aanpassingen gedaan. Zo is er niet alleen een eARC aansluiting, maar heeft NAD ook ondersteuning voor surroundsound toegevoegd. Als je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een PowerNode voor de achterkanalen, of zoals in mijn geval een paar Bluesound Pulse Flex 2i speakers, krijg je een erg interessante mix van een compacte alles-in-een-kunner die écht muziek maakt én je filmavondje naar een hoger plan tilt.

NAD M10v2

De NAD M10v2 wijkt qua uiterlijk in zijn geheel niet af van de M10 (v1). Het is net als zijn illustere voorganger een mooi vormgegeven en zeer compact apparaat. De keuze voor een klasse D Hypex versterker doet veel voor het formaat. De M10v2 meet slechts 21,5cm in de breedte, 10cm in de hoogte en ook maar 26cm diep. Het gewicht komt op een schamele 5 kilo. Je stopt het apparaat dus makkelijk in een kastje. Maar de M10v2 mag gezien worden. Een meer prominente plek is wat mij betreft geen straf, en met het mooie scherm haast verplichte kost.

De behuizing is van geborsteld aluminium en de bovenkant is, net als bij de M10v1, voorzien van Gorilla Glass en kan dus wel tegen een stootje. Het is enorm hard glas, zodat er niet zomaar krasjes op komen, want dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn. Mooi detail is het lichtgevende NAD logo aan de bovenzijde. Het logo licht rood op als de unit in stand-by staat en brandt wit wanneer het apparaat actief is. Indien gewenst is de verlichting van het logo in zijn geheel uit te schakelen.

Het kenmerkende front is met een geüpdatet 7 inch touchscreen een echte blikvanger. De kijkhoeken zijn ten opzichte van de v1 geoptimaliseerd en de kleuren spatten net even wat meer van het scherm. Er is op de voor- en bovenzijde geen enkele fysieke knop te vinden. Je bedient het toestel dus volledig via het touchscreen of via je BluOS app. Overigens heeft NAD eerder al een simpele afstandsbediening die los aan is te schaffen op de markt gebracht om bijvoorbeeld ook een Node mee te bedienen. NAD is zo aardig geweest die nu meteen in de doos erbij te doen. Erg handig als je alles al hebt ingesteld en voorkeuzes hebt ingericht. Drukken op een cijfertje en de NAD begint met dat af te spelen wat jij vooraf hebt ingesteld. Denk aan een playlist op TIDAL, of jouw favoriete radiozender. Toch blijft wat mij betreft de fijnste manier van bedienen de BluOS app. De afstandsbediening die is meegeleverd voelt meer als een gimmick. Hetzelfde mag gezegd worden over de schermbediening. Ik zit immers twee meter bij de NAD M10 vandaan en in veel huiskamers zal dat niet heel anders zijn schat ik zo in. Maar het kan en het werkt prima.

Tijdens het spelen van muziek van een streaming bron worden de album hoesjes weergegeven. En voor degenen onder ons die het leuk vinden om een beetje analoge feeling binnen de huiskamer te krijgen, kun je ook overschakelen naar de weergave van een stel VU-meters op het scherm. Leuk als je bijvoorbeeld een platenspeler of andere analoge bron hebt aangesloten en je dus ook geen album hoesje ter beschikking hebt. De weergave op het scherm kun je dan ook per bron instellen. Ook kun je het scherm uit laten gaan na bepaalde tijd. Extra handig wanneer je juist niet gestoord wilt worden door het grote scherm, zoals in een thuisbioscoop.

NAD laat je eventueel ook je commando’s van je al aanwezige afstandsbediening aan de NAD M10v2 leren via de app. Eerst het commando kiezen wat je de M10 wilt bijbrengen, bijvoorbeeld volume +, en vervolgens richt je de afstandsbediening van je TV op de M10, druk je op die afstandsbediening op volume + en de M10 reageert er vervolgens op. Heel handig, zeker in combinatie met de mogelijkheid om je TV aan te sluiten en zo de M10 het middelpunt van je entertainmentsysteem te maken en je geen gebruik maakt van eARC. Naast al deze bedienings- en weergaveopties kun je de M10v2 bedienen met je stem middels Amazon Alexa, Siri Voice Assistant of Google Assistant.

Net zo mooi van binnen

Even wat cijfers op een rijtje. De HybridDigital nCore versterker levert een ruim vermogen om zelfs de lastigere speakers in bedwang te houden. De M10 levert 2 x 100 echte Watts aan muziekvermogen bij 4 of 8 Ohm. Het piekvermogen komt zelfs tot 2 x 300 Watt bij 4 Ohm. En dat zijn cijfers die zijn gebaseerd op gelijktijdige aansturing van de twee kanalen bij een totale harmonische vervorming van slechts 0,03%.

De gebruikte digitaal naar analoog omzetter is de hoogwaardige 32-bit/384kHz ESS Sabre 9028 DAC-chip. Duik je dieper in de specificaties dan is er één ding wat opvalt en dat is dat de nog iets betere kanaalscheiding ten opzichte van de eerste M10. Daarbij is het zo dat de gainstage van de M10v2 ook is aangepast ten opzichte van de v1. Die is met 6dB toegenomen waardoor hij in eerste instantie een stuk harder lijkt te spelen dan zijn voorganger. Maar ik zeg even heel nadrukkelijk; lijkt. Je hoeft het volume alleen wat minder ver omhoog te draaien voor een wat luidere weergave.

De ingebouwde BluOS streamingmodule zorgt voor de gehele aansturing van alles rondom streaming, maar ook m.b.t. de bediening in de app. Ook is er ondersteuning voor AptX HD-bluetooth (te koppelen middels NFC) en is er ondersteuning voor Apple AirPlay 2. Je kunt overigens ook een bluetooth-koptelefoon aansluiten. Het bluetooth-verkeer werkt dus twee kanten op. In de avonduren heb ik regelmatig naar het geluid van mijn favoriete games geluisterd via mijn DALO iO6 bluetooth koptelefoon. Daarbij geen hinderlijke latency, maar gewoon topgeluid.

Externe bronnen aansluiten

Externe bronnen sluit je aan middels een digitale coaxiale-, digitale optische- of eARC HDMI-ingang. Naast digitaal kun je ook kiezen voor analoog. Er is een tweetal RCA-stereo aansluitingen aanwezig. Helaas ontbreekt een phono stage. Dus wil je een platenspeler gebruiken, zorg dan dat die platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft. Of maak gebruik van een aparte voorversterker. Het had wat mij betreft net wat toffer geweest als NAD in een phono ingang had voorzien. Verder is er de mogelijkheid om twee subwoofers aan te sluiten, is er USB-A aanwezig evenals een ethernetpoort en natuurlijk ontbreekt wifi niet. In dit geval wifi 5.

Qua audioformaten is er ondersteuning voor MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS, MQA, FLAC, WAV, AIFF, en DSD via de BluOS desktopapplicatie. Ondersteunde streamingdiensten zijn onder andere Amazon Music, Spotify, TIDAL, Deezer, Qobuz en Radio Paradise. En dan is er nog Roon ondersteuning, ondersteuning voor Spotify Connect en TIDAL Connect. Er is haast geen completere lijst te vinden.

Nu ook echt surround

Echt nieuw voor de M10v2 is de ondersteuning voor Dolby surround. Voeg een of twee subwoofers toe en een BluOS geschikt systeem met twee speakers voor de surroundkanalen. Denk aan een 4.1 setup met een Bluesound Pulse Sub en een paartje Bluesound Flex speakers, of een PowerNode met passieve boekenplankspeakers die je voor de surroundkanalen inzet.

Quintijn reviewde eerder al twee PowerNodes in surround en de M10v2 doet dus iets soortgelijks. Een slimme vondst om een toch al overcompleet systeem net dat beetje extra te geven.

Dirac Live

De bejubelde software om je speakers en ruimte op elkaar af te stemmen om zo het beste uit je apparatuur te halen is ook op de M10v2 aanwezig. Dat is een enorm pluspunt wat mij betreft. Er is op deze site al veel over gezegd en geschreven, onder andere in dit artikel. Het kan zorgen voor verbazingwekkend mooie resultaten, maar bij overmatige correctie zorg je ervoor dat het haast nergens meer naar klinkt. Voorzichtigheid dus geboden. Gelukkig kun je gewoon weer opnieuw beginnen als het niet klinkt, dat dan weer wel.

Eerst maar eens muziek luisteren

Ik heb de NAD M10 tijdens de reviewperiode gekoppeld aan mijn MartinLogan Motion 40i vloerstaanders. Makkelijk aan te sturen speakers, maar die zeker profiteren van een flinke portie vermogen. De aansturing van mijn speakers was, zoals verwacht, geen enkel probleem voor de M10v2. Zonder bass of treble in te hoeven stellen en zonder Dirac correctie is het recht uit de doos al genieten geblazen eerlijk gezegd. De M10v2 klinkt wat frisser dan mijn Anthem MRX 720. Wat venijniger in het hoog. Maar niet vervelend of vermoeiend. Er zit wat meer bite in het hoog. De lage tonen zijn daarbij goed gecontroleerd en gedoseerd.

Na een weekje inspelen en wennen heb ik middels Dirac de boel net wat weten te tweaken waardoor de timing en de plaatsing werden verbeterd en waarmee staande golven effectief weg zijn genomen. Ik heb overigens alleen onder de 250Hz gecorrigeerd om het leven niet uit mijn geliefde speakers te halen. Het klinkt nu allemaal nog net wat beter. Het klopt gewoon. Dat is wel erg sterk aan Dirac. De aanpassingen lijken in het begin meestal subtiel, maar zet je het uit, dan klopt het gewoon niet meer. Het zet net die puntjes op de i. Absoluut een pré voor een systeem als dit. Mits juist toegepast natuurlijk.

Meer muziek

Waar de NAD M10v2 helemaal in zijn element is, is bij het streamen vanaf een hoogwaardige digitale bron. Ik heb veel geluisterd naar verschillende TIDAL Masters (MQA) en naar Apple Music via AirPlay2. Ook mijn lokale muziekcollectie vanaf mijn NAS of vanaf CD via een middels coax aangesloten OPPO UDP-203 klinken uitmuntend. Voor mij het teken dat het stukje digitaal naar analoog omzetting van zeer goede kwaliteit is. Er is sprake van veel detaillering én rust. Dat klinkt als tegenstrijdigheid, maar de rust in de weergave zorgt er wel voor dat je lang kunt luisteren en dat je geneigd bent het volume steeds wat verder op te voeren. Beide Hifi.nl playlists zijn weer de revue gepasseerd. De eclectische mix van muziek die onze playlists bevat is zo heerlijk divers. Daar zit echt voor ieder wat wils tussen.

Nog even naar Dolby Surround

Vanuit DALI Benelux kreeg ik tegelijk met de NAD M10v2 ook een tweetal Bluesound Pulse Flex 2i speakers mee. Dit zijn losstaande multiroom speakers die je via BluOS zo kunt instellen dat ze bijvoorbeeld als stereopaar fungeren, maar in dit geval kun je ze ook opnemen in een surround setup met de M10v2. En dat werkt eigenlijk best eenvoudig. Nog even een kwestie van het juiste volume voor de surround kanalen instellen en je kunt genieten van een meer dan prima geluid bij je favoriete film of serie.

Het is een mooi tussenstation voor diegenen die wel graag surround geluid willen, maar geen uitgebreide set met AV receiver, meterslange kabels en passieve speakers in huis willen hebben. Het blijft hiermee dus primair een systeem wat echt gericht is op stereoweergave van je muziek, maar weet dat het gewoon kan. Ik zie het dan ook als een systeem wat iemand aanschaft die van een volwaardige surround installatie af komt en meer kwaliteit zoekt in stereoweergave, maar toch af en toe wat in surround wil horen. Of juist iemand die van een soundbar een flinke sprong omhoog wil in weergavekwaliteit zonder de eenvoudige bediening van een soundbar te verliezen.

Conclusie

Met een enorme waslijst aan mogelijkheden, die nu langer is dan ooit, heeft NAD wat mij betreft goud in handen. Voor de consument die graag een compacte oplossing wil en niet met losse apparatuur, verschillende interlinks en uitgebreide luistersessie om een keuze te bepalen aan de slag wil, kan met de vrij neutrale afgestemde M10v2 meer dan prima uit de voeten. Je hebt alleen nog een mooie set speakers nodig met wat luidsprekerkabel en je bent onderweg. Natuurlijk is het geen goedkoop product, maar je bent dan wel meteen klaar. Geen losse voor- of eindversterker, losse DAC of losse streamer meer nodig en op de kwaliteit worden zeker geen concessies gedaan.

Had je toevallig al een setje Bluesound speakers of Powernode met speakers in huis en wil je daarvoor een upgrade, dan sla je twee vliegen in een enkele klap. Ruil de boel dus niet zomaar in. Niet alleen heb je een flinke geluidsupgrade te pakken, je hebt meteen surroundspeakers erbij. Je hoeft ook nog eens geen afscheid te nemen van BluOS, wat een meer dan prima besturingssysteem is. Alleen maar voordelen wat mij betreft.

NAD M10v2
2.999 euro | nadelectronics.com/nl
Beoordeling 4.5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE