Het in Frankrijk gevestigde Advance Paris maakt ruim 25 jaar audioapparatuur die naar eigen zeggen goed klinkt maar intussen wel betaalbaar is. De versterkers en bronnen van de Franse fabrikant hebben veelal een klassieke maatvoering en enigszins sober uiterlijk. Dat wil niet zeggen dat Advance Paris geen nieuwe techniek omarmt. Het bedrijf bouwt ook streamers en apparaten met alles erop en eraan. In onze luisterruimte staan de vlaggenschepen van de versterkervloot, d.w.z. voorversterker X-P1200 en twee stuks X-A1200, een mono eindversterker die ook in klasse A kan werken. Wat bieden de vlaggenschepen van Advance Paris aan functies en, nog belangrijker, hoe is de klank?
Advance Paris: korte geschiedenis van een Franse fabrikant
Het in Frankrijk gevestigde Advance Paris maakt sinds 1995 audioapparatuur. Aanvankelijk werden apparaten onder de merknaam Advance Acoustic uitgebracht, maar sinds enkele jaren is dat steeds vaker onder de eigen naam Advance Paris. Het bedrijf is tegenwoordig gevestigd in de buurt van Parijs. Het ontwikkelen en testen van nieuwe producten vindt plaats in Frankrijk. Productie vindt plaats in China. Naar eigen zeggen houden de Franse ingenieurs een toeziend oog op de productie. Het motto van Advance Paris? Hoogwaardige goedklinkende maar intussen betaalbare hifi-apparatuur produceren.
In eerste instantie legde het bedrijf zich toe op de ontwikkeling en productie van luidsprekers. Advance Paris heeft in 2002 de tweede stap gezet in zijn bedrijfsvoering en is begonnen met de ontwikkeling van andere componenten dan luidsprekers. De eerste geïntegreerde versterker kwam uit in 2003. In 2005 stond het bedrijf voor het eerst met zijn producten op een internationale beurs, t.w. de IFA in Berlijn.
Het huidige portfolio bestaat onder andere uit geïntegreerde versterkers, voor- en eindversterkers, cd-spelers, netwerkspelers en luidsprekers. Advance Paris bouwt zijn hificomponenten in twee maatvoeringen. De Classic Line heeft de traditioneel te noemen breedte van 43 centimeter. De Smart Line is met 21,5 centimeter half zo breed.
Geheel in lijn met de bewegingen van de markt en de vraag van consumenten, maakt Advance Paris ook alles-in-één componenten. Dat zijn apparaten die meerdere functies vervullen. Dus versterkers hebben tegenwoordig naast analoge ingangen ook vaak digitale ingangen aan boord. Net als veel andere fabrikanten heeft Advance Paris ook versterkers met ingebouwde netwerkspelers en/of een cd-loopwerk aan boord.
Advance Paris X-P1200: vlaggenschip voorversterker met analoge en digitale ingangen
De X-P1200 is het vlaggenschip van de vloot van voorversterkers van Advance Paris. Volgens opgave van de fabrikant bestaat de X-P1200 feitelijk uit twee mono voorversterkers die alleen de behuizing delen en dat is ook te zien aan de achterzijde van de X-P1200 waar aansluitingen voor links en rechts zo ver mogelijk uit elkaar zijn geplaatst. De nodige smoorspoelen en condensatoren reinigen de binnenkomende netstroom. De voedingen van linker- en rechterkanaal zijn strikt gescheiden. Ieder kanaal heeft zijn eigen voedingstransformator en elk kanaal is voorzien van twee afvlakcondensatoren van elk 12.000 μF. Op deze wijze wordt een betere kanaalscheiding bereikt en dus een breder stereobeeld vergeleken met een ontwerp waarbij beide kanalen onderdelen van de voeding met elkaar zouden delen.
Advance Paris geeft een frequentiebereik op van 10 Hz tot 150 kHz (-3 dB), een maximale vervorming van 0,01 procent, een S/R-verhouding van meer dan 110 dB en een kanaalscheiding van meer dan 100 dB. De afmetingen zijn (H x B x D) 15,5 x 44 x 43 centimeter en de X-P1200 weegt ruim veertien kilogram.
De X-P1200 is uitgerust met een zeer ruime hoeveelheid analoge ingangen. In totaal heeft de gebruiker de beschikking over negen analoge ingangen, waarvan zeven stuks op lijnniveau. Van deze zeven lijnniveau ingangen zijn er twee uitgevoerd in XLR en vijf in cinch. Advance heeft ook twee phono-ingangen uitgevoerd in cinch gemonteerd. De ene phono-ingang is voor mm-elementen en de andere voor mc-elementen. De phono-ingangen leveren volgens opgave van de fabrikant een versterkingsfactor van 48 dB voor mm-elementen en 64 dB voor mc-elementen, maar zijn niet instelbaar. We hebben de phono-ingangen niet getest.
Steeds meer (voor)versterkers zijn voorzien van digitale ingangen. Zo ook de X-P1200 die voorzien is van vijf digitale ingangen, d.w.z. twee stuks optisch, twee stuks coaxiaal (cinch) en tot slot een USB-ingang type B. DA-conversie komt voor rekening van een Audio Device (Sigma Delta) AD1955 DAC-chip die signaal kan verwerken tot een resolutie van 24-bit/192 kHz resolutie, bijgestaan door hoogwaardige digitale interpolatiefilters. De S/R-verhouding van het digitale circuit is 123 dB. Via de asynchrone USB–B ingang, voorzien met de nieuwste XMOS chip (xCore200-XU208-256-TQ64), kunnen hi-res muziekbestanden zoals DSD84, DSD128 en DSD256, zowel directe DSD- als DSD over PCM, worden afgespeeld.
Voor uitvoer van muzieksignaal zijn twee uitgangen beschikbaar, de ene uitgevoerd in cinch en de andere uitgevoerd in XLR. Eventueel kunnen beide uitgangen tegelijkertijd worden gebruikt. Aan de voorzijde is een 6,3 millimeter jackplug hoofdtelefoonaansluiting gemonteerd.
De X-P1200 is een zeer rijk uitgerust regelcentrum voor analoge en digitale bronnen, maar er ontbreken ook een paar zaken. Zo is er geen uitgang voor aansluiting van een opnameapparaat (tape out). Ook bluetooth-connectiviteit is weggelaten. Dit is niet echt een probleem, immers de X-P1200 heeft een ruime hoeveelheid analoge en digitale ingangen zodat eenvoudig een bluetooth-ontvanger naar keuze aangesloten kan worden. Advance Paris heeft ook bluetooth-ontvangers in zijn portfolio.
Advance Paris X-P1200: bediening
De X-P1200 kan bediend worden met de knoppen op het front of met de meegeleverde fraaie kunststof IR-afstandbediening. De volumeregeling is toevertrouwd aan een centraal op het front geplaatste gemotoriseerde ALPS potentiometer. De bediening is prima maar wel wat Spartaans. Het volumeniveau wordt niet getoond op het centrale display. De gebruiker zal dichtbij de X-P1200 moeten staan om het kleine kuiltje in de rand van de ronde volumeknop te kunnen zien. Als de X-P1200 wordt ingeschakeld wordt de laatst gebruikte bron geselecteerd. Als een digitale bron wordt gekozen, laat de X-P1200 even het type signaal en de samplingrate zien.
Er zijn twee bronselectieknoppen geplaatst op het front. De linkerknop is voor analoge bronnen en met de rechterknop kan een digitale bron worden gekozen. Volumeregeling en bronkeuze kunnen ook met de IR-afstandbediening worden gedaan. Met de IR-afstandbediening kunnen overigens ook andere apparaten van Advance Paris worden bediend.
Ten slotte, de X-P1200 is voorzien van een triggeruitgang om daarvoor geschikte apparaten mee te laten aan/uitschakelen.
We gaan kijken naar de X-A1200 mono eindversterker waarvan er twee staan opgesteld in de luisterruimte.
Advance Paris X-A1200: potige mono eindversterker die deels in klasse A kan werken
De X-A1200 is niet geheel toevallig het vlaggenschip van de vloot van eindversterkers van Advance Paris. De typeaanduiding eindigt op “1200”, net als die van vlaggenschip voorversterker X-P1200. De X-A1200 is een mono eindversterker die 450 Watt aan acht Ohm kan leveren en 700 Watt aan vier Ohm. Dat is voldoende om een zaal te vullen met geluid. De gebruiker kan ook kiezen voor klasse A werking van de X-A1200. Daarover zo dadelijk meer.
Twee mono eindversterkers klinken niet per definitie beter dan een krachtig stereomodel. Een mono ontwerp heeft wel diverse voordelen in vergelijking met een stereomodel. Als de luidsprekers ver uit elkaar staan zijn relatief lange luidsprekerkabels nodig als een stereomodel wordt gebruikt. Mono modellen kunnen dicht bij de luidsprekers worden geplaatst, zodat korte luidsprekerkabels gebruikt kunnen worden. Liever lange signaalkabels dan lange luidsprekerkabels. De kans op degradatie van het muzieksignaal bij gebruik van lange luidsprekerkabels is groter dan bij het gebruik van lange symmetrische kabels.
Voorts zijn mono eindversterkers volledig zelfstandig. Geen enkel onderdeel wordt gedeeld met een ander kanaal en dat geeft de grootst mogelijke kanaalscheiding. Er kan immers hoegenaamd geen onderlinge beïnvloeding plaatsvinden.
In elke versterker is de voeding de basis en kern van het ontwerp. Ook in de X-A1200 - de krachtigste eindversterker die Advance Paris tot op heden heeft gebouwd - is de nodige aandacht aan de voeding besteed. Een 1.000 VA ringkerntransformator van ruim vijf kilo en twaalf afvlakcondensatoren met een totale capaciteit van 120.000 µF staan volgens de ontwerpers borg voor een strakke laagweergave en een optimale controle over elke luidspreker.
De X-A1200 maakt gebruik van de vertrouwde in eerdere apparaten geplaatste eindtransistoren (type NJW0281G en type NJW0302G), omdat deze halfgeleiders volgens de fabrikant hun kwaliteit en betrouwbaarheid door de jaren heen hebben bewezen. In de X-A1200 worden maar liefst vijf paar transistoren in push-pull configuratie gebruikt. Deze configuratie wordt gestabiliseerd door FET’s van het type IRF5210 en IRF3710 en het resultaat is een voorbeeldige S/R-verhouding van meer dan 113 dB en een vervorming van minder dan 0,003 procent. Als wordt gekozen voor klasse A werking is de vervorming zelfs nòg lager.
De X-A1200 beschikt over een gebalanceerde (XLR) en ongebalanceerde (cinch) lijningang. Zoals we wel vaker hebben opgemerkt, klinkt een gebalanceerde verbinding niet per definitie beter, maar een gebalanceerde verbinding is niet of in elk geval veel minder gevoelig voor verstoringen. Omdat voorversterker X-P1200 voorzien is van een gebalanceerde uitgang kunnen voor- en eindversterkers dus met een XLR-kabel worden verbonden, eventueel over een lange afstand. Eventuele interferentie (RFI), die het gevolg is van instraling op lange asymmetrische (cinch) kabels, wordt op deze manier uitgesloten. In de testopstelling is gebruik gemaakt van de gebalanceerde verbinding tussen voor- en eindversterkers.
De liefhebbers van VU-meters worden op hun wenken bediend. Een grote en duidelijk afleesbare centraal geplaatste VU-meter met een logaritmische schaalverdeling geeft een actueel beeld van het geproduceerde uitgangsvermogen (dat is in dit geval het gemiddelde vermogen, dus niet het piekvermogen). De meterverlichting is in drie standen instelbaar: maximaal, normaal en uit. Als de meterverlichting is uitgeschakeld is de bewegende meter nauwelijks zichtbaar.
Nog een handigheidje, de trigger-aansluiting maakt inschakeling via een aangesloten voorversterker mogelijk, wanneer de voorversterker een triggerspanning kan geven. De X-P1200 kan deze triggerspanning geven, dus de gebruiker hoeft na het aansluiten van een triggerkabeltje zijn setje X-A1200’s niet meer afzonderlijk aan of uit te zetten.
Advance Paris X-A1200: inschakelbare klasse A werking
We hadden de klasse A werking van de X-A1200 al even genoemd. Het uitgangsvermogen in klasse AB bedraagt 450 Watt aan acht Ohm en 700 Watt aan vier Ohm. Met een schakelaar op de achterzijde van de X-A1200 kan voor klasse A werking worden gekozen. Tot een vermogen van circa 80 Watt werkt de X-A1200 dan in klasse A. Mocht meer vermogen worden gevraagd, wordt automatisch naar klasse AB geschakeld. Een vermogen van 80 Watt in klasse A is heel veel en ruimschoots genoeg voor een woonkamer tot pakweg vijftig vierkante meter. Klasse A werking levert doorgaans een lagere vervorming op maar ook een hoger energieverbruik. Door de klasse A werking tot de onderkant van het vermogensbereik te beperken, blijft het stroomverbruik binnen de perken terwijl intussen van de voordelen van klasse A werking kan worden genoten.
Ten slotte nog enkele extra cijfers over de X-A1200. Het opgegeven frequentiebereik is 10 Hz tot 80 kHz (op niveau –3 dB). De afmetingen zijn 43 x 23,5 x 46 centimeter (B x H x D, inclusief voeten, knoppen en aansluitingen). Het gewicht is ruim 25 kilogram.
We gaan de versterkers van Advance Paris aansluiten en muziek luisteren.