ShowVideo Dutch Audio Event: Lyngdorf, BEC en Kii Audio

In ruimte 1 van DAE vonden we Hifi Corner Trading terug met niemand minder dan Peter Lyngdorf himself aan de knoppen. Juist vorige week publiceerden we nog een interview met deze levende legende. In zijn vertrek zijn we onder meer getuige van een prachtige set Steinway & Sons Model O speakers.

De sfeervol ingerichte ruimte is vrij groot, maar wordt meer dan prima gevuld met oorstrelend geluid. En aan het andere eind van dezelfde gang is ruimte 20 voor Hifi Corner Trading gevuld met aan de ene kant van de ruimte een set Kii actieve speakers en aan de overkant een Lyngdorf 1120 met BEC Akustik luidsprekers en een Lyngdorf sub. Een impressie, en ook hier weer een korte video. Twee zelfs, want verderop deze pagina vind je het interviewtje met Wim Weijers van Kii Audio.

Steinway & Sons – Ruimte 1

Vooraan in de ruimte staat een prachtige verzameling aan Steinway & Sons apparatuur. Voor de voorversterking is gekozen voor de P100 Surround Processor. Er worden nu echter maar twee luidsprekers aangestuurd, maar de P100 doet stereo met een kwaliteit die maar weinig echte stereoversterkers kunnen neerzetten.

Uiteraard is RoomPerfect van de partij om de ruimte en het geluid op elkaar af te stemmen.

Als eindversterker is de A2 ingezet. Een versterker die tot 4 x 400 Watt kan voortbrengen bij 4 Ohm. In de hoeken van de ruimte is een tweetal stapelbare LSR-212 subwoofers voor het diepste laag. De versterkers worden geflankeerd door de prachtige Model O luidsprekers van Steinway & Sons.

Steinway & Sons Model O

De Model O luidsprekers zijn voor een fullrange systeem eigenlijk niet eens zo heel erg groot. Voor de tweeter wordt een air motion transformer ingezet. Deze tweeter wordt in elke Steinway & Sons speaker gebruikt. Een AMT kenmerkt zich door de zeer transparante weergave. Iets waar ik persoonlijk erg tevreden mee ben in mijn eigen speakers thuis, maar die zijn van een heel andere klasse. Dat terzijde.

De AMT in de Model O wordt aangevuld met een 6 inch grote aluminium driver met zeer grote magneet. Om een flinke laagextensie uit de tamelijk ondiepe behuizing te toveren is er een 8 inch grote passieve unit geplaatst aan de achterkant, onderin de slanke kast.

Achterop geen traditionele terminals. Neen, de Model O is met de A2 verbonden middels Speakon connectoren.

De kast is gemaakt van MDF en aluminium. Het crossover punt ligt op 2500Hz. De speakers zijn geschikt om tegen een muur aan de plaatsen en het frequentiebereik loopt van 35Hz tot 22kHz bij -3dB.

Indrukwekkende soundstage en soepele weergave

Het geluid laat zich kenmerken als heel vloeiend met een zeer strakke laagweergave. Het is moeilijk te bepalen of die laagweergave alleen door de subwoofers komt. Eigenlijk doet het er ook niet toe. We staan immers op een beursvloer en het is simpelweg genieten wat hier wordt neergezet. De soundstage is breed, diep en prachtig gedefinieerd. Dit maakt echt indruk. De strakke laagweergave is waarschijnlijk ook het resultaat van metingen met RoomPerfect. Overal waar ik sta of loop in de ruimte klinkt het laag strak. Alles keurig in het gareel.

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn de Model O speakers te beluisteren, doen. Absoluut high end.

Kii Three en Kii Three BXT

In ruimte 20 staat de machtige Kii Three in combinatie met de Kii Three BXT subwoofers. Tijdens de demo passeerde een van mijn favoriete film soundtracks de revue; Blade Runner 2049. Het laag was letterlijk een aantal stappen te ver voor het systeemplafond in de Koningshof. De platen trilden in het frame. Echt een putdiep laag weten de heren van Hifi Corner Trading met de Kii’s de ruimte in te sturen. De totale weergave is ondanks het zeer aanwezige laag, mooi gebalanceerd. De set speelt luid, maar niet te luid. De Kii Three is echt tot grootse dingen in staat.

Lyngdorf en BEC Akustik

In dezelfde ruimte is aan de andere kant, afgewisseld met de Kii’s, een demo te horen van BEC Akustik AI-120 op de Lyngdorf TDAI 1120 en de BW3. De BEC Akustik speakers zijn niet de traditionele speakers met grote kasten. De AI-120 zijn 120cm hoog, maar zeer smal en plat. Het zijn eigenlijk een soort TL-balkjes. Een zeer brede afstraling en een prettige luchtige weergave kenmerken de BEC Akustik speakers. Ik mocht ze ooit al eens thuis reviewen.

Omdat de BEC Akustik speakers zelf niet heel erg ver doorgaan in het laag, combineren ze bij Hifi Corner Trading deze slanke speakers graag met de versterkers van Lyngdorf. Met RoomPerfect en de kleine BW3 subwoofers van Lyngdorf kun je een heel compleet geluid neerzetten wat niet onderdoet voor de meer traditionele luidsprekers.

MERK

EDITORS' CHOICE