REVIEWSonos

Review Ikea Symfonisk tafellamp: tweede lichting Sonos voor op tafel

Rob Nijman | 07 januari 2022 | Fotografie Fabrikant | Sonos

SAMENVATTING

Opnieuw een samenwerking tussen Sonos en Ikea die doet wat je mag verwachten van Sonos en Ikea. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

PLUSPUNTEN

  • Meer speaker met lamp dan lamp met speaker
  • Uitstekende, veelzijdige streamingopties
  • Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
  • Betere gimmick dan het schilderij uit dezelfde collectie

MINPUNTEN

  • Mist wel wat detaillering en dynamiek
  • Variabele opbouw slim, maar beperkt
  • Geen bluetooth of andere verbindingen dan wifi en AirPlay
  • Trueplay instellen vereist nog altijd iOS-toestel

Opnieuw een pakketje van Ikea, opnieuw vanuit een samenwerking met Sonos. In deze review kijken we naar de Symfonisk tafellamp met wifi-speaker, de jongste gimmick uit de collectie met dezelfde naam. Al schreven we in de eerdere review van de Symfonisk schilderijlijst al dat het weergaveniveau van de producten uit de Zweeds-Amerikaanse samenwerking de verwachtingen ontstijgt, en dat 'gimmick' eigenlijk niet terecht is. Gaat dat ook op voor de V2-uitvoering van de Symfonisk lamp die we eerder al eens testten?

Wacht, V2-uitvoering? Inderdaad, deze tafellamp mag dan de Billy Benjamin van de Symfonisk-familie zijn, helemaal nieuw is-ie niet. In 2019 brachten Sonos en Ikea reeds de eerste collectie op de markt, met onder andere al zo’n tafellamp-speaker. En die viel nog best in de smaak, als we er Jamie’s review nog eens op naslaan. Wat op zich niet verbaast, want ook de Symfonisk schilderijlijst waar we deze zomer mee aan de slag gingen – en waar je met dank aan Unisk nu wel je eigen ontwerpen op los kunt laten – scoorde op diverse vlakken nĂĄĂĄst de streamingopties en gebruiksvriendelijkheid die bij Sonos sowieso standaard in orde zijn. We zijn dus benieuwd naar de prestaties van dĂ©ze Symfonisk.

De vernieuwde tafellamp-speaker is overigens in de zomer al aangekondigd (voor wie zich afvraagt waarom we die kunstspeaker voor aan de muur toen al wel getest hebben en de deze audiolamp op de vensterbank pas nu), maar is pas sinds november online en in alle Nederlandse winkels van het Zweedse warenhuis te vinden, terwijl de Belgische markt deze maand zal gaan volgen. En dus staken wij ook pas nu ons licht op.

Uiterlijke schijn

Bij het ontwerpen van deze nieuwe versie hebben Ikea en Sonos zich naar eigen zeggen gericht op zowel een betere licht- als geluidservaring. Ook het design heeft een make-over gekregen, je kan nu bijvoorbeeld kiezen voor een lampenkap van glas of textiel. Daarnaast kun je relatief laagdrempelig (lees: voor een paar tientjes extra) kiezen om voor beide varianten te gaan, zodat je af en toe kunt variëren. Voor wie daadwerkelijk de moeite neemt om tussendoor de aankleding van het interieur op die manier aan te pakken, in plaats van alleen in december af te wijken door wat schuiven met tafel(s) en stoelen om tijdelijk plaats te maken voor een boom. 

Enfin, de textielen versie is – laten we het maar meteen eerlijk zeggen – niet om aan te zien (@ Unisk, hebben jullie daar ook iets voor...?), dus we opteerden zelf voor de glazen bol. Dat maakt de interieurkeuze in ons geval dus meteen een stuk eenvoudiger, maar laten we nog even bij die verschillende uitvoeringen blijven. Of de mogelijkheden tot ‘personaliseren’, zoals Ikea zelf graag zegt. Dat betekent in de praktijk dus weinig anders dan dat de voet en de kap nu los verkrijgbaar zijn, zodat je naar eigen voorkeur verschillende combinaties kunt maken. De voet is beschikbaar in wit en zwart en de kap in textiel en glas, en dan ook allebei in wit en zwart. Je vindt op de website van Ikea de diverse verschillende uitvoeringen.

De lampenkappen verspreiden een warm en diffuus licht. De nieuwe tafellamp heeft een grote fitting (E27) zodat je nog meer kan variëren met de sterkte en de kleuren dan voorganger E14. Het peertje mag je er zelf bijkopen.

Tegelijkertijd heeft Ikea met deze V2-versie dus wel een mooie propositie. Lampje 1.0 had een prijskaartje van 179 euro, en dat bedrag haal je bij lampje 2.0 alleen als je zowel de glazen kap als de textielen kap in huis haalt, voor wie iedere week wil variĂ«ren. Prima alternatief is dat je in de winkel al kiest wat je voorkeur heeft, om vervolgens net als wij het textielen omhulsel snel weer weg te leggen. Voor de voet-met-speaker betaal je 129 euro, de kappen zijn respectievelijk 30 euro in textiel en 40 euro in glas. De uitvoering die we hier testen, is dus 169 euro – maar je kunt het óók nog bij alleen de voet laten. Draai je er gewoon zonder kap een peertje in, al dan niet met allerhande smart dim-functies en Tilburgse-kermis-instellingen.

Verbeteringen aan licht & geluid

“Verlichting en muziek zijn bepalende factoren voor de sfeer in huis. Door licht en geluid te integreren in Ă©Ă©n product, kan je ruimte besparen en de sfeer met Ă©Ă©n druk op de knop bepalen.” Tot zover de brochuretekst. Die precies niets vermeldt over specifieke verbeteringen aan licht en geluid zoals hierboven aangekondigd. Maar dat is gelukkig niet het hele verhaal. Deze tweede generatie Symfonisk-tafellamp ondersteunt namelijk een breder scala aan (gloei)lampen dankzij de E27-fitting, en de bedieningselementen bevinden zich nu direct op de lamp, omdat de basisplaat van de voorganger is weggelaten. Eenvoudiger, maar eleganter.

Daarnaast wordt gesproken van het gegeven dat dat speaker “geluidsgolven door de hele ruimte geleidt” en zodoende zorgt voor “een harmonieus geluid”. Met andere woorden, de speaker gedraagt zich als een speaker. Maar dan wel eentje die je via wifi verbindt. Hier dus niets nieuws ten opzichte van V1? Jawel, want in die vermelding van de geleiding van geluidsgolven gaat een stukje techniek schuil dat je niet vindt in de eerste generatie, en zo krijgt deze Sonos-lamp toch wat nieuwe geluidskenmerken. Het eerste model was gebaseerd op de Sonos One WLAN-luidspreker, terwijl deze V2 dezelfde trucs in huis heeft als zijn kleurrijke broeder voor aan je wand; dezelfde ‘waveguide’ wordt ingezet om het geluid door de kamer te verdelen.

Net als de andere producten in de Symfonisk-serie is ook deze lamp een stand-alone oplossing, maar net zo gemakkelijk onderdeel te maken van een volledig Sonos ecosysteem, al dan niet bestaande uit andere Symfonisk-producten. En net als zijn broers en zussen kan ook je muziekliefhebbende lamp met AirPlay 2 overweg en is een groot aantal streamingdiensten rechtstreeks te bedienen via de Sonos-app. Hier in huis geen iOS-devices, dus dat betekende aan de slag met de Sonos app en ons eigen Tidal-account.

Music is the Light

In de woorden van The Avalanches, een Australische elektronische muziekgroep die in 1997 in Melbourne is opgericht en zojuist door ondergetekende is ontdekt door bovenstaande kop in Google in te voeren: music is the light! Maar laten we ons niet teveel verblinden door dat licht, want een lamp – toch in ieder geval in een uitvoering zoals dit Ikea-ontwerp voor tafel, vensterbank of nachtkastje – is niet iets waar je eens lekker voor gaat zitten. Een speaker wel. Mits die speaker onderdeel is van een set die doet wat iedere goede set doet: muziek luisteren een activiteit op zich maken. Gaan zitten, een album opzetten en in z'n geheel beluisteren is waar hifi echt om draait, en daar zal een lamp, zelfs eentje met ingebouwde wifi-speaker, niet snel voor ingezet worden. Het is dan ook niet de bedoeling om dit nieuwe lid van de Symfonisk-familie op die manier te beoordelen.

In plaats daarvan is het een weergever voor 'erbij', bijvoorbeeld tijdens het werken, lezen, koken – noem maar op. En op dat terrein van gebruik verrast Symfonisk opnieuw. Een vrij helder geluid (zij het zeer duidelijk te lokaliseren tot de lamp en ontstaat er nergens een ruimtelijk stereobeeld), toch zeker wel iets van details in de verschillende lagen en een erg behoorlijke bas is wat we krijgen als we de diverse playlists voorbij laten komen. Toch zeker als we de lamp in de vensterbank voor het grote raam zetten, waar het laag flink overtuigt.

Kanttekening bij die plaatsing: uit ervaring weten we dat Trueplay een serieuze troef is van Sonos, die veel invloed kan hebben op de weergave. Helaas vereist de toepassing van die akoestische trucjes nog altijd een iOS-toestel voor de instelling ervan, dus dat hebben we voor nu achterwege moeten laten. Wellicht wachten we visite met een iDevice af om op korte termijn een en ander nog wat aan te vullen, maar in deze rare tijden is het niet evident dat die gasten snel op zullen duiken. Hoe dan ook loont plaatsing (en verdere tweaking) zeker de moeite.

Net als de schilderijlijst is ook deze Symfonisk meer speaker met lamp dan lamp met speaker. Dat wil zeggen, je hebt hier te maken met een luidsprekersysteem dat toevallig ook licht geeft, niet met een lamp waar toevallig ook geluid uit komt. De focus ligt echt op de audiofunctie, en dat hoor je, Ă©n maakt nieuwsgierig naar een stereopaar – of doe eens gek, twee Symfonisk lampen en drie boekenplankspeakers uit dezelfde familie voor een Ikea-surroundset. Nu is het in de basis ook eenvoudiger om de optie 'licht aan/uit' aan een speaker toe te voegen dan 'muziek aan/uit' aan een lamp, qua techniek, maar dat wil niet zeggen dat iedere speaker-met-lamp voorrang geeft aan de audioprestaties. Symfonisk zeker wel. Uiteraard doet het dat dankzij Sonos met alle gemakken die je van dat ecosysteem gewend bent, al zit je door het ontbreken van bluetooth wel vast aan wifi voor verbinding. Tenzij je Apple in huis hebt, want AirPlay kan wĂ©l.

Conclusie

Opnieuw een samenwerking tussen Sonos en Ikea die doet wat je mag verwachten van Sonos en Ikea: een prima oplossing voor zoveel mogelijk mensen. Als frontrunner in multiroom draadloze homeaudio maakt de streaminggigant uit Californië zijn naam weer waar in het zo breed mogelijk toegankelijk maken van streaming audio, en dat met de laagdrempeligheid (en het prijskaartje) van de Zweedse warenhuiskoning. 

Symfonisk tafellamp
€ 129 voor de 'Sonos-voet' | € 40 voor de glazen lampenkap of € 30 voor de textielen uitvoering
Beoordeling 4 / 5 | www.ikea.nl

Lees ook de review van onze collega's op TechFi.nl.


EDITORS' CHOICE