NIEUWSKEF

KEF Reference: nieuwe versie van het bestaande vlaggenschip concept

Sinan Kökbugur | 17 februari 2022 | Fotografie Fabrikant | KEF

Luidsprekerbouwer KEF heeft zijn Reference-productlijn herzien. Sinds de lancering in 1973 heeft de Reference naar eigen zeggen voortdurend de maatstaaf voor luidsprekers bepaald. De Reference heeft altijd gestaan voor de perfecte ervaring van opgenomen geluid, nu met Metamaterial Absorption Technology (MAT). De Reference-productlijn bestaat uit vijf modellen. 

KEF Reference

KEF introduceert met trots de nieuwste generatie van de The Reference luidspreker reeks. De luidsprekers maken gebruik van digitale technologieën om de hoogste geluidsnauwkeurigheid te bereiken. Elk paar van The Reference-serie kan tot op een halve decibel nauwkeurig worden afgestemd op de in het laboratorium gehandhaafde referentiestandaard. Vandaar de naam “The Reference”, aldus de persverklaring van KEF. Exacte paarsgewijze afstemming levert een perfecte stereoweergave, waardoor deze revolutionaire luidsprekers geprezen worden om hun superieure akoestische precisie.

Lees ook: KEF introduceert nieuwe generatie Blade One en Two

De luxe van superieur geluid in huis ervaren is er een om te koesteren en iets wat nog jaren zal worden herbeleefd met de luidsprekers van KEF. De nostalgische waarde van een favoriet nummer wordt geaccentueerd door de uitvoering van The Reference. The Reference is een elegante luidspreker voor liefhebbers met een uitstekende smaak, een luidspreker die een leven lang herinneringen zal opleveren en net zo lang zal presteren.

Sinds de eerste generatie in 1973 is The Reference voortdurend verbeterd door nieuwe innovaties en technologische ontwikkelingen. De Reference bevat KEF's laatste innovatie in de nieuwste ontwikkeling: Metamaterial Absorption Technology (MAT) en blijft de ultieme uitdrukking van KEF's filosofie, waar geavanceerde techniek samenkomt met geïnspireerd design.

KEF Reference: een klasse apart

De leden van de Reference-productlijn zijn volgensde ontwerpers luidsprekers voor serieuze audioliefhebbers die streven naar de perfecte audio-ervaring van muziek en films. Of ze nu worden gebruikt in een traditionele tweekanaals set of in een meerkanaals thuisbioscoop, luisteraars zullen het realistische, meeslepende geluid kunnen ervaren met adembenemende dynamiek en nauwkeurigheidsniveaus die details onthullen die nooit eerder zijn opgemerkt.

De Reference-reeks bevat twee drieweg vloerstaande luidsprekers, een formidabele drieweg boekenplankluidspreker en twee drieweg centerluidsprekers die kunnen worden gebruikt als Links-Centrisch-Rechts (LCR) luidsprekers. De Reference combineert hifiprestaties met een complete meerkanaals veelzijdigheid.

KEF Reference: ontwerp en setup

Elke luidspreker in de Reference serie straalt het gevoel van pure kwaliteit uit dat voortkomt uit het feit dat de luidsprekers met de hand zijn gemaakt door KEF's meester-vaklieden in Maidstone, Kent (UK). Ze zijn ontworpen om akoestisch uitzonderlijk te zijn en aantrekkelijk om naar te kijken. Elke luidspreker is zorgvuldig ontwikkeld volgens KEF’s hoge normen.

Alle kasten zijn ontworpen met behulp van finite element analysis om de ideale vorm en verstevigingsgeometrie te bepalen, waarmee de secundaire straling vanaf de zijkanten wordt gelimineerd. ‘Constrained Layer Damping’ wordt toegepast om de minimale trillingen die overblijven om te zetten in warmte.

De vakkundig ontworpen behuizingen zijn afgewerkt in een weelderige hoogglans of een rijk gedetailleerd houtfineer om de unieke voorste klankkast aan te vullen die is ontworpen om door diffractie veroorzaakte afwijkingen te elimineren. Er zijn vijf afwerkingen beschikbaar, een combinatie van drie kastafwerkingen en vijf kleuren voor de driver-unit: Satijn notenhout/zilver, hoogglans wit/blauw, hoogglans wit/champagne, hoogglans zwart/grijs, hoogglans zwart/koper.

De luidsprekers in de The Reference-reeks zijn gemakkelijk te plaatsen in ieder interieur. Ze maken gebruik van KEF’s innovatieve ‘Flexible Port Technology’, die poortresonantie kan verminderen, waardoor de luidsprekers eenvoudig af te stemmen zijn op de luisterruimte. Er zijn twee opties voor poortbuizen waarmee gebruikers het geluid kunnen aanpassen aan hun kamer. Bovendien zijn de golving en het profiel van elke poort berekend met behulp van computationele vloeistofdynamica om turbulente luchtgeluiden die het geluid zouden kunnen beïnvloeden te vermijden.

KEF Reference: technologie

The Reference is iconisch. De luidsprekers maken gebruik van geavanceerde simulatie om een zuivere prestatie te leveren die alleen mogelijk is binnen de The Reference-reeks. De 12e generatie Uni-Q met MAT is een op maat gemaakte driver array die is ontworpen om superieure prestaties te leveren in deze uitzonderlijke serie luidsprekers. Dit is het resultaat van decennia aan opgebouwde interne kennis.

De KEF-technici hebben de vorm van de behuizing geoptimaliseerd en strategisch twee ringen van poreus materiaal geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de resonanties en imperfecties effectief worden gedempt, waardoor details en helderheid sterk zijn verbeterd.

Een nieuw ultralaag vervorming midrange motorontwerp maakt gebruik van een koperen ring die geïntegreerd is in het motorgat, waardoor de inductantie en de variatie van inductantie met de spoelpositie wordt geminimaliseerd. Dit vermindert de thermische compressie en dat leidt volgens de ingenieurs van KEF tot een verbeterde efficiëntie.

De Uni-Q driver array is volledig ontkoppeld om te voorkomen dat ongewenste trillingen het geluid vertroebelen. Een nieuw, flexibel ontkoppeling chassis is ontworpen om trillingen te verminderen en kleuring te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat trillingen die door het motorsysteem voor midden- en hoge frequenties worden gegenereerd, niet worden doorgegeven aan de luidsprekerkast.

De contouren van de koepel, de midrange hoorn en de surround zijn allemaal computer-geoptimaliseerd om een perfect vloeiende overgang naar de kast te garanderen. KEF's gepatenteerde tangerine waveguide technologie beheert de luchtstroom om de brede, gelijkmatige verspreiding van een natuurlijk geluidsveld te recreëren, waardoor het verbluffend zuivere hoge frequentiebeeld door de hele kamer wordt verspreid. Het resultaat van deze innovaties en ontwikkelingen is dat de Uni-Q met MAT een transparanter en levensechter geluid weergeeft dan voorheen mogelijk was.

KEF Reference: geluid

Hoge- en midden frequenties zijn maar een deel van het verhaal. The Reference produceert ook een zuivere, rijke en zeer goed articulerende bas. Intelligente techniek en nauwgezette aandacht voor ontwerpdetails zorgen ervoor dat de lage tonen naadloos overgaan in de zuivere middentonen en hoge tonen.De woofer van de Reference profiteert ook van een massieve, geventileerde magneet, een grote aluminium spreekspoel en een uitzonderlijk lichte en stijve gelegeerde conus. Als gevolg van al deze technologieën zijn volume, dynamiek en belastbaarheid superieur.

 KEF Reference: belangrijkste kenmerken

  • Metamaterial Absorption Technology (MAT) elimineert 99% van de vervorming in de hoge frequenties voor een zuiver, natuurlijk geluid
  • Op maat gemaakte 12e generatie Uni-Q met MAT driver array zorgt voor een uitzonderlijke akoestische nauwkeurigheid
  • Verbeterd cross-over design die het signaalpad finetuned voor maximale helderheid
  • Geoptimaliseerd kastdesign voor de beste akoestische prestaties.
  • Vijf modellen beschikbaar: Reference 1 Meta, Reference 3 Meta, Reference 5 Meta, Reference 2 Meta, Reference 4 Meta
  • Vijf afwerkingen zijn beschikbaar door drie kastafwerkingen te mengen met vijf kleuren driverconus: Satijn Walnoot/Zilver, Hoogglans Wit/Blauw, Hoogglans Wit/Champagne, Hoogglans Zwart/Grijs, Hoogglans Zwart/Koper
  • Gepersonaliseerde afwerking beschikbaar op aanvraag
  • Accessoires van de S-RF1 vloerstatieven en de referentieroosters zijn als afzonderlijke artikelen verkrijgbaar

 

KEF Reference: prijzen en leveringsinformatie

We zijn nog in afwachting van prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE