NIEUWSDALI

DALI KORE: nieuwe vlaggenschip vloerstaander van de Denen, te zien op HEM 2022

Sinan Kökbugur | 19 mei 2022 | DALI

De Deense luidsprekerfabrikant DALI is natuurlijk ook aanwezig op de beursvloer van High End München, waar het team van HIFI.NL/.BE uiteraard ook rondloopt. Onze hoofdredacteur heeft net de ruimte van DALI bezocht en heeft het nieuwe vlaggenschip van DALI mogen bewonderen.

De fabrikant heeft naar eigen zeggen bij de bouw van de KORE alles uit de kast getrokken om een unieke vloerstaande luidspreker te bouwen die het merendeel van de concurrenten het nakijken zou moeten geven.

Update augustus 2022: Audio TV Centrum in Eindhoven wordt de exclusieve dealer voor DALI Kore in Nederland. De eerste set is naar verwachting in oktober te beluisteren. Wordt vervolgd. 

DALI KORE op High End München: het nieuwe vlaggenschip

De DALI KORE bevat 1.200 onderdelen en heeft 12.000 uren aan engineering en ontwikkeling gekost. Het resultaat is een nieuw vlaggenschip zoals er maar weinig zijn. “Niet zomaar een nieuwe luidspreker, maar een hele belangrijke toevoeging aan het aanbod van DALI.”

En dat is eigenlijk alsnog een understatement, want het gaat hier om het nieuwe vlaggenschip van de Denen. Honderd procent Deens, in-house ontwikkeld en geproduceerd, en volledig gericht op één ding: muziekweergave.

Bij de wereldpremière op de beursvloer in München, waar de KORE op dit moment wordt voorgesteld, is de stevige vloerstaander aangesloten op vier stuks versterkers van NAD type M23 (lees ook onze recensie over de NAD M23).

De muziek om de presentatie op te luisteren is eveneens een primeur, want deze nieuwe DALI-uitgave is vandaag gelanceerd. Nog meer eigen productie dus. De drivers in de DALI KORE zijn een doorontwikkeling van die in de Epicon, maar dan met verbeterde power handling en verminderde distortion. “We wilden dat deze speaker in alle opzichten 'effortless' is in zijn weergave,” aldus een zichtbaar enthousiaste Lars Worre, directeur van DALI.

Zoals een aantal lezers ongetwijfeld zal weten is een belangrijke innovatie bij DALI in de afgelopen jaren het gebruik van een speciaal goedje in de drivers: SMC, Soft Magnetic Compound. SMC is een poeder bestaande uit magnetische korrels met een unieke eigenschap: ze zijn sterk magnetisch, maar geleiden elektrische stromen zeer slecht. SMC is dus vooral sterk in ‘high magnetic connectivity, very low electrical connectivity’ – dat is de korte versie. Het zachte materiaal dat vrij eenvoudig in diverse vormen geperst kan worden zorgt voor een reductie in zowel eddy currents (‘wervelstroom’, de oncontroleerbaarheid van stroom) als hysteris, twee natuurkundige invloeden op het gedrag van de magneet.

De nog kortere versie: het gebruik van SMC vermindert vervorming van het geluid.

DALI stopte het SMC-goedje eerder al in de Epicon- en Rubicon-modellen, en via de Opticon-lijn vond het ook zijn weg naar de Callisto’s. Nu is de KORE aan de beurt. Al hebben we hier wel te maken met een nieuwe generatie van SMC, met net andere eigenschappen, aldus de fabrikant.

Voor een uitgebreidere introductie, verdere duiding van de techniek en een overzicht van de specificaties verwijzen we graag naar een later te verschijnen item over de gloednieuwe KORE, inclusief beeldmateriaal van de speaker in volle glorie, maar we wilden je deze eerste kennismaking live op de show niet onthouden.

En de prijs? De koper mag straks 80.000 euro per paar overleggen, maar dan heeft hij wel iets unieks in zijn luisterruimte staan.

Kijk voor al ons shownieuws vanaf High End 2022 op hifi.be/munchen.

MERK

EDITORS' CHOICE