NIEUWS

Auro Technologies vraagt faillissement aan. Wat nu voor Auro-3D?

Het Belgische bedrijf Auro Technologies heeft faillissement aangevraagd, hetgeen zeker vragen zal oproepen over de toekomst van zijn Auro-3D geluidsformaat. Het bedrijf is een dochteronderneming van Galaxy Studios en naar verluidt zal het moederbedrijf grotendeels ongeschonden blijven door het faillissement. Wat nu voor Auro-3D? 

De CEO van het bedrijf, Wilfried van Baelen, heeft gezegd dat de reden voor het besluit kwam nadat de onderhandelingen met een nieuwe investeerder waren mislukt. Ook de financiële gevolgen van Covid-19 eisen hun tol voor de sector. Dit had niet alleen gevolgen voor de eigen producten van Auro Technologies (waarbij een tekort aan chips een probleem bleek), maar ook voor fabrikanten van AV-receivers, zoals Arcam waar het een flink deel van zijn geld mee verdiende, dat ook de productieniveaus zag dalen.

Hoewel deze vleugel van het grotere Galaxy Studios een onzekere toekomst tegemoet gaat, lijkt het bedrijf vastbesloten om Auro Technologies in zijn plannen te houden, waarbij alle werknemers en patenten behouden blijven. Dit suggereert dat er een soort van herstructurering zou kunnen zijn om ervoor te zorgen dat Auro-3D in de niet al te verre toekomst de normale gang van zaken kan hervatten.

De technologie werd voor het eerst geboren als een concept in 2005, voordat Auro Technologies in 2010 werd opgericht als een dochteronderneming om deze nieuwe bedrijfstak te beheren met als doel “de volgende generatie audiostandaard tot stand te brengen en de leider te worden in state-of- het-kunst-geluid.”

Auro-3D is een audiotechnologie die vergelijkbaar is met Dolby Atmos en DTS:X bij het creëren van een 3D surround-audio-ervaring. Het verschil met Auro-3D is dat het extra hoogtekanalen gebruikt (en vervolgens speakers) om een meer meeslepende soundstage te bieden dan een traditionele 5.1 of 7.1 surround opstelling. Dit omvat met name wat het de 'quadrofonische laag' noemt, geplaatst boven waar je gebruikelijke luidsprekers zouden rusten om te helpen bij het mixen van een verticaal geluidseffect voor een meer realistische en meeslepende luisterervaring.

Het is in dit stadium moeilijk te zeggen of dit een serieus probleem is voor de toekomst van de technologie, of dat een kleine herstructurering in de komende maanden in plaats daarvan een gezond platform zou kunnen bieden om Auro-3D de komende jaren een voorspoedige toekomst te geven. Wordt vervolgd.


EDITORS' CHOICE