NIEUWSRotel

Rotel viert zestigjarig jubileum met lancering Diamond Series DT-6000 en RA-6000

Het Japanse audiobedrijf Rotel viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit heeft het bedrijf de Diamond Series gelanceerd die bestaat uit twee apparaten. De DT-6000 DAC Transport is een CD-speler met digitale ingangen die is voorzien van zowel cinch- als XLR-uitgangen. De RA-6000 is een geïntegreerde klasse AB versterker voorzien van analoge en digitale ingangen die 200 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren. Naar verwachting zullen beide leden van de Diamond Series in de loop van juli 2022 op de markt komen.

Rotel Diamond Series DT-6000: CD-speler met digitale ingangen

Rotel is in 1961 in Tokio opgericht door Tomoki Tachikawa en is sindsdien nog steeds een familiebedrijf. Het bedrijf bouwt vooral versterkers en CD-spelers en heeft zowel tweekanaals als meerkanaals versterkers in zijn portfolio. De DT-6000 is de nieuwste CD-speler en is volgens de fabrikant een voorbeeld van de samenkomst van traditioneel vakmanschap, moderne techniek en een modern uiterlijk.

Het hart van de DA-converter is een achtkanaals DAC-chip van ESS Sabre type ES9028PRO. Het linker- en rechterkanaal hebben ieder vier kanalen van deze DAC-chip ter beschikking, zodat meer dan voldoende rekenkracht aanwezig is om de digitale muziekstroom te vertalen naar een analoog signaal waarbij alle nuances behouden blijven.

Zoals gebruikelijk voor Rotel is de basis van de voeding een hoogwaardige zelfgefabriceerde afgeschermde ringkerntransformator die o.a. bijstand krijgt van hoogwaardige afvlakcondensatoren.

De DT-6000 heeft twee paar analoge uitgangen, de ene uitgevoerd in cinch en de andere uitgevoerd in XLR. Er zijn ook drie digitale ingangen, t.w. optisch, coaxiaal en USB. De USB-aansluiting kan traditioneel de hoogste resolutie PCM verwerken en ook DSD en MQA. Natuurlijk is een hoogwaardig CD-loopwerk geplaatst, maarde gebruiker zou dus ook een streamer kunnen aansluiten en de DA-converter van de DT-6000 kunnen gebruiken.

De opgegeven kanaalscheiding is groter dan 115 bij 10 kHz. De A-gewogen S/R-verhouding is groter dan 115 dB. Het frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 70 kHz op niveau -3 dB.

De DT-6000 zal in de loop van juli op de markt komen in een zilverkleurige en zwarte uitvoering. De adviesprijs is 2.299 euro

Rotel Diamond Series RA-6000: geïntegreerde versterker

De RA-6000 is een geïntegreerde klasse AB versterker met dubbele luidsprekeraansluitingen. de gebruiker heeft een ruime keuze aan digitale en analoge aansluitingen. Er is ook een XLR-ingang en natuurlijk kan ook muzieksignaal via Bluetooth worden aangeleverd.

De RA-6000 mag een potige versterker genoemd worden want hij kan 200 Watt per kanaal aan acht Ohm en 350 per kanaal aan vier Ohm leveren. Het is ook een stabiele versterker: de dempingfactor is 600 bij acht Ohm.

De RA-6000 heeft een DAC-chip van Texas Instruments aan boord en dat is een andere DAC-chip dan in de DT-6000. De optische en coaxiale aansluitingen ondersteunen een PCM-resolutie tot 24-bit/192 kHz. De USB-aansluiting gaat tot 32-bit/384 kHz en kan ook MQA verwerken.

De RA-6000 zal ook leverbaar zijn in een zilverkleurige en zwarte uitvoering wisselt voor 4.499 euro van eigenaar.

MERK

EDITORS' CHOICE