Hi-Visit bij Bang & Olufsen by Audio Forum: veel meer dan een mooi uiterlijk

René van Es | 08 augustus 2022

Het is de tweede keer dat ik de winkel van Audio Forum bezoek in Westfield Mall of the Netherlands voor een Hi-Visit. Dat eerdere artikel lees je hier, deze keer kom ik specifiek voor de Bang & Olufsen by Audio Forum winkel, op korte afstand gevestigd van Audio Forum zelf.

Bang & Olufsen by Audio Forum

Alvorens langs de producten te lopen ga ik met de medewerkers in gesprek over de B&O Store van Audio Forum. Audio Forum en Bang & Olufsen zijn twee ondernemingen die elkaar in vele landen in Europa versterken en met elkaar samenwerken. In winkels en winkelstraten, maar qua aanzien komen ze het meest tot hun recht in de Westfield Shopping Malls. Door de winkels gescheiden te houden tussen het Audio Forum aanbod en de B&O selectie krijgen de doelgroepen de volle en juiste aandacht. Weinig kopers van losse componenten maken in de praktijk de overstap naar B&O, terwijl juist een jong publiek zich aangetrokken voelt tot het design en de mogelijkheden van de integratie van B&O producten. Maar aan de klant de keuze in The Mall waar de samenwerking tussen de twee Audio Stores optimaal is.

Loop eens binnen

De open B&O winkel trekt de aandacht met zijn lifestyle producten in het mooiste deel van The Mall. Vanaf februari 2022 is vol gas gegeven om B&O onder de aandacht te brengen. De winkel was al eerder open, maar we weten allemaal wat er toen gebeurde. Nu is te zien dat potentiële klanten vanuit heel Nederland naar The Mall komen en ook veel Belgen de weg weten te vinden. Voor Belgische liefhebbers van beeld en geluid is in eigen land B&O slechts schaars verkrijgbaar, een winkel in Nederland waar bijna altijd elk product direct kan worden meegenomen is een rit dan meer dan waard. De open winkel is een unieke locatie voor B&O die dat concept eigenlijk alleen kent in hun eigen B&O Flagship Store in Kopenhagen.

Waar een deel van de klanten van jongere leeftijd opzoek is naar flexibiliteit en dynamisch gebruik van B&O producten, is er ook een groeiende groep klanten die B&O projectmatig integreert in de woonomgeving. De open winkel in The Mall brengt veel kijkers met zich mee, dat vraagt van de medewerkers flexibiliteit en dynamiek. Jong en oud moet zich thuis voelen en verdient alle aandacht. Elke klant kan zich op de winkelvloer laten informeren of wordt meegenomen naar een af te scheiden deel van de winkel voor een demo.

Boven is een tweede ruimte gecreëerd waar in alle rust een demo kan plaatsvinden of kan worden overlegd met de klant over de keuze van modellen en kleuren, waar een architect vaak bij aansluit als het gaat om een project en de daarbij behorende voorzieningen. Audio Forum wil B&O voor elke klant toegankelijk maken, vanaf de voordeligste hoofdtelefoon tot aan een 88 inch design-televisie. Vandaar het ontbreken van donkerblauwe pakken en stropdassen.

De ongedwongen sfeer met aandacht voor de klant zorgt ervoor dat wensen van klanten op de juiste wijze worden geïnterpreteerd en ingevuld. Waarna specifiek voor B&O systemen opgeleide buitendienst medewerkers zaken thuis installeren en afregelen. Immers bediening vanaf een tablet of mobiel met Android of iOS van Apple moet simpel zijn en de integratie van Chromecast of AirPlay met BeoLink naadloos.

B&O in vogelvlucht 

Bij veel audioliefhebbers gaan de gedachten niet gelijk uit naar het merk Bang & Olufsen, afgekort tot B&O, als er wordt nagedacht over een nieuwe aankoop of upgrade van een audio systeem. Het vaak futuristische uiterlijk en de draadloze integratie van beeld en geluid vermommen de techniek waar een audioman of vrouw zich graag op laat voorstaan. Wie verder kijkt dan de spreekwoordelijke neus lang is, zal ontdekken dat er een wereld van vernuft geluid schuil gaat achter de bijna 100 jaar oude naam Bang & Olufsen.

Bang & Olufsen werd in 1925 opgericht door de twee naamgevers in Struer in Denemarken. Begonnen werd met radio’s in een bakeliet behuizing, radio was lang de basis van het elektronica concern. Gedurende de Tweede Wereldoorlog veranderde B&O tijdelijk van koers en maakte graag de producten waaraan schaarste was. Om vervolgens terug te keren op de consumentenmarkt met innovatieve audio en video.

Iconisch is de BeoGram 4000 platenspeler met tangentiale arm, zijn de versterkers, receivers en all-in-one systemen met schuifregelaars die regelrecht lijken te komen van de door rekenmachientjes achterhaalde rekenlinialen waar ik op school gebruik van maakte. De B&O televisie met beeldbuis heeft jarenlang op eenzame hoogte gestaan vanwege zijn beeldkwaliteit. Of de telefoon met de gekleurde druktoetsen die fel wordt begeerd en in veel musea voor design te vinden zijn. Wie denkt dat B&O zijn zaakjes inkoopt, labelt en verkoopt, heeft het volkomen mis.

In Struer werken en werkten trouwe werknemers in de fabrieken waar alles in eigen beheer wordt gemaakt. In een ooit verschenen boek over B&O staan pagina’s vol met foto’s van werknemers die minstens 25 jaar in dienst zijn geweest. Peter Bang op de eerste foto, Svend Olufsen ontbreekt, hij overleed helaas na 24 jaar voor B&O te hebben gewerkt en staat met “maar” 24 jaar niet in het boek. Vandaag de dag is B&O sterk in audio en video, in de auto industrie voor Audi (als optie zijn B&O audiosystemen ook verkrijgbaar voor BMW, Mercedes en Aston Martin), head-fi en integratie van smarthome-systemen. B&O is altijd vooruitstrevend geweest in vormgeving gekoppeld aan bedieningsgemak en dat straalt het exclusieve merk nog steeds uit.

B&O is een merk dat een sterke verbondenheid heeft met zijn kopers. Wie opgroeide met B&O apparatuur en gewend is aan de kwaliteit zal in zijn eigen woonomgeving graag een BeoSystem plaatsen. Wie kennismaakt met B&O door car-fi maakt al snel de keuze voor het merk thuis. Veel nieuwe kopers die weinig op hebben met een stapel losse kastjes en meters bedrading ervaren het genot van draadloos muziek weergeven in mono, stereo of surround, gecombineerd met hoogwaardig beeld. B&O biedt voor de liefhebber van design en interieur een keur aan afwerkingen van de aluminium delen, zoals blank aluminium, zwart, brons, koper en goud.

Ook bieden ze vele stoffen aan als afwerking van de luidsprekers zodat ze naadloos integreren in de leefomgeving. B&O was bovendien de eerste die multiroom weergave aanbood met het eigen BeoLink protocol, waaraan later interfaces zijn toegevoegd voor onder meer Apple Airplay en Google. Interfaces naar Deezer en Spotify zijn standaard, TuneIn is er voor internet radio. Omdat zelfs Roon streaming kan worden toegepast gaat de wereld open voor de populaire muziekdiensten als Tidal en Qobuz.

Actieve weergevers 

B&O heeft de bewuste keuze gemaakt om alle luidsprekers actief te maken, met ingebouwde versterkers en in bijna alle modellen een streamer. Uitzondering daarop zijn in-wall en plafond luidsprekers waarvoor B&O losse custom install versterkers beschikbaar heeft. Het eigen BeoLink protocol zorgt voor ongestoorde weergave en directe koppeling met de eigen opgeslagen muziek of met muziekdiensten, terwijl de luidsprekers zich bovendien naadloos laten koppelen met de B&O televisies voor stereo of surround.

De televisie is eigenlijk het enige product dat B&O niet geheel zelf vervaardigt in Struer. Panelen worden ingekocht bij LG, daarna in een B&O frame gehangen en gekoppeld met BeoLink. Het kiezen van marktleider LG (in oled tv’s) als partner is een logische stap om bij te blijven in de snel innoverende televisiewereld. De frames maken van de LG een echte B&O blikvanger en bezitten veelal een soundbar voor een veel betere geluidweergave. Uiteraard leverbaar in de vele kleuren en uitvoeringen die B&O uniek maken.

In de Bang & Olufsen by Audio Forum is elk beschikbaar B&O product aanwezig en omdat de samenwerking tussen B&O en Audio Store optimaal is, is ook altijd elke primeur van B&O in huis. Alleen ontbreken de actieve BeoLab 90 luidsprekers. Te groot voor de winkelvloer, wel leverbaar.

Wie binnenloopt komt eerst langs een opstelling met het “On The Go” concept van B&O. Hoofdtelefoons te beluisteren aan een bar en een vitrine met in-ears. Met én zonder noise cancelling, gemaakt met het oog op maximaal gemak, of voor gaming met ingebouwde microfoons of juist gericht op maximale geluidskwaliteit. Comfortabel om te dragen door een afwerking met memory foam en leer. Daarachter de BeoLit en BeoSound bluetooth luidsprekers met ingebouwde accu’s, bruikbaar in huis, de tuin, desnoods op het strand. Hoogwaardige weergave vanuit een compacte behuizing die elegantie en luxe uitstraalt.

Elk model heeft een 360 graden afstraling voor het geluid wat stereo mogelijk maakt en de weergave ruimtelijk houdt. De 360 graden afstraling gaat ook op voor de “Connected Speakers” van B&O voor gebruik in de huiskamer, slaapkamer, keuken of elke andere plek waar wireless ethernet beschikbaar is. Plat, rond, vloerstaand of een tafelmodel, B&O heeft het beschikbaar. Echte blikvanger is de ronde BeoPlay A9 op zijn drie pootjes. Uiteraard is de bediening zoals het hoort bij een echte B&O. Afhankelijk van het model strijk je voor de volumeregeling over de bovenzijde of rol je de BeoSound Edge heen en weer. Met de 360 graden afstraling kun je kiezen in welke richting het geluid moet gaan, in mono of stereo (of dus Omni). Zet twee BeoSound Balance of Level speakers neer en je hebt volwaardig stereo in de huiskamer. Draadloos en naadloos.

Tot aan home cinema experience 

Een BeoLab 28 luidspreker is gemaakt in de vorm van een lange, dunne zuil op een elegante voet. Pas als de luidspreker muziek gaat weergeven openen de verticale houten lamellen. Subtiele aanraak-bediening aan de bovenzijde of via BeoLink met een remote. Liever aan de muur ter ondersteuning van de tv-geluidweergave, kies voor een BeoSound Stage luidspreker. Neer te zetten, op te hangen of neer te leggen, hij blijft mooi om te zien en om te beluisteren. Daarmee zet ik gelijk de stap naar beeld en home cinema. BeoVision is er voor 48 en 55 inch in de Contour serie. Waarbij een LG paneel is samengebouwd met een B&O soundbar.

Voor 55 en 65 inch is er de BeoVision Eclipse, voor surround te combineren met bijvoorbeeld BeoLab 18, 28 of Shape luidsprekers, tot zelfs 16 stuks met of zonder een subwoofer. De tv staat op een draaibare voet of hangt aan een draaibare muurbeugel. Overdag plat tegen de muur, s-avonds met een afstandsbediening in een optimale positie gedraaid om naar te kijken. Meer en grotere luidsprekers gewenst voor een nog intenser en indrukwekkender geluid? De BeoLab 50 en 90 zijn er voor te koop.

Dan is er ten slotte de BeoVision Harmony tv in 65, 77 of 88 inch. Stel u voor, het grootste deel van het scherm verborgen achter twee panelen, uitgevoerd in een kleur die het beste in uw interieur past. Als de tv wordt ingeschakeld gaan de panelen zijwaarts, vormen zij de soundbar, de televisie zelf komt omhoog tot hij net boven de panelen uitsteekt. Het is indrukwekkend om te zien, de LG panelen zorgen voor een beeld waar de vingers bij af te likken zijn. Een korte surround demo met het grootste model Harmony, met BeoLab 50 speakers voor en BeoLab 18 als achterluidsprekers was meer dan een belevenis.

Nog steeds zijn we niet langs alle producten gekomen. Een intrigerend ding staat op tafel, de BeoRemote Halo. De mooiste afstandsbediening die ik ken. Streel, druk, lees en bedien alles van uw B&O systeem. Mag ook opgehangen worden aan de muur. Net als de BeoSound Shape. Een modulair luidspreker systeem geheel naar wens van de klant op te bouwen met soundmodules en akoestiek verbetering. Een reeks 3D-ornamenten waaruit muziek komt, draadloos, verbluffend elegant. Passend bij een gezin met jonge kinderen waar speel/leefruimte gecombineerd mag worden met een goede muziekweergave.

Wat de cirkel weer rond maakt. On The Go, Connected Speakers, Home Cinema Experience, B&O staat voor modern, innovatief, flexible living en integratie. Van een Bluetooth luidspreker tot high end home cinema is bij B&O te vinden. Altijd passend te maken voor de eigen woonomgeving, zonder losse componenten en bossen bedrading. Pure weelde voor een B&O klant. En mocht u toch besluiten dat hetgeen wat de Bang & Olufsen by Audio Forum winkel te bieden heeft u niet past, dan gaat de medewerker graag mee naar de naastgelegen Audio Forum/Denon Store voor een oplossing met losse componenten.

Bang & Olufsen by Audio Forum
Westfield Mall of the Netherlands
Berkenhove 10, Leidschendam | nl.audioforum.eu


EDITORS' CHOICE