NIEUWSPSB Speakers

PSB Speakers Alpha iQ: actieve luidsprekers met BluOS aan boord (en dus heel veel streaming-functies)

Het Canadese luidsprekermerk PSB Speakers heeft de Alpha iQ aangekondigd, een compacte actieve tweeweg luidspreker die draadloos muziek kan ontvangen. Daar zijn er wel meer van, maar de Alpha iQ onderscheidt zich van veel andere actieve luidsprekers door het feit dat BluOS van Bluesound is ingebouwd. Naar verwachting zal de Alpha iQ vanaf november leverbaar zijn.

PSB Speakers Alpha iQ

Het nieuwste model van het Canadese PSB Speakers is de Alpha iQ. Omdat Bluesound en PSB Speakers beiden eigendom zijn van moederbedrijf Lenbrook (waar ook NAD onder valt), is het niet vreemd dat techniek tussen de zustermerken wordt uitgewisseld. De Alpha iQ is dan ook voorzien van BluOS en kan opgenomen worden in het Bluesound-platform. Of stand-alone werken als er geen andere BluOS-apparaten in huis zouden zijn.

Veel actieve al dan niet draadloze luidsprekers zijn een master/slave-systeem, maar elke Alpha iQ heeft een voedingskabel nodig. Elke Alpha iQ heeft immers zijn eigen versterkers en draadloze verbindingselektronica aan boord. Eén van de luidsprekers heeft ook bekabelde aansluitingen. De luidsprekers werken draadloos samen met elkaar en hebben dus geen onderlinge verbindingskabel, zoals noodzakelijk bij een master/slave-systeem.

De Alpha iQ heeft een breed scala aan mogelijkheden, zodat gebruikers broncomponenten zoals een platenspeler, tv, CD-speler of gameconsole kunnen aansluiten. Luisteraars kunnen hun muziek via een thuisnetwerk delen met maximaal 63 andere BluOS-compatibele componenten.

PSB Speakers Alpha iQ: aansluiten en instellen

Het instellen en gebruiken van de Alpha iQ is eenvoudig. Sluit de luidsprekers aan op stopcontacten en verbind de Alpha iQ vervolgens met een thuisnetwerk met behulp van de intuïtieve BluOS Controller-app op een smartphone, tablet of pc. Nu zijn de luidsprekers klaar om muziek af te spelen van meer dan twintig streamingdiensten die worden ondersteund door BluOS, waaronder verschillende die audio met hoge resolutie bieden, zoals Amazon Music Ultra HD, Deezer, Qobuz en Tidal. BluOS biedt ook toegang tot honderden internetradiostations over de hele wereld, die alle muziekgenres bestrijken.

De Alpha iQ heeft ingebouwde tweeweg Bluetooth met ondersteuning van aptX HD voor draadloos streamen vanaf elk mobiel apparaat. Apple AirPlay 2 wordt ook ondersteund. Spotify Connect en Tidal Connect worden beide ondersteund, dus luisteraars kunnen muziek in de apps voor die services instellen en vervolgens het afspelen overzetten naar de Alpha iQ.

PSB Speakers Alpha iQ: behuizing en drivers

In elke behuizing bevindt zich een vier inch middentoner/woofer met een conus van polypropyleen en een stalen mand en rubberen rand. De hoogweergave komt voor rekening van een 0,75 inch tweeter met een aluminium dome en een neodymiummagneet en ferrofluid-demping.

Elke middentoner/woofer heeft zijn eigen 60 Watt klasse-D versterker, en elke tweeter zijn eigen 30 Watt klasse D versterker. Dankzij hun krachtige versterkers, afgestemde baspoorten en DSP-enabled lage frequentie-uitbreiding, kunnen PSB's Alpha iQ-luidsprekers een basweergave leveren die het kleine formaat niet doet vermoeden.

De Alpha iQ maakt gebruik van een op DSP gebaseerde actieve cross-over. Zoals bij veel PSB-ontwerpen wordt de tweeter onder de woofer geplaatst. Deze opstelling biedt meer flexibiliteit in de positie van de luisteraar omdat de mix tussen woofer en tweeter consistent blijft, of men nu zit of staat.

PSB Speakers Alpha iQ: DA-converter, ook voor MQA-decodering

De DA-converter van de Alpha iQ ondersteunt een resolutie tot 24-bit/192kHz en heeft volledige MQA-decodering en weergavemogelijkheden voor streaming met hoge resolutie vanaf Tidal. Met BluOS kunnen luisteraars ook genieten van vier stations met MQA-gecodeerde muziek met hoge resolutie van Radio Paradise.

PSB Speakers Alpha iQ: ingangen en uitgangen

De primaire luidspreker heeft een ingebouwde phono-versterker voor MM-elementen en cinch-aansluitingen (plus een aardingsaansluiting). Een HDMI ARC-poort laat gebruikers geluid ervaren bij tv en films. Er is ook een optische ingang voor het aansluiten van bijvoorbeeld een CD-speler of gameconsole en een 3,5 millimeter AUX-ingang voor het aansluiten van analoge bronnen. Luisteraars kunnen de BluOS-app ook gebruiken om muziekbestanden af te spelen die zijn opgeslagen op een externe schijf die is aangesloten op de USB-poort van de Alpha iQ.

Om 's avonds laat te luisteren, kunnen luisteraars een hoofdtelefoon aansluiten op de gecombineerde optische / hoofdtelefoonaansluiting of via tweeweg Bluetooth. Voor een vettere laagweergave is er een subwooferuitgang. Wanneer een subwoofer is aangesloten, schakelt BluOS een laagdoorlaatfilter voor de subwoofer in zodat de Alpha iQ de laagweergave meer aan de subwoofer kan overlaten.

PSB Alpha iQ: prijs en leveringsinformatie

PSB's Alpha iQ zal vanaf 19 oktober 2022 kunnen worden besteld in een naar keuze satijnwitte of satijnzwarte uitvoering. De levering zal naar verwachting eind november 2022 gaan beginnen. De adviesprijs is 1.499 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE