Audio-Technica AT-MC2022: zeer exclusief MC-element vanwege 60-jarig bestaan

Het Japanse Audio-Technica bestaat zestig jaar en dit heugelijke feit wordt gevoerd met de lancering van een zeer exclusief en prijzig draaitafelelement genaamd AT-MC2022. Exclusief? Ja, want er zullen maar zestig exemplaren worden gemaakt? Prijzig? Ja, 10.000 euro voor een draaitafelelement vinden wij prijzig. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

Audio-Technica AT-MC2022: MC-element vanwege zestigjarig jubileum

Het in japan gevestigde Audio-Technica belooft geavanceerde technologie voor liefhebbers van analoge audio, vinylista's en audiofielen. De AT-MC2022 is naar eigen zeggen het resultaat van zestig jaar onderzoek en ontwikkeling van het bedrijf.

De AT-MC2022 is een MC-element met een geïntegreerde microlineaire stylus en een 0,22 millimeter cantilever gevormd uit een enkele in het laboratorium gemaakte diamant. Volgens Audio-Technica zorgt deze unieke constructie voor eliminatie die wordt veroorzaakt door conventionele hechting van de stylus aan de cantilever, waardoor een zuiverdere overdracht van de trillingen van de groef naar de spoelen in het element mogelijk is.

De opgegeven kanaalscheiding is 30 dB bij 1 kHz binnen een marge van 0,5 dB. De AT-MC2022 maakt gebruik van hetzelfde efficiënte magnetische circuit dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de eerder dit jaar gelanceerde AT-ART20. De grotere magnetische fluxdichtheid levert een uitgangsspanning op van 0,55 mVolt bij 1 kHz en een snelheid van 5 cm/sec.

De behuizing van het jubileumelement is gemaakt van titanium en aluminium met een elastomeer om ongewenste resonantie te verminderen. Het installeren van de AT-MC2022 zou eenvoudig moeten zijn dankzij de montagegaten met schroefdraad en hoogwaardige vergulde aansluitpennen. De fabrikant voegt eraan toe dat de vergulding ongeveer dertig keer dikker is dan conventionele vergulding. De contactweerstand wordt op deze wijze volgens de ontwerpers significant verminderd.

De AT-MC2022 weegt ongeveer 9,6 gram en de geadviseerde naalddruk is 1,8 gram of in elk geval een naalddruk tussen 1,6  2,0 gram. De geadviseerde verticale volghoek is 20 graden.

De Audio-Technica AT-MC2022 wordt geleverd in een speciaal ontworpen opbergkoffer van walnotenhout met een acrylvenster met een lasergegraveerd jarig jubileumlogo en serienummer. Een mooie bijkomstigheid is dat de verpakking gebruik maakt van traditioneel Japans Echizen Washi papier.

Audio-Technica AT-MC2022: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de levering ergens in de komende winter gaan starten. Een belangstellende moet niet alleen snel zijn want er komen wereldwijd maar zestig exemplaren, maar een belangstellende zal ook een dikke portemonnee moeten hebben want dit bijzondere MC-element heeft een adviesprijs van 10.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE