NIEUWSNAD

NAD bestaat 50 jaar en kondigt jubileumversterker C 3050 LE aan

Sinan Kökbugur | 18 oktober 2022 | Fotografie Fabrikant | NAD

Audiobedrijf NAD bestaat vijftig jaar en dat moet gevierd worden. Het bedrijf kijkt naar de toekomst terwijl het zijn roemruchte verleden viert met geïntegreerde versterkers in vintage-stijl en wereldwijde evenementen in de aanloop naar de München High End 2023 audiobeurs. Het bedrijf heeft de C 3050 LE aangekondigd, een jubileummodel geïntegreerde versterker die in een beperkte oplage op de markt zal komen.

NAD: vijftig jaar ervaring met het bouwen van bronnen en versterkers

NAD Electronics heeft de afgelopen halve eeuw naam gemaakt door bekroonde, toekomstgerichte hoogwaardige audiocomponenten aan te bieden. Het bedrijf heeft fans gemaakt met zijn versterkers en bronnen zoals draaitafels, CD-spelers, cassettespelers en, meer recentelijk, streamers en AV-versterkers.

NAD (voluit "New Acoustic Dimension") heeft de meest verkochte versterker in de geschiedenis gebouwd. De geïntegreerde versterker genaamd 3020 is de best verkochte budgetversterker tot op heden en dat terwijl hij maar 20 Watt per kanaal kan leveren. Dit was overigens destijds nog een gemiddeld vermogen. Tegenwoordig zijn we gewend dat een kleine budgetversterker pakweg 50 Watt per kanaal kan leveren. De versterkers van NAD waren vanouds klasse AB ontwerpen. Meer recent heeft het bedrijf klasse D en meer hybride ontwerpen die verschillende versterkertypen combineren in het portfolio opgenomen.

NAD: realistische productspecificaties

Vanaf het begin van zijn bestaan heeft NAD altijd de opgave van realistische productspecificaties nagestreefd. Het heeft volgens de fabrikant geen zin om de consument te verleiden met “helling af, plankgas, wind mee” specificaties. Om een voorbeeld te noemen, we zijn op dit medium gewend om het vermogen van een versterker bij een belasting van acht Ohm op te geven. Sommige fabrikanten geven echter standaard het vermogen in vier Ohm op. Dit is immers een veel hoger getal. Wat ook veel voorkomt is een opgave van vermogen aan zes Ohm, of het vermogen bij tien procent vervorming. Wat er dan niet bijstaat is dat tien procent vervorming dicht in de buurt zit van “niet om aan te horen”. Het vermogen bij tien procent vervorming is dus helemaal niet interessant want de versterker staat dan veel te hard en wordt overstuurd en presteert op dat moment verre van optimaal.

NAD gaat er prat op niet te goochelen met cijfers en niet de consument voor de gek te houden Het bedrijf zegt dat het zijn eigen Full Disclosure Power-standaard heeft gecreëerd die het versterkervermogen beoordeelt op basis van echte luisterscenario's versus laboratoriumomstandigheden. Dat heeft ook een nadeel op de winkelvloer ten opzichte van concurrenten die niet dezelfde toewijding aan transparantie in metingen nastreven.

Deze principiële manier om producten te ontwerpen en te specificeren was vanaf het begin aanwezig bij oprichter Marty Borish en het legendarische versterkergenie Björn Erik Edvardsen, die beiden het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld.

NAD C 3050 LE: jubileummodel geïntegreerde versterker

Tijdens de komende hifishows in Toronto en Parijs, zal NAD een limited-edition genummerde jubileum C 3050 LE Stereophonic Amplifier debuteren. Er zullen maar 1.972 exemplaren van de C 3050 LE geproduceerd gaan worden. Het uiterlijk van de versterker en dan met name de voorkant en de bovenkant grijpen terug op vroegere ontwerpen. Ja, er zijn weer VU-meters te zien, die overigens met LED-jes worden verlicht en niet met kleine gloeilampjes met een beperkte levensduur. Ook de walnoothouten behuizing zou wel eens nostalgische gevoelens kunnen opwekken.

Onder de motorkap bevindt zich echter nieuwe techniek, die ook zichtbaar is als we naar de achterkant kijken. De C 3050 LE heeft digitale ingangen en volgens de ontwerpers een audiophile-grade DA-converter die hoge resoluties kan verwerken. Verder is er ondersteuning voor multiroom-streaming, volledige MQA-decodering, Dirac Room Correction via de meegeleverde BluOS-D MDC2-module en er is ondersteuning van AirPlay 2, tweerichtings aptX HD Bluetooth en HDMI eARC. Verder is er een ingang voor een draaitafel en een speciale hoofdtelefoonversterker.

Het vermogen wordt geleverd door de nieuwste versie van NAD's HybridDigital-versterker, met een vermogen van 100 Watt per kanaal van Full Disclosure Power aan zowel acht Ohm als vier Ohm, bij gelijktijdige aansturing van beide kanalen.

NAD C 3050 LE: prijs en leveringsinformatie

De NAD C 3050 LE komt naar verwachting in de loop van november op de markt en de oplage is 1.972 exemplaren. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 1.972 dollar genoteerd staan. Gaat de NAD C 3050 LE in Europa 1.972 euro kosten? Dat weten we dus niet, maar de dollarprijs is in elk geval een indicatie. Naar verluidt zal er straks ook een “gewone” versie van de C 3050 LE beschikbaar komen die niet beperkt zal zijn in oplage.

Ten slotte, eveneens medio november zal het bedrijf een documentaire van dertig minuten in première brengen met de titel “NAD Electronics: 50 Years of Truth in Power”. Geproduceerd door 1Project, een in Toronto gevestigd mediaproductiebedrijf, behandelt de film de begindagen van het merk en de evolutie naar zijn huidige positie als innovator in de hifiwereld.

MERK

EDITORS' CHOICE