In primeur testen we de Prime Wireless Powered Speakers Pro van SVS, per direct in ons taalgebied verkrijgbaar maar in de zomer al bekroond met een EISA-award. Deze compacte actieve luidsprekers vervangen een volledig muzieksysteem en beloven evenveel luisterplezier. En tv-geluid nemen ze ook voor hun rekening.
SVS Prime Wireless
Roep ‘SVS’ en de meerderheid van muziekliefhebbers antwoordt ‘subwoofers’. Maar dat is zeker niet de enige claim to fame van het Amerikaanse bedrijf. Het bouwt al enkele jaren ook puike luidsprekers met een aangename prijs-kwaliteitverhouding (zoals de SVS Ultra Bookshelf), incluis actieve modellen met streaming ingebouwd. De – even diep ademhalen – SVS Prime Wireless Powered Speakers Pro die we hier bekijken zijn de recentste luidsprekers die SVS zo uitbrengt. Verwar ze niet met de vorige versie, die quasi dezelfde naam dragen maar dan zonder het ‘Pro’ gedeelte.
Het is niet om je te verwarren, maar dat we over ‘luidsprekers’ praten klopt in dit geval niet helemaal. Eigenlijk is dit een volledig draadloos systeem dat zowel bedoeld is voor muziek als voor tv-geluid. Deze SVS-set past in het rijtje van ‘steek-ze-in-het-stopcontact-en-speel’-producten als KEF’s LS50 Wireless II of DALI Oberon C-modellen. Vergeleken met de concurrentie pronkt de SVS Prime Wireless Powered Speakers Pro met heel eigen troeven, te beginnen met een prijskaartje dat heel redelijk mag genoemd worden: 999 euro. Dat is niet veel als je kijkt naar wat er geboden wordt en als je het speelveld overschouwt. Het zijn bovendien geen grote dozen die je woonkamer ontsieren. En toch bezitten ze 50 Watt aan vermogen, per speaker.
Even indrukwekkend aan de SVS-speakers is hoeveel streamingopties ze bezitten. Muziek afspelen vanaf je smartphone kan op waanzinnig veel manieren. Ze aansluiten op een tv of een draaitafel aan de SVS’en hangen kan ook. Een totaaloplossing of systeem mag je ze dus echt noemen.
Lijnenspel
De SVS Prime Wireless Powered Speakers Pro bestaat uit twee aparte luidsprekers. Het zijn compactere toestellen, waardoor ze goed passen in een typische woonkamer. Ook een kleinere ruimte in een flat, bijvoorbeeld. Wél weelderig afgewerkt, in een voor SVS kenmerkende fraaie pianolakafwerking. Onze testtoestellen zijn in het zwart gehuld, wat regelmatig wat stofdoekliefde vereist, maar er komt ook een witte uitvoering. Ook in glanzend epianolak, trouwens. Een luxueuzere finish dan je zou verwachten aan dit prijspunt.
Hoewel je niet kunt stellen dat de Prime-toestellen een groot designstatement willen maken, helemaal klassiek zijn ze nu ook weer niet. Door wat kleine designtweaks bezitten ze toch meer karakter dan eerst lijkt. Neem nu de voorzijde: op ingenieuze manier wordt er afgeweken van de klassieke vorm die hoort bij een rechthoekige boekenplankspeaker. Door de zijranden af te schuinen, bovenaan meer dan onderaan, ontstaat er links en rechts en extra driehoekige vlakken die de traditionele speakervorm doorbreken.
De baffle of voorkant krijgt bovendien hierdoor een trapeziumvorm. Als je nu de indruk krijgt dat de speakers zich presenteren als een avantgardistische hoekencollectie, geen vrees. Het effect is behoorlijk subtiel; het verzacht en verkleint de speakers gewoon. En ze zijn al niet enorm te noemen.
Master-slave
Wat meteen opvalt als je de twee SVS’en uit de doos licht: één toestel is uitgerust met twee grote draaiknoppen en een display. Dit is ook de speaker die aan de achterzijde uitgerust is met een hele hoop ingangen. Het andere apparaat ziet er maar kaal uit in vergelijking.
Of anders gesteld: SVS kiest voor een master-slave-aanpak. Dat wil zeggen dat het toestel met het display de touwtjes in handen houdt en de tweede speaker aanstuurt. Als je ze gebruikt maakt dat niet echt veel uit, behalve dat de dominante speaker rechts moet staan. Een (voorlopig?) minpuntje is dat er geen manier is om die speaker als de linkse in te stellen. Er loopt dus een kabel tussen de twee. Een dun snoer dat we tijdens het testen in de woonkamer makkelijk achter ons tv-meubel konden leiden over een afstand van zo'n 2,5 meter. Een voordeel: je hebt maar één stopcontact nodig. De secundaire Prime-speaker krijgt z’n stroom via die verbindingskabel.
Snelle presets
We moeten wel wat wennen aan de twee draaiknoppen die het scherm flankeren op de dominante speaker. Ook het monochroom scherm komt eerst wat afleidend over, totdat we ontdekten dat je het kunt dimmen of zelfs uitschakelen. Af en toe echt wel een must, zeker je in de verduisterde woonkamer wil nestelen om van het oneindige contrast op je OLED-tv te genieten. Dat dimmen doen je gelukkig heel snel door de linkse knop op de speaker iets langer in te drukken. Of je dimt het via de meegeleverde mini-afstandsbediening.
Maar er hangen ook voordelen aan het scherm en de bijhorende knoppen op de SVS. Dat je heel makkelijk ingangen kunt veranderen of het volume, bijvoorbeeld. Dat kan natuurlijk ook via de meegeleverde mini-remote. Fijn vinden we dat SVS een aantal presets heeft voorzien die je activeert via de master-speaker of via de remote. Je kunt bijvoorbeeld een internetradiostation of playlist aan een van de vijf presets koppelen.
Je hoeft ze niet te gebruiken, wij vinden presets altijd echt handig. Laat je het scherm actief en stream je muziek, dan zie je de tracknaam en artiest voorbijscrollen. Verander je het volume, dan verschijnt hier even een balk op het scherm die groter of kleiner wordt naargelang je op de plus of de min zit te drukken. Ook via het scherm: de naam van de gekozen input. Het scherm is groot genoeg dat je hem vanuit de sofa nog kunt lezen.
Play-Fi en meer
Muziek streamen vanaf een telefoon of tablet? Er zijn hier wel wat opties... Dankzij Chromecast of AirPlay kun je gewoon de muziek-app op je Android-toestel respectievelijk iPhone/iPad blijven gebruiken. Spotify, Apple Music, YouTube, Qobuz, Tidal en meer werken op deze manier prima. En je blijft in de vertrouwde omgeving van jouw favoriete dienst, met alle functies die je gewoon bent.
Verkies je te werken met een aparte app, wat als voordeel heeft dat je snel wisselt tussen verschillende muziekopties? Dan heb je de optie Play-Fi. Dit streamingplatform van DTS heeft zijn eigen app waarin je een aantal streamingdiensten vindt en internetradio. Je kunt ook met een paar tikken luisteren naar je eigen muziekbestanden die op het netwerk worden gedeeld, bijvoorbeeld vanaf een NAS.
Het is ook in de Play-Fi-app dat je moet zijn om de SVS-speakers met het WiFi-netwerk te verbinden. Dit gedeelte van de app zit goed in elkaar, en we hadden het klusje snel geklaard. Daarna moesten we de speakers meteen updaten, dat duurt wel even.
Een voordeel van Play-Fi is dat het een echt multiroom-klaar platform is. Je kunt dus in de app de SVS-speakers bedienen, maar ook toestellen van andere merken. Dat kan bijvoorbeeld iets van Philips of TCL zijn, of pakweg Audiolab. Eigenlijk bestaat Play-Fi al heel lang. Maar is het pas recent dat meer merken het beginnen te gebruiken. Misschien wel omdat de app en de Play-Fi ook aanzienlijk beter is dan in het begin. Er zijn wel interessante mogelijkheden bijgekomen, zoals een ‘kritische’ modus om hi-resmateriaal af te spelen.
De app blijft wel wat sukkelen met een eigen logica die je onder de knie moet krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is je op bepaalde momenten twee keer en boven elkaar hetzelfde icoon ziet verschijnen die allebei leiden naar de volumeregeling. Als je meerdere Play-Fi-toestellen in huis hebt, is eentje de regeling van het geselecteerde apparaat, de andere van alle speakers. Heb je maar één Play-Fi-toestel, dan is het echt dubbelop. Echt erg is dat niet, maar soms kom je zo nog iets overbodigs of onduidelijks tegen. Misschien dat DTS in een app-update de menu’s nog wat verder opruimt.
Het helpt trouwens als je overbodige streamingdiensten uitschakelt. Dan verdwijnen ze uit de menu’s en krijg je een strakkere interface gepresenteerd. Een minpuntje is dat je in de Play-Fi-app de fysieke ingangen op de SVS-speakers niet kunt bedienen. Dat moet je echt wel met de afstandsbediening doen. Op zich is dat niet zo’n probleem; het was enkel lastig toen we bij het tv-kijken per ongeluk de Play-Fi-app opende waardoor de speakers meteen overschakelden naar streaming. We moesten dan snel-snel de remote gaan zoeken.
Een groot pluspunt van Play-Fi is dat het geen probleem heeft met het afspelen van hi-resbestanden. De Prime Wireless Powered Speakers Pro doorstond probleemloos onze formatentest. Je zal weinig problemen hebben met het afspelen van de meeste gangbare hi-resbestanden.
Beter dan een soundbar
Alsof een supersize-me filosofie wat betreft streaming niet volstond, is de SVS-speakerset eveneens voorzien van heel wat ingangen. Een televisie aansluiten kan heel eenvoudig via de HDMI-eARC-poort, en dat is een interessant iets om te doen. Een stereoset die je aan weerszijde van je televisie plaatst – probeer het symmetrisch te doen en met bescheiden hoogteverschil – kan qua beleving echt verrassen. Het geluidsbeeld is wat groter dan het scherm zelf, en je zal opkijken van hoe filmeffecten ruim geplaatst worden en vlot bewegen. Dat zijn dingen die bij de meeste soundbars niet zo goed lukken.
Misschien ga je bij een muurgemonteerde tv wel nood hebben aan een iets langere HDMI-kabel, maar dat is de kost niet. Mocht je de SVS-speakers niet op een tv-meubel kunnen plaatsen, dan kun je kleinere stands overwegen. Mochten hifi-stands te hoog zijn, dan kun je ook kijken naar stands bedoeld voor desk/studiogebruik. Voor deze test hebben we aanpasbare studiostands van IsoAcoustics gebruikt.
Achteraan op de Prime Wireless Powered Speakers Pro vind je een cinchpaar waarmee je iets analoog kunt verbinden. Een draaitafel bijvoorbeeld, maar het ook een cd-speler zijn. Die kun je eventueel ook hangen op de optische ingang, die het rijtje van ingangen afsluit.
Wil je vinyl draaien? Dan zal je zoals bij de meeste actieve speakers moeten kiezen voor een platenspeler met een versterkte uitgang. Of een phono-voorversterker tussen draaitafel en SVS-speakers plaatsen. Zo’n versterkertje is niet heel groot en heb je vanaf ongeveer 100 euro.
Als je toch achteraan de SVS-speakers zit te loeren, zal je oog vallen op een sub-uitgang en een knop om het pairingsproces met een Bluetooth-apparaat te starten. Dat laatste is niet heel handig, gelukkig kan het ook veel sneller via de afstandsbediening.
Niets mini aan
Hoewel dit geen grote speakers zijn zetten ze een heel volwassen geluid neer. Er wordt niet gestreefd naar ultiem detail of een oneindig diepe soundstage, wel voor een volle en gelaagde sound die de kamer knap vult en geluidseffecten en instrumenten voldoende ruimte geeft. Noem het een mainstream kijk op geluidsweergave, lekker universeel en op alle volumeniveaus mooi in balans. Zelfs bij een lagere volumeniveau is er nog een voelbare baservaring. Dat laatste is weer een voordeel van goed ontworpen actieve speakers zoals dit.
Een fraaie kamervullende ervaring stond ons te wachten toen we aan ‘Snow On The Beach’ op Taylor Swifts nieuw Midnight-album kwamen. Het is een popnummer met een zekere verfijning die hier nog wel luchtig en ruim gepresenteerd wordt. Net als tijdens het tv-kijken valt op dat de Prime Wireless Pro een stukje groter klinken dan ze ogen. Dat geeft bij dit nummer en andere Swift-tracks een luisterervaring die meteen meeslepender is dan bij een kleine draadloze speaker of een soundbar. De SVS spelen hier uiteraard de stereokaart uit. Nagenoeg alle muziek klinkt beter als het uit twee aparte luidsprekers rolt. Maar zelfs als je daar rekening mee houdt, concluderen we dat de SVS-speakers mooi presteren.
Dit is een soort track dat de SVS'en lusten, net als Rival Consoles’ techno op ‘Now Is’. De Prime Wireless Pro’s slagen er in dit soort tracks op geslaagde wijze te onderbouwen met een pakkende maar ook gedetailleerde baslaag. Verrassend – maar ook weer niet als je rekening houdt met de voorgeschiedenis van het merk.
Ook als er in de woonkamer op de Xbox Series X heftig in Fortnite en CoD: Warzone werd gevlogen, weerklonken geweerschoten en explosies spectaculair. Ook in de werkruimte een verdieping hoger; zo werden die online vergaderingen weer wat minder suf.
Toch zouden we in iets grotere kamers én als je een voorliefde hebt voor spectaculair filmgeluid aanraden om de speakers aan te vullen met een subwoofer. De voor de handliggende kandidaat hiervoor is de SVS 3000 Micro. Zoals z’n naam al aangeeft, is dit een compacte subwoofer die dankzij een dubbele woofer-constructie tot mooie basprestaties in staat is. Wat we zelf prima vinden aan SVS-subwoofers is dat je via een app veel controle krijgt, wat helpt bij het goed afregelen. De SVS 3000 Micro komt ook in dezelfde afwerkingen als deze speakers.
Ook het verfijnder werk gaat de SVS Prime Wireless Powered Speakers Pro’s heel goed af. Ze brachten bijvoorbeeld overtuigend het live-gevoel over bij Makaya McCravens ‘In These Times’, een mooi voorbeeld hoe hedendaagse jazz naadloos zaken als hiphop en een DJ-aanpak kan omhelzen. Soms zijn complexere, repetitieve soundscapes die worden opgediend, zoals bij ‘The Fours’, maar ze worden gelaagd en met diepte opgediend, waardoor we ook echt konden afdalen in deze composities.
Diezelfde 'audiofielere' kwaliteiten deden ook goed dienst bij het kijken naar ‘Holding’, een geestige Ierse detectivereeks op basis van een boek van Graham Norton. Niet iets dat draait rond spektakel of exploderende ruimteschepen – dat doen de SVS’en ook wel goed – maar wel rond spitsvondige dialogen gebracht met een Corks accent. Het is nu ook niet een meesterwerk op vlak van geluidsdesign, maar zo zijn net veel non-prestigieuze tv-series. Over de plaatsing centraal uit het scherm en de verstaanbaarheid van stemmen enkel lof, want dat doen de SVS-speakers goed – zonder het geheel in de steek te laten. Wat uiteindelijk de Prime Wireless Powered Speakers Pro boven het maaiveld laat uitsteken is dat ze dit alles doen én het onderbouwen met een goede basweergave, zodat je goed omhuld en ondergedompeld wordt.
Conclusie
De SVS Prime Wireless Powered Speakers Pro weet muziek krachtig maar ook op een echt hifi-niveau te presenteren. Tv-geluid doen ze ook uitstekend, op een niveau dat menig soundbar niet kan evenaren. Een gebrek aan power is er ook niet bepaald, al ga je in heel grote kamers misschien een subwoofer moeten overwegen. Maar die bedenking kan je bij de meeste kleinere luidsprekers maken, en de Prime Wireless Powered Speakers Pro presteren zeker niet ondermaats. Je kan altijd beginnen met dit stereopaartje en dan later een sub toevoegen, mocht je dat echt willen.
Kortom, voor een prijs die redelijk mag genoemd worden bieden deze luidsprekers ronduit uitstekende geluidskwaliteit. De actieve SVS-speakers scoren daarnaast met een knappe glossy afwerking, een ruim aanbod aan streamingopties en een huiskamervriendelijk formaat.
SVS Prime Wireless Pro
999 euro per set | oppostore.nl/svs/
Beoordeling 4.5 / 5