NIEUWS

Apertura Stela: tweeweg vloerstaander met twee woofers

De Franse luidsprekerfabrikant Apertura heeft het model Stela aangekondigd, een vloerstaande tweeweg luidspreker die is voorzien van twee woofers, die opnieuw zijn ontworpen. Volgens de fabrikant neemt de Stela de goede systemen van het Sensa-model over en maakt van de delicate luidspreker voor kleinere kamers een universele luidspreker voor kleine en middelgrote kamers. De koper kan kiezen uit verschillende uitvoeringen.

Apertura Stela: woofers

De ontwerpers van de Franse fabrikant Apertura wilden naar eigen zeggen een laagdrempelige luidspreker bouwen die kon worden aangestuurd door standaardversterkers. Tegelijkertijd moest de nieuwe luidspreker briljant muzikaal plezier bieden, zelfs als e.e.a. niet perfect zou zijn ingesteld. Enter de Apertura Stela.

Om het gevraagde resultaat te bereiken worden een aantal technische trucs gebruikt. Zo heeft de Stela twee woofers die lijken op die van de kleinere Sensa. De woofers in de Stela, die een diameter van 16 centimeter hebben, zijn echter gemaakt met een speciale 15 Ohm spreekspoel om ze sneller te maken. Verdubbeling van de drivers betekent minder conusbeweging en minder vervorming bij hetzelfde volume en natuurlijk een zelfverzekerder basrespons.

Om ervoor te zorgen dat het grotere binnenvolume van de behuizing niet een galmkamer zou worden, is de behuizing met behulp van vier interne versterkingen in vijf verschillende compartimenten verdeeld en gedempt met vier verschillende absorptiematerialen. De wanden zijn gemaakt van 18 millimeter dik MDF.

Apertura Stela: tweeter met dubbele magneet

De tweeter heeft een diameter van 25 millimeter en lijkt misschien op de kleinere modellen, maar heeft een meer geavanceerde dubbele magneet voor een betere lineariteit. Natuurlijk werd ook de cross-over aangepast aan de gewijzigde omstandigheden en zijn de aansluitklemmen ook van een stap hogere kwaliteit dan op de kleinere modellen.

Volgens de Franse fabrikant is de Stela precies de juiste luidspreker voor muziekluisteraars die een gedetailleerd en homogeen geluid willen en die bij het genieten van muziek niet op precies één punt in de luisterruimte willen worden genageld. Ook plaatsing zou makkelijk zijn. Een afstand van slechts ongeveer dertig centimeter tot de achterliggende muur zou al voldoende zijn.

Apertura Stela: technische specificaties 

  • Type: basreflex met dubbele resonantie tuning
  • Frequentiebereik: 40 Hz tot 30 kHz (+/- 3 dB)
  • Gevoeligheid: 88 dB (2,83Volt/1 meter)
  • Impedantie: acht Ohm
  • Cross-overfilter: printplaat met 140 µm kopersporen / gebakken lakspoelen & polypropyleen condensatoren van Jantzen / weerstanden van Vishay
  • Crossover-frequentie: 3,4 kHz
  • Aansluitklemmen: enkele bedrading met bananen of spades
  • Afmetingen (B x D x H): 230 x 310 x 970 millimeter
  • Gewicht: 19 kilogram

 

Apertura Stela: prijs en leveringsinformatie

De Apertura Stela is verkrijgbaar in hoogglans zwart of wit, maar ook in walnoot of licht eiken gesatineerd. De adviesprijs is 4.600 euro per paar.


EDITORS' CHOICE