NIEUWSAVM

AVM Ovation CS 8.3 Black Edition: zeer krachtige alles-in-één met buizen in de voortrap

Sinan Kökbugur | 12 januari 2023 | Fotografie Fabrikant | AVM

De Duitse audiofabrikant Audio Video Manufaktur (AVM) heeft een volledige zwarte versie uitgebracht van zijn Ovation CS 8.3. De Ovation CS 8.3 Black Edition is een zeer krachtig alles-in-één apparaat dat alleen een set passieve luidsprekers nodig heeft om muziek te maken. De Ovation CS 8.3 is Back in Black. Maar er is meer dan alleen een zwarte behuizing. 

AVM Ovation C.S 8.3 Black Edition

Audio Video Manufaktur (AVM) bestaat sinds 1986 en bouwt zijn audiocomponenten met de hand in zijn eigen fabriek in Duitsland. Het portfolio bestaat voor het grootste gedeelte uit versterkers en alles-in-één apparaten. Deze laatste zijn versterkers met streaming-functies aan boord en soms ook een CD-loopwerk. Sommige apparaten van AVM zijn voorzien van buizen in de voortrap, maar buizen vragen geen aandacht en zijn veelal onzichtbaar. De behuizingen van AVM zijn zakelijk en strak. De nieuwe CS 8.3 Black Edition is AVM’s meest krachtige en best klinkende alles-in-één.

AVM Ovation CS 8.3 Black Edition: DA-conversie

De Black Edition is voorzien van de nieuwe top-of-the-line ESS SABRE 9018 PRO volledig gebalanceerde dubbele quad DAC-chips. AVM gebruikt alleen de beste twee procent vooraf geselecteerde DAC-chips en past vervolgens uiterst temperatuurgestabiliseerde nauwkeurige klokken toe. De DAC's worden gevoed door een dubbel gereguleerde, zeer verfijnde aparte voeding. De circuits zijn kanaalgescheiden op hun eigen printplaten voor perfecte kanaalscheidingsprestaties.

Volgens de ontwerpers leveren het aangepaste ontwerp en de scherpe kwaliteitscontrole en selectie van onderdelen een aanzienlijk betere S/R-verhouding in vergelijking met de reeds uitstekende standaardversie van de Ovation CS 8.3. Bovendien kan de DA-converter ook DSD128 (5,6MHz) verwerken. De gebruiker kan de bemonsteringsfrequenties op de S/PDIF-ingangen kiezen (minimaal 44,1 kHz, maximaal 192 kHz) en voorts de keuze tussen twee filterkarakteristieken. Daarbij wordt de klok van de digitale signalen volledig geregenereerd en door deze inspanning wordt jitter effectief en praktisch volledig geëlimineerd. Daarnaast kan de CS 8.3 ook downsamplen. Deze functie is belangrijk voor afspeellijsten met verschillende bemonsteringsfrequenties en formaten van verschillende bronnen.

De USB-ingang is XMOS-gebaseerd, galvanisch gescheiden en werkt altijd asynchroon. Zonder driver kan een resolutie tot 96 kHz worden verwerkt, met een geschikte driver kan PCM-signaal tot 384 kHz en DSD tot DSD128 worden aangeboden.

De Ovation CS 8.3 is voorzien van een CD-loopwerk van het Japanse Teac. De Pure CD-drive wordt exclusief voor AVM geleverd en naar eigen zeggen worden de loopwerken wereldwijd alleen aan AVM. Het bijzondere van deze drive, die is gebaseerd op een monofocale laser, is de pure CD-weergave volgens de zogenaamde Red-book-standaard met de signaaluitvoer als S/PDIF-signaal naar de DA-converter.

AVM Ovation CS 8.3 Black Edition: geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen

Zoals logischerwijs volgt uit de beschrijving van het DA-conversieproces, is de Ovation CS 8.3 voorzien van digitale ingangen, vier stuks in totaal. AVM heeft ook een tweetal analoge ingangen geplaatst, 1 x cinch en 1 x XLR. De eindtrappen kunnen 250 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en 500 Watt aan vier Ohm.

Muzieksignaal loopt via een buis naar de eindtrappen. De buizen zijn speciaal voor AVM gemaakt en hebben volgens de fabrikant een gemiddelde levensduur van 20.000 uur. Bij gemiddeld gebruik duurt het dus enige decennia voordat de buizen vervangen zouden moeten worden.

De Ovation CS 8.3 is voorzien van een hoogwaardige klasse A hoofdtelefoonversterker.

AVM Ovation CS 8.3 Black Edition: streaming-functies

De gebruiker hoeft geen losse streamer neer te zetten want de Ovation CS 8.3 heeft zo ongeveer alle denkbare streaming-functies aan boord. De RC X App is beschikbaar voor Android en iOS voor aansturing van de AVM's X-Stream Engine die ondersteuning biedt voor gebruik van Apple AirPlay2, Spotify Connect, Qobuz en Tidal Connect. Er is uitgebreide ondersteuning voor internetradio, multiroom en UPnP. Ten slotte kan muziek worden aangeleverd via Bluetooth 4.2 en de gebruiker kan muziek afspelen van een USB-opslagapparaat of een NAS. De Ovation CS 8.3 is Roon Ready.

AVM Ovation CS 8.3 Black Edition: prijs en leveringsinformatie

De Ovation CS 8.3 is gemaakt voor een hele lange levensduur en wordt mede daarom geleverd in een op maat gemaakte flight case. Hij kan dus altijd veilig worden vervoerd over grote afstanden. De adviesprijs is net geen 15.000 euro. Een afstandbediening wordt overigens niet meegeleverd, maar is wel optioneel verkrijgbaar.

MERK

EDITORS' CHOICE