NIEUWSAVM

AVM Ovation PH 6.3 en 8.3: phono-versterker met of zonder buizen en maximaal vier ingangen

Het Duitse audiobedrijf AVM heeft de Ovation PH 6.3 en Ovation 8.3 aangekondigd. Beide toestellen zijn modulair gebouwde phono-versterkers die maximaal vier ingangen hebben waarbij de instellingen voor elke ingang apart opgeslagen kunnen worden. Het enige verschil tussen de PH 6.3 en PH 8.3 is het feit dat de laatste is voorzien van buizen in de uitgangstrap. Beide toestellen kunnen ook een schone voedingsspanning leveren aan de draaitafels uit de AVM Rotation serie.

AVM Ovation PH 6.3 (zonder buizen) en PH 8.3 (met buizen): phono-versterker

Draaitafelelementen hebben altijd een extra versterkingstrap nodig. Met de Ovation PH 8.3 phono-voorversterker kunnen aanpassingen comfortabel vanuit de luisterpositie worden gemaakt om verschillende elementen, armen en vinylspelers ideaal weer te geven. Zoals bij alle modellen van de Ovation 8-serie, is de eindtrap een origineel Ovation-buizenontwerp met exclusieve AVM 803 T-buistechnologie en het zo kenmerkende en charmante buizengeluid. De PH 8.3 heeft dus buizen aan boord en de PH 6.3 heeft dat dus niet maar is verder volkomen gelijk aan de PH 8.3.

Met de PH 8.3 en PH 6.3 kunnen alle gebruikelijke instellingen m.b.t. een mm-element of mc-element worden gemaakt en nog veel meer. Persoonlijke aangepaste instellingen zoals versterking, belasting, mono/stereo, egalisatiecurve en subsonische filter kunnen gemakkelijk worden ingesteld en opgeslagen via de afstandsbediening. Dit maakt het heel eenvoudig om verschillende toonarmen en pick-upsystemen te vergelijken en dat allemaal vanuit de luisterpositie.

De PH 8.3 egaliseert de phonosignalen puur passief en analoog en niet in een versterkertrap. Dit heeft als voordeel dat elk van de drie tijdconstanten afzonderlijk kan worden ingesteld. Dit maakt het mogelijk om vijf andere veelgebruikte LP-egalisaties (RIAA, TELDEC, NARTB, EMI, COLUMBIA, DECCA) te gebruiken naast de RIAA-curve die tegenwoordig wijdverspreid is. Deze curven verschillen in de hoekfrequenties en tijdconstanten die worden gebruikt bij het snijden van de plaat. Deze scheidingskarakteristieken worden door de PH 8.3 omgekeerd met een nauwkeurigheid beter dan +/- 0,1 dB. De ingenieurs van AVM bereiken deze extreme nauwkeurigheid door de complexe afstemmingsprocedure van de ingebouwde weerstanden (afgestemd op 0,1%) en de filmcondensatoren (afgestemd op 0,5%). Met het schakelbare subsonische filter kunnen rommelende geluiden effectief worden gedempt (30 Hz/12 dB/octaaf).

De versterkingsfactor (gain) kan worden aangepast in stappen van 5 dB om verschillende elementen te kunnen plaatsen. De gebruiker kan kiezen voor mono of stereo weergave en kan desgewenst de fase draaien. Alle aanpassingen of instellingen kunnen gemakkelijk vanaf de luisterpositie worden uitgevoerd met behulp van de meegeleverde afstandsbediening en worden ook automatisch opgeslagen.

Op de ingangsinsteekkaarten worden de inkomende signalen direct na de ingang versterkt op lijnniveau (ca. tot 150 mVolt), bij MM met 40 dB, bij MC met 60 dB. Alle egalisatie of aanpassingen worden vervolgens gemaakt met deze sterk vergrote signalen, dus de vervormingscomponenten van alle volgende trappen zijn in vergelijking veel minder belangrijk.

De PH 8.3 en PH 6.3 zijn modulair gebouwd. Er kunnen maximaal vier verschillende ingangen naar wens worden geplaatst. Elke combinatie kan worden gekozen uit de volgende ingangsmodules: MC XLR (gebalanceerd), MC cinch, MM cinch. De PH 8.3 herkent automatisch welke modules in welke slots of als combinaties zijn gestoken en past alle functies, zoals de menustructuren, aan. De ingangen kunnen ook afzonderlijk worden benoemd. Ingangen zijn galvanisch van elkaar gescheiden.

Ook voor de voeding heft de fabrikant zijn best gedaan. Vijf onafhankelijke voedingen voeden alle trappen van de PH 8.3 afzonderlijk en voorkomen op effectieve wijze ongewenste onderlinge interferentie van de versterkertrappen door andere modules. De stille schakelende voedingen leveren zeer nauwkeurige voedingsspanningen, praktisch onafhankelijk van de netspanning. In tegenstelling tot grote transformatorvoedingen ontstaan bij deze voedingen geen akoestisch negatieve magnetische velden.

De prijs is afhankelijk van de gekozen uitvoering en opties. Meer weten? Kijk dan op de website van AVM.

AVM Ovation PH 8.3 en PH 6.3: technische kernmerken 

  • Phono-voorversterker met maximaal vier ingangen (als optionele plug-in-modules)
  • Beschikbare plug-in-modules: MC XLR (gebalanceerd), MC cinch, MM cinch
  • Alle instellingen kunnen op afstand worden bediend (versterking, egalisatiecurve, fase, belasting, etc.)
  • Vijf aparte voedingen: hoofdvoedingen voor + & – spanningen (gescheiden), voeding voor processoreenheid, voeding met hoogspanningsopwekking voor buizentrap, krachtige voeding voor gebruik met draaitafels van de AVM Rotation serie
  • Volledig DC-gekoppeld (afhankelijk van geselecteerde instellingen)
  • Analoge en puur passieve egalisatie van inkomende phono-signalen
  • Uitgebreide menufuncties (instelbare ingangsgevoeligheid, piekvermogen etc.)
  • Stand-by verbruik <0,5 Watt
  • Netfase-indicatie (LED uit = netfase OK)
  • Groot, blauw verlicht grafisch display
  • Behuizingsvarianten: aluminium zilver of zwart, chroom front optioneel (Cellini, meerprijs)
  • Verpakking: Stevige AVM Ovation Flight Case

MERK

EDITORS' CHOICE