NIEUWSDALI

DALI Epikore 11 vloerstaander vult gat tussen Epicon en Kore

Wie jarig is, trakteert. Een doodsaai cliché, maar heel vaak wel waar. Een audiofabrikant die doorheen de jaren niet met de regelmaat van de klok met een aantal jubileummodellen komt, telt eigenlijk niet mee. Op High End München, toch hét moment op de kalender om met bijzondere introducties te komen, zijn de anniversary editions dan ook niet van de lucht. Zo ook bij het in 1983 opgerichte DALI, dat de veertigste verjaardag viert met én een stevige nieuwe vloerstaander, de Epikore 11, én een nieuwe hoofdtelefoon, de IO-12, pas de derde in de historie van het merk. 

Laten we beginnen met eerstgenoemde. Met de nieuwe Epikore 11 – het typenummer zegt vooral iets over het formaat ten opzichte van de Epicon 8, voor wie op zoek gaat naar de niet-bestaande 9 en 10 – viert DALI veertig jaar onderzoek en ontwikkeling op het gebied van luidsprekers. De Epikore 11 is de natuurlijke evolutie van de veelgeprezen Epicon-serie van het merk, en geniet ook volop van de innovaties van de vorig jaar geïntroduceerde KoreIn de woorden van Lars Worre, de CEO van de Denen: "Er zit een behoorlijk gat tussen Epicon en Kore, en met Epikore gaan we dat voorzichtig vullen."

De Epikore 11 erft dus volop verschillende nieuwe technologieën van de DALI Kore vlaggenschip luidspreker en combineert een realisme met het luxueuze vakmanschap dat we vorig jaar geïntroduceerd zagen. 

DALI Epikore 11

De DALI Epikore 11 is een 4½-weg vloerstaander die volgens de Denen een nieuwe norm stelt voor het ontwerp van luidsprekers met lage vervorming. De gebogen kast van echt houtfineer bevat vier krachtige 8-inch woofers, een zeer dynamische 6½-inch midrange, ieder voorzien van de tweede generatie van DALI's SMC magneetmateriaal en de eigen EVO-K Hybrid Tweeter Module. SMC, voor wie een kleine refresher nodig heeft, is een belangrijke eigen innovatie van DALI waar het merk inmiddels al zo'n kwart van de veertig jaar van haar bestaan plezier van heeft. SMC, Soft Magnetic Compound, is een poeder bestaande uit magnetische korrels met een unieke eigenschap: ze zijn sterk magnetisch, maar geleiden elektrische stromen zeer slecht. SMC is dus vooral sterk in ‘high magnetic connectivity, very low electrical connectivity’ – dat is de korte versie.

Het zachte materiaal dat vrij eenvoudig in diverse vormen geperst kan worden zorgt voor een reductie in zowel eddy currents (‘wervelstroom’, de oncontroleerbaarheid van stroom) als hysteris, twee natuurkundige invloeden op het gedrag van de magneet. DALI stopte het goedje eerder al in de Epicon- en Rubicon-modellen, en via de Opticon-lijn vond het zijn weg naar de Callisto’s. In de hogere Epikore-lijn is SMC naar eigen zeggen van de fabrikant nog breder ingezet. Bij het gebruik van conventionele magneten in een luidsprekerontwerp is het niet ongebruikelijk dat er een fenomeen optreedt dat bekend staat als hysterese. Dit introduceert een onbedoelde weerstand in de spreekspoel, wat kan leiden tot ongewenste vervorming van het audiosignaal. SMC Gen-2, ontworpen om de hysteresis aanzienlijk te verminderen, is de volgende generatie van DALI's gepatenteerde SMC-magneetmateriaaltechnologie. SMC Gen-2 werd geïntroduceerd in vlaggenschip DALI Kore en is nu verwerkt in de Epikore woofers en midrange drivers, evenals in de kernen van de crossover-spoeler. "Dat biedt aanzienlijk verbeterde eigenschappen ten opzichte van de eerste generatie SMC. Het resultaat is een verdere vermindering van hysteresis, fluxmodulatie en wervelstromen in het magneetsysteem. Dit vertaalt zich in nog minder verlies en vervorming, waardoor de '11' een zeer dynamische en authentieke geluidsweergave levert.

De DALI Epikore 11 gaat 40.000 euro per set kosten, we komen er binnenkort uitgebreider op terug. Dan vertellen we je ook graag over de DALI IO-12 hoofdtelefoon, die met zijn adviesprijs van 999 euro zeker een niveautje hoger zit dan de twee headphones die we van het merk al kennen.

MERK

EDITORS' CHOICE