Wilson Benesch GMT System Turntable: heel mooi en heel duur

Het Britse audiobedrijf Wilson Benesch heeft circa twee jaar geleden de ultieme draaitafel aangekondigd. De coronapandemie en andere perikelen hebben voor vertraging gezorgd maar de GMT System Turntable zal binnenkort op de markt gaan komen. De meeste stervelingen zullen alleen kunnen dromen over deze draaitafel want de prijs ligt in de categorie “wie moet vragen naar de prijs, kan het niet betalen”.

Wilson Benesch GMT System Turntable

Circa twee jaar geleden hebben we al geschreven over de Wilson Benesch GMT System Turntable die op dat moment nog de werknaam “GMT One System” had. De ingenieurs van de Britse fabrikant hebben het systeem verder uitgewerkt en intussen productierijp gemaakt. De nieuwe GMT System Turntable bevindt zich in de hoogste (prijs)regionen van de markt. Dat is verklaarbaar als we de techniek in aanmerking nemen.

De draaitafel is een compleet systeem dat is verwerkt in een bijpassend meubel, dat overigens ook voor andere doeleinden gebruikt zou kunnen worden. Toonarm en element zijn speciaal voor de GMT System Turntable ontwikkeld. Het draaiplateau wordt aangedreven door een systeem met de naam Omega Drive. Verder heeft Wilson Benesch het Alpha Isolation System, het Piezo Remote VTA System, een tweetal Graviton Tonearm systemen en Tesselate elementsystemen ontwikkeld. De GMT System Turntable is een systeem met volledig op elkaar afgestemde componenten van het hoogste niveau. En het leuke is dat deze draaitafel met een app kan worden bediend. Dus instellingen kunnen vanaf de luisterpositie worden gewijzigd.

Wilson Benesch GMT System Turntable: Graviton toonarmen, Tesselate elementen en R1 System Rack

De Engelse fabrikant heeft twee Graviton toonarmen ontwikkeld samen met het Advaned Manufacturing Research Centre (AMRC) in Sheffield en het FEMTO Institute in het Franse Besancon in een gezamenlijk project met de naam SSUCHY Project.

De Tesselate elementen zijn door Wilson Benesch zelf ontwikkeld. De cantilevers zijn versterkt met koolstof.

Het R1 System Rackis gemaakt om ook de kleinste trillingen vanuit de omgeving weg te houden van de draaitafel.

Wilson Benesch GMT System Turntable: bediening met een app

Het hele systeem kan verregaand met een app worden bediend. Het draaiplateau kan worden gestopt of gestart en het toerental (33, 45 of 78) kan worden bepaald, inclusief fijnregeling van het toerental. De VTA kan tot 1 nanometer nauwkeurig worden geregeld.

Wilson Benesch GMT System Turntable: prijs en leveringsinformatie

De verkoopprijzen zijn als volgt.

GMT System Turntable:  274.000 euro
Graviton Ti Tonearm:         31.000 euro
Graviton Al Tonearm:         23.500 euro
R1 Rack System:              23.100 euro
Tesselate Ti Cartridge:    nog niet bekend
Tesselate Ai Cartridge:    nog niet bekend


EDITORS' CHOICE