REVIEWHegel

Review Hegel H600

Jamie Biesemans | 01 augustus 2023 | Hegel

SAMENVATTING

De Hegel H590 was al een referentie, de H600 doet er nog een schepje bovenop. Hegel kiest voor een evolutionaire aanpak, waardoor het nieuwe geïntegreerde topmodel van de Noren geen sterktes verliest en wel wint op vlak van DA-conversie.

PLUSPUNTEN

  • Transparante, gecontroleerde versterking
  • Detailrijke DA-converter
  • Tv-integratie
  • Minimalistisch design

MINPUNTEN

  • Wachten op sommige streamingfuncties
  • Enkel in het zwart

Na de lancering van een nieuwe voor- en eindtrap vond Hegel het tijd om ook hun topmodel van de geïntegreerde lijn onder handen te nemen. De Noren besloten voor een evolutionaire aanpak te gaan. De H600 lijkt daardoor sterk op de bejubelde H590, maar komt wel met een aantal belangrijke verbeteringen. De nieuwe referentie bevestigd? Lees het in onze wereldprimeur!

Eind vorig jaar hadden we de gelegenheid om de Hegel P30A en H30A te testen, zijn nieuwste referentie op vlak van voor- en eindtrap. Toen kregen we al te horen dat het bedrijf iets geheim gepland had. Wat juist? Dat verklapte Anders Ertzeid van Hegel nog niet. Toen de Noren enkele maanden later bekendmaakten dat ze The Viking cd-speler uitbrachten, veronderstelden we even dat dit het grote nieuws was. En ok, dat was het ook. De fabrikant had immers jaren geleden tijdens de presentatie van de Mohican al gesteld dat ze na dat toestel nooit meer een cd-speler zouden bouwen. Met The Viking gaven ze zichzelf ongelijk.

Die koersverandering van 180 graden heeft allemaal te maken met de revival rond cd-spelers, iets dat we ook in ons High End München-verslag noteerden. Maar dan volgde een tweede verrassing: medio juli ontvingen we het bericht dat er een H600 onze kant op kwam. Een toestel dat op 1 augustus officieel gelanceerd wordt, waar we je bij dezen graag in primeur de review van aanbieden.

De Hegel 600 is een leuke maar ook verrassende primeur, want de H590 is vijf jaar na z’n geboorte wat ons betreft nog altijd een referentieversterker in z’n segment. Waarom hem dan vervangen door een nieuw model? Hegel heeft er z’n redenen voor. Wat wél opvalt is dat de specificaties die de H590 zo aantrekkelijk maakten onveranderd zijn gebleven. Je krijgt nog altijd waanzinnig veel vermogen, Hegels SoundEngine 2 elimineert vervorming tijdens het versterkingsproces, een hoge dempingsfactor is uiteraard present én er zit nog altijd een uitgebreid streaminggedeelte in deze Hegel-hoogvlieger. Ook het prijskaartje blijft onveranderd, op inflatie na.

Minimalisme is troef 

Aan de buitenkant zal je niet gauw zien of je te maken hebt met een H590 of H600. Het chassis van de versterker blijft nagenoeg hetzelfde. Ons toestel droeg zelfs geen H600-opschrift vooraan – dat is nu eenmaal die minimalistische insteek van het merk. Reken dus op een licht gebogen voorpaneel met een goed leesbaar wit-OLED-paneel en twee grote draaiknoppen. Dat is het. En je kunt de H600 in alle kleuren krijgen als het maar zwart is. Een witte uitvoering, zoals bij de H190, zou toch ook verleiden, niet?

Sommigen vinden het Hegel-design misschien te strak en sober, anderen vallen juist voor het Scandinavische no-nonsense uiterlijk waardoor het toestel in een woonkamer heel subtiel een plaats kan innemen. Als je niet zo houdt van veel apparatuur en kabelgedoe, dan is het visuele alternatief van een enkele Hegel plus twee speakers wat ons betreft best wel aangenaam. Al is de H600 wel meer dan de slanke H90 of H120 geïntegreerde versterkers een aanwezigheid in de kamer, gewoonweg omdat deze krachtpatser wat groter is. En ook wel wat zwaarder. Er zijn zeker zwaardere geïntegreerde versterkers te vinden (we denken dan aan de loodzware MF Nu-Vista 800.2 die we recent op bezoek kregen), maar de Hegel is verre van een pluimgewicht. Hetzelfde is ook waar voor de meegeleverde remote, een vaste Hegel-waarde uit metaal die je best voorzichtig op je glazen salontafel neerlegt.

Toch zijn er wat subtiele wijzigingen aangebracht aan het uiterlijk. De twee forse draaiknoppen zijn een tikje groter, en als je eraan draait, voelt het ook iets naadlozer en gewichtiger aan. Een detail, maar eentje waardoor het net iets meer een premiumgehalte uitstraalt. De verbonden volumeregelaar komt trouwens van de P30A.

Hegel SoundEngine 2

Intern is er een aantal veranderingen aangebracht, maar blijft de H600 wel de kenmerkende klasse AB-versterking bezitten waar Hegel sterk in gelooft. De niet zo geheime saus van het bedrijf is SoundEngine 2, een feedforward-technologie die vervorming veroorzaakt en door het versterkingsproces op slimme manier weer elimineert. De firma van Bent Holter legt zoals altijd de nadruk op een hoge dempingsfactor, dat bij deze H600 4.000 bedraagt. Of een factor zo hoog dient te zijn, is een andere vraag. Maar het zegt wel veel over waar deze versterker echt in uitblinkt: luidsprekers strak en precies aansturen.

Er is aan de H600 intern bovendien een DC-filter toegevoegd. Dat is wat controversieel, omdat sommigen zo’n filter minder positief vinden. Het is echter wel een aanrader in de Benelux. Hegel is een grote voorstander van ongewikkelde torodiäle transfo’s omdat die volgens de fabrikant veel beter klinken. Deze voedingen kunnen echter mechanisch gezoem – dus niet via de speakers, recht uit de kast – produceren als er op het stroomnet bepaalde storingsbronnen aanwezig zijn. We ondervonden dat zelf bij de H590 na het installeren van een omvormer voor een zonnepaneelinstallatie. Een eenvoudige DC-filter loste dat probleem meteen op. Maar bij een H600 zit dat onderdeel er dus in.

Ze hebben bij Hegel een gevoel van humor. De H590 had daarom niet 2 x 300 Watt, maar 2 x 301. De H600 moet natuurlijk beter zijn – en dus krijg je 2 x 303 Watt. Die dubbele portie 2 Watt meer maakt het verschil niet, uiteraard. Maar underpowered komt de H600 dus niet over.

DAC en meer 

Een belangrijke verandering in de H600 betreft het DAC-gedeelte. Vanwege de coronaleveringsproblemen en de AKM-fabrieksbrand moest Hegel op zoek naar alternatieve leveranciers. Net zoals vele andere fabrikanten kwam het daarbij snel uit bij ESS, de andere grote DAC-chipbakker en aartsrivaal van AKM. Veranderen van leverancier moest toen, maar volgens eigen zeggen kwamen de Noren ook na het oplossen van de leveringsproblemen tot de conclusie dat die ESS-chips sowieso de betere keuze waren. De nieuwe DAC is bitperfect tot 384 kHz / 24-bit. Door de DAC een eigen voeding te geven en nog meer af te zonderen in een eigen compartiment worden interferentieproblemen nog verder voorkomen.

Er zit ook een nieuw streaminggedeelte in de versterker. Qua functionaliteit merk je daar niet meteen iets van. De H600 biedt Spotify Connect, AirPlay 2 en zal Roon Ready zijn. Dat duurde bij de H590 notoir lang – een pijnlijk onderwerp voor de mensen van Hegel – maar de H600 zit al in het certificatieproces bij Roon. Het nieuwe streamergedeelte zou wel nieuwe opties mogelijk maken, zoals de Connect-versie van Qobuz waar de Franse streamingdienst naarstig aan werkt. De H600 komt ook met de nieuwe softwarefuncties die sommige andere geïntegreerde Hegels over beschikken. Een leukigheid is dat je nu deze Hegel-versterkers makkelijker kunnen samenwerken met je tv-remote, zodat je de H600 eenvoudig kunt integreren voor tv-geluid.

Heftig en gecontroleerd 

We hebben de H600 getest met de KEF R7 Meta’s (die we eerder los gereviewd hebben en nog verder gaan bekijken in een machtige surroundopstelling). Hoewel het streaminggedeelte een van de hoogtepunten is bij de nieuwe Hegel, gaan we toch eerst aan de slag met een externe bron. Een Pro-Ject X2B met Quintet Red-element om exact te zijn, gebalanceerd aangesloten op een Pro-Ject Phono Box S3 B. Die wordt op zijn beurt met XLR-kabels aan de XLR-input van de versterker gehangen.

Op papier moet deze gebalanceerde keten een fraai resultaat opleveren, iets dat we onderzoeken met het nieuwe Anohni-album ‘My Back Was a Bridge for You to Cross’. Deze collectie intimistische nummers van de Engelse zangeres zet haar unieke stemgeluid resoluut in de schijnwerpers, met minimalistische ondersteuning door enkele muzikanten. De H600 brengt vooral de vele kleine nuances naar boven, zoals de zacht gespeelde begeleidende elektrische gitaarlijn bij ‘It Must Change’. Het is misschien maar een indruk omdat we dit album niet hebben beluisterd op de H590, maar we krijgen de indruk dat een tikje meer detail wordt ontbloot. 

Dat hebben we opnieuw als we ‘Rey’s Theme’ van John Williams afspelen, een werk dat we wel vaker als testtrack bovenhalen. Van de epische hoorns die groots spelen tot de fijnere fluitpartijen, beeldvorming en coherentie is bij de H600 prima. Wat ons betreft een referentieprestatie, zeker voor wie nog niet op dit niveau luisterde. Is er een stap gezet ten opzichte van de H590? We krijgen de indruk van wél, maar zien ook geen reden waarom iemand die blij is met z’n H590 om per se te upgraden. Bij de H30A en P30A was dat overduidelijk wél het geval. | Lees ook de review van de Hegel HD30A en P30A

De zomer was niet enkel een feest voor filmliefhebbers, ook voor muziekfans was er veel te doen. Er waren heel wat boeiende releases op vinyl, waaronder het eerder vermelde Anohni maar ook ‘I Inside the Old Year Dying’ van PJ Harvey. Met elk nieuw album zoekt de Engelse artiest nieuwe muzikale uithoeken op, maar in dit geval keerde ze terug naar haar geboorteregio, Dorset. Via het Hegel-KEF-systeem krijgen we haar muzikale geëxperimenteer heel direct en ontbloot van bijkomstigheden aangeleverd. Het is een echte Hegel die we horen, niet opeens iets dat spectaculair anders klinkt dan eerdere producten, zoals de H590. Exact wat we van het Noorse merk verwachten: precies, ongekleurd en gecontroleerd. Met betrekking tot dat laatste: bij de gelijknamige track op het album van PJ Harvey houdt de H600 de teugels voortreffelijk in handen. Waar de stem van de Engelse de prominente rol blijft behouden, behoudt de complexe achtergrond met een fijn opgenomen percussie en de mix van een akoestische snaarinstrument en een elektrische gitaar zijn eigenheid.

Op ‘I Need A New War’ toont Craig Finn waarin hij sterk is. De zanger van The Hold Steady weet met zijn lyrics altijd een fascinerend verhaal te vertellen, wat op deze soloplaat nog meer dan ooit aan bod komt. Een van de mooiste tracks is ‘A Bathtub in The Kitchen’, dat lijkt te zijn opgenomen in een grote ruimte en handelt over een oude vriendschap. Geweldig is hier hoe die spaarzame gitaar echt perfect wordt weergegeven en ver buiten de speakers treedt – dat is dan weer die Uni-Q-driver die zijn beste kant laat zien.

Opnieuw stellen we vast dat Hegel kiest voor een zoals-het-is-weergave die zeker geen synoniem is voor saaie neutraliteit. We vinden het net meer betrokkenheid uitlokken omdat de versterker niets meer probeert te doen dan te versterken. Waar je wel rekening mee moet houden? Je krijgt precies wat de opname kan leveren, wat wel betekent dat onvolmaaktheden aan bronzijde aan het licht kunnen komen.

Streamend via Roon (en RooExtend, omdat de certificatie bij ons vroege testmodel nog niet rond was), spelen we de downbeat-tracks van Bonobo op ‘Fragments’ af. De H600 pakt ‘Shadows’ perfect aan: immense beheersing en vermogen om de lage beat voor te stuwen, terwijl een neus voor definitie de vocalen van Jordan Rakei boven het geheel laat zweven. Nog een versnelling hoger en dieper bij ‘Otomo’? Ook dat is geen probleem.

Lekker strakke beats op volumeniveau 35, waarbij we vooral vaststellen dat de Hegel nog veel meer power kan leveren. De H600 is zeker niet enkel spek voor de bek van technoliefhebbers – daarvoor is ‘em te veelzijdig – maar dit is wel een beetje thuisspelen voor deze Noor.

Conclusie 

De Hegel H590 was al een referentie, de H600 doet er nog een schepje bovenop. Hegel kiest voor een evolutionaire aanpak, waardoor het nieuwe geïntegreerde topmodel van de Noren geen sterktes verliest en wel wint op vlak van DA-conversie. Die tweaks en verbeteringen zorgen ervoor dat de Hegel bevestigd wordt in z’n positie als natuurlijk klinkende referentie met bakken controle en vermogen.

Hegel H600
11.495 euro | www.hegel.com
Beoordeling 5 op 5

Limited quantity beschikbaar vanaf eind september en grotere voorraad beschikbaar vanaf eind oktober.

MERK





EDITORS' CHOICE