JBL On Tour: de JBL HDI-serie (en meer) bij HOBO hifi Enschede

We zitten inmiddels middenin de herfst van 2023 en we zijn HIFI.NL/BE nog stééds bezig met de 75ste verjaardag van JBL. Waarom? Omdat we de festiviteiten graag door laten lopen natuurlijk, maar vooral omdat we graag bij audiospeciaalzaken over de vloer komen.

Dat begon in het voorjaar van 2022 (en de context van deze JBL-reeks) allemaal bij het Reference Sounds Experience Center, gevolgd door diverse reviews van fraaie JBL-producten, maar kreeg daarna invulling door meer tripjes naar de dealers. In die laatste categorie waren we deze maand in Enschede, waar we in gesprek gingen met het team van HOBO hifi.

Dat team? Oprichter Ruud Dahoe en zijn opvolger, zoon Dominique Dahoe. Het filiaal van HOBO hifi in Enschede is namelijk al meer dan 35 jaar een begrip, dus het is logisch dat we inmiddels met een troonopvolger te maken hebben. Grootgeworden in de zaak draagt Dominique niet alleen een schat aan kennis en ervaring mee, maar heeft hij ook weet van de nieuwste ontwikkelingen in de high-end hifi-branche. 

Voor de eerste ontmoeting met JBL draaien we evenwel naar Ruud. "Want dat is inmiddels al zo'n 40 jaar geleden." Een ontmoeting die Ruud niet is vergeten, want JBL heeft een belangrijke rol in het aanbod van de speciaalzaak, waar je – getuige ook de foto's – volop modellen van het merk vindt. 

Wat de eerste kennismaking – en blijvende liefde – het beste omschrijft, in één woord? "Innovatie."

Innovatie

Innovatie, daar zeg je wat. Een trefwoord dat de (ruime) driekwart eeuw aan ontwikkeling bij de Amerikaen wellicht het beste omschrijft.

Een uitstekend voorbeeld is dan de high frequency compressiedriver als misschien wel meest bepalende kroonstuk. "Een sound die dynamisch is", zegt Ruud, "en vol in bass." Want zeg je JBL, dan zeg je ook dynamiek. Geluid met een enorme overtuiging en power, vanuit de onstuitbare drang naar echte live sound. Dat is ook wat doorklinkt in de diverse lijnen van vandaag, ieder met een eigen specialisme maar aan elkaar verbonden door JBL’s professionele roots, maar dan geoptimaliseerd voor thuis.

Terug naar innovatie. De compressiedriver en het latere gebruik van titanium – toen nog een unicum – om die driver te ontwikkelen, weerklinkt in moderne producten van nu door bijvoorbeeld de High Definition Imaging Waveguide, te vinden in de JBL HDI-serie. Niet zomaar een tweeter maar een compleet nieuw ontwikkelde compressiedriver.

Een technologie die overigens afkomstig is van JBL Professional maar fijngeslepen voor high-end hifi weergave. Het verbetert het rendement van de tweeter waardoor er veel minder energie verloren gaat.

JBL HDI

Die HDI Serie is ook precies wat Ruud van het merk wil uitlichten, als hij desgevraagd slechts één product aan zijn klanten voor zou mogen stellen, ter introductie van het design en de audioprestaties van het nalatenschap van James Bullough Lansing. Nu is 'serie' niet hetzelfde als 'een product', maar we zijn niet streng. In deze serie is de voorzijde van de genoemde compressiedriver gekoppeld aan de HDI WaveGuide: een speciaal gevormde hoorn die het rendement verhoogt en de afstraling controleert zodat je overal in de kamer van een geweldige klank geniet. 

De HDI Serie was ook op ander front een belangrijke stap: de modellen staan namelijk voor de snelheid en precisie die tot dan toe voorbehouden was aan veel kostbaardere modellen van JBL. Van de compacte HDI-1600 boekenplank luidspreker tot de machtige vloerstaande HDI-3800. Muziek of film. Klassiek of rock. JBL HDI Series plaatst je er middenin. Met een enorme kracht en een betoverend realisme.

Van die HDI-1600 hebben we overigens ook een review. "Een dynamische topper die luisterplezier en spanning op de eerste plaats zet. De speaker die je terugbrengt naar de keren dat je als student luid muziek speelde vooraleer een avondje te gaan stappen, of naar de pure euforie die je beleefde op een live-optreden op een festivalweide." | Je leest de gehele review via deze link.

Bovenstaand niet de '1600', maar de JBL 4305P Studio Monitor. Waar we overigens eveneens een review van hebben, maar dan van Sander van der Heide, de mastering engineer van de Wisseloord Studios. "De JBL 4305P is een geduchte concurrent voor een draadloze luidsprekerset als de KEF LS50 Wireless. Klankmatig gaan ze een stuk dieper door in het laag en de spreiding in het hoog is fantastisch." De hele review vind je hier.

Onder de streep is JBL een legendarisch merk, besluit Ruud. "Van heden tot nu!"

Kennismaken met het aanbod van JBL bij HOBO hifi in Enschede? Kijk dan eens op hoboenschede.nl, houd even rekening met de tijdelijk aangepaste openingstijden, en plan je bezoek!


EDITORS' CHOICE