NIEUWS

De SUT-1M van MK Analogue is een volledig gebalanceerde MC-transformator

Sinan Kökbugur | 18 september 2023 | Fotografie Fabrikant

Het in Slovenië gevestigde MK Analogue heeft een nieuwe MC-transformator gelanceerd. Na het model SUT-1L voor elementen met lage impedantie is er nu de nieuwe SUT-1M, waarbij de “M” voor medium staat. De SUT-1M is bedoeld voor MC-elementen met gemiddelde tot hoge impedantie.

MK Analogue SUT-1M

MK Analogue is een Sloveens bedrijf gespecialiseerd in de bouw van transformatoren. De SUT-1M is een passief apparaat dat het zwakke signaal van een MC-element versterkt naar een hoger niveau. De uitgang van de SUT-1M kan daarom aangesloten worden op een draaitafelingang die is gemaakt voor aansluiting van MM-elementen.

De in Duitsland vervaardigde nanokristallijne transformatorkernen in de SUT-1M zijn gemaakt van MU-metaal en zijn bovendien ingesloten in een messing behuizing. Een roestvrijstalen plaat tussen de basisplaat en de transformator is bedoeld om het resonantiegedrag te optimaliseren en de transformatorcapsules bovendien magnetisch af te schermen. De frequentie- en faserespons moeten absoluut lineair zijn en de verkleuring die vaak bij transformatoren optreedt, is hier volgens de fabrikant niet aan de orde. Volgens de fabrikant bedraagt de S/R-verhouding 115 dB en bedraagt de vervorming minder dan 0,01% bij 40 Hertz. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 65 kHz op niveau -3 dB.

Voor een optimale afstemming op de betreffende elementen zijn er op afzonderlijke ingangen twee overbrengingsverhoudingen beschikbaar, namelijk 1:5 en 1:10 met 14 of 20 dB versterking. De ideale afsluitweerstand kan worden gerealiseerd met behulp van een cinch- adapterstekker. De leveringsomvang omvat 100, 200, 400, 470 en 1.880 Ohm, met speciale wensen wordt zonder meerprijs rekening gehouden.

MK Analogue sluit de afzonderlijke ingangen voor 14 of 20 dB spanningsverhoging rechtstreeks aan op de signaallijnen van de transformator om een schakelaar te besparen en het aantal aansluitpunten te verminderen. In de praktijk betekent dit dat van de vier XLR-ingangen zijn er slechts twee “afspeelbaar” zijn. Voor bezitters met doorlopende toonarmbekabeling met cinch-stekkers biedt MK Analogue aangepaste Neutrik-connectoren. MK Analogue voert de interne bedrading uit met speciaal vervaardigde en individueel getwiste strengen met een lage capaciteit met als doel om de negatieve invloeden op dit korte maar zeer gevoelige signaalpad verminderen.

Het apparaat is verkrijgbaar in een zwarte of zilverkleurige uitvoering. De prijs is net geen 3.000 euro.


EDITORS' CHOICE