Het is misschien 10 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de eerste reviews van ethernetkabels en daarna die van ethernetswitches. Wat een regelrechte nonsens werd er verkocht volgens velen. Inmiddels zijn er, behalve de diehard non-believers die net zo zwart-wit denken als de digitale nul en de één, veel muziekliefhebbers van overtuigd geraakt dat ethernetkabels en switches een positieve of negatieve invloed hebben op het streamen van muziek. Voor switches geldt dat soms voordelige oplossingen de voorkeur hebben, in andere systemen de veel kostbaarder producten. In alle gevallen is gebleken dat de voeding van een switch een enorme invloed heeft op de prestatie. Met prestatie wordt niet de doorvoersnelheid bedoeld, maar de hoeveelheid hoogfrequente elektrische troep die een voeding wel of niet via de ethernetpoorten richting onze audioapparatuur kan sturen.
Inmiddels is een goede switch met een goede voeding gemeengoed voor high end audio, maar hoe zit dat met routers? Welnu, Synergistic Research is de eerste fabrikant die met een audiofiele router op de markt is gekomen en het reviewen daarvan laat ik niet aan mijn neus voorbij gaan. Al is het maar om zelf te ontdekken of een dergelijke router enige zin heeft. | This review in English, click here
Network Router UEF perikelen
Niet al te lang geleden is van Synergistic Research een Network Switch UEF onder handen genomen en de resultaten van de test zijn gepubliceerd. Voortbordurend op hetzelfde concept is nu een UEF Router op de markt gebracht. Waar een switch de pakketten van en naar een streamer stuurt, zonder die netwerk technisch te scheiden van andere data die door de switch heen moet, gaat een router daar veel verder in.
Een router deelt een netwerk in, in twee of meer segmenten met verschillende IP adres reeksen. Verkeer dat thuis hoort in reeks A zal nooit reeks B bereiken en daar dus ook niet in de weg zitten. Een router is tegelijk een poort die dataverkeer, indien nodig, van de ene naar de andere reeks kan sturen, zodat verbindingen naar buiten mogelijk blijven (het internet). Een ethernetswitch kijkt in een datapakket naar afzender en bestemming en stuurt een pakket blindelings naar de juiste poort. Een router gaat een stap verder, beoordeelt of dataverkeer binnenskamers blijft of juist richting de buren moet gaan, terwijl de buren geen data over de schutting kunnen gooien. Simpel uitgelegd, want er is veel meer aan de hand, maar dat laten we over aan de IT specialisten.
De Synergistic Research Network Router UEF is misschien gewoon een router, ingekocht bij derden inclusief de software, de randvoorwaarden van SR moeten het verschil brengen. Het idee is om de router in te zetten binnen een bestaand netwerk, direct gekoppeld aan een Ziggo, KPN of ander modem/router dat in bridge mode staat naar internet. Of om ergens in een bestaand netwerk een afgescheiden segment te vormen.
De SR Router is plug & play, hij verkrijgt een IP-adres van het netwerk aan primaire zijde en deelt zelf aan de secundaire kant IP-adressen uit vanuit een DHCP pool. In tegenstelling tot het gros van de routers kent de UEF Router geen wifi. Dus voor een tablet of telefoon is het noodzakelijk een wifi access point aan te sluiten op één van de poorten van de UEF Router. Er is bewust gekozen om de wifi extern te houden, immers de zender voor wifi heeft hoogfrequent invloed op elk onderdeel van de router, zelfs als de antennes voor wifi niet in maar buiten de router zijn aangebracht.
Het integreren van de UEF Router heeft wel degelijk veel invloed op de opzet van het netwerk in uw huis. In mijn geval werk ik met ROON als besturing, met een ROON NUC, Auralic en Bluesound streamers en een Melco opslag voor muziekfiles. Al deze apparaten kunnen onderling communiceren zolang zij zich bevinden in hetzelfde netwerk segment. Allemaal zouden ze via de UEF Router internet moeten kunnen bereiken. Dat betekent dat opslag en spelers, eventueel ook tv of andere apparaten, binnen één segment moeten komen. Om een voorbeeld te geven, hier thuis staan in meerdere ruimtes streamers gekoppeld aan diverse switches.
Mijn Auralic kan overal bij en speelt dus eigen opgeslagen muziek en muziek van TIDAL en internet radio, maar zet ik hem als enige achter de UEF Router dan kan ik alleen de TIDAL’s en internetradio behouden. Tenzij ik mijn netwerk thuis helemaal ondersteboven gooi. Een Auralic, Bluesound, Melco of ander apparaat is niet wijs te maken dat opgeslagen muziek in IP-reeks A staat en dat de muziek bereikbaar is vanuit IP-reeks B. Eenkennig spul allemaal. Dus moet u of de UEF Router inzetten voor uw gehele netwerk thuis, of achter de UEF Router het muzieksysteem als geheel aansluiten. Wie uitsluitend streamt vanaf muziekdiensten met één apparaat (zoals de meesten van u) hoeft daar overigens geen problemen mee te verwachten.
Opbouw Network Router UEF
Door de router op zijn IP adres te benaderen kom je er snel achter dat het kloppende hart een MikroTIK router is. En draait onder een MikroTIK besturingssysteem. Enerzijds is het fijn dat een gebruiker de router kan configureren via de WEB interface, maar dit is niet zonder risico. Zonder diepgaande kennis van zaken kun je de router volkomen fout instellen of zelfs onbereikbaar maken. Blijf er vanaf als u niet weet wat u doet. De router is als een piggyback board op zijn Synergistic Research voeding gemonteerd.
Het geheel zit verstopt in een zware aluminium behuizing en wordt afgedekt met een carbon fiber bovenplaat. Naar buiten zijn er vijf ethernet RJ45 poorten, één ingang en vier uitgangen waarvan één met power over ethernet. Afgedekt door de behuizing en daarmee nutteloos geworden is een SFP poort en een USB bus. Net als in de UEF Switch maakt Synergistic Research gebruik van EM-Cell en Active UEF Technology. Bovendien zijn er in de router twee Schumann generators aanwezig. De EM-Cell en ‘active UEF technology’ met blauwe LED genereren een breedbandig elektromagnetisch veld, dat er voor zorgt dat andere hoogfrequente elektromagnetische storingen in de omgeving, denk aan WiFi, Bluetooth, GSM e.d., geharmoniseerd worden en daarmee een stuk minder interfereren met audioapparatuur en bijbehorende bekabeling. In de behuizing zit een viervoudige lineaire voeding, vandaar de 230V aansluiting aan de achterzijde. Daarvoor werkt een PowerCell als netfilter. Uiteraard voorzien van de SR Purple zekering.
De router rust op een Tranquility Base, een door Synergistic Research zelf ontwikkelde, actieve ondergrond die EM en RF niet alleen absorbeert maar actief bestrijdt in componenten op een printplaat en op printbanen. De EM cell is in tegenstelling tot de UEF switch niet zichtbaar aan de buitenzijde. Er is een aansluiting aanwezig om de router te aarden op een Synergistic Research Ground Block. Alternatief kan deze aansluiting ook gebruikt worden om het bijgeleverde aardkabeltje met Schuko netsteker op aan te sluiten. De router is 6,6 x 25,4 x 15,2cm groot en weegt 2.8 kilo. Heel wat meer dan mijn plastic Fritz!Box in de meterkast. Onderdeel van de levering is een SR power cord. Kemp Elektroniks gaf ook twee SR ethernetkabels mee voor de review.
Network Router UEF thuis
Zoals eerder beschreven laat de SR UEF Router zich niet zomaar integreren in mijn netwerk. Dat ligt meer aan mijn complexe netwerk dan aan de router. Het hele netwerk omgooien en deels onbruikbaar maken voor huisgenoten gedurende een review periode gaat mij een stap te ver. Het was anders geweest als ik van begin af aan mijn netwerk om de SR Router was gaan bouwen. Dus gebruik ik de router op een andere manier. Ik plaats hem in een luisterruimte, achter mijn Fritz!Box router, achter een simpele switch, en sluit één streamer aan. Zo kan ik aansluitmethodes wisselen: streamer voor de SR Router rechtstreeks op een AudioQuest Vodka kabel aan de simpele switch, of achter de SR Router, waarbij mijn Vodka de SR Router in gaat en een SR Foundation SX ethernetkabel naar de streamer loopt. Ik gebruik TIDAL als streamingdienst en ga op gehoor bepalen wat de SR UEF Router gaat doen over een Auralic G1 met Hörwege voeding, mijn digitale bron. Digitaal aangesloten op een Naim DAC-V1 met Hifiman hoofdtelefoon enerzijds, via een Metrum DAC, EAR/Yoshino versterker en Falcon LS3/5A luidsprekers anderzijds. Overige toeters en bellen in de opstelling zal ik u besparen.
Normaliter plaats je een SR UEF Router in de meterkast als eerste en enige router, gebruik makend van het door de provider beschikbaar gestelde modem in bridge modus. Sluit op de UEF Router een access point voor wifi met daarbij geen, één of meerdere SR UEF Ethernet Switches aan voor distributie van dataverkeer door de woning. Een goed access point voor weinig geld is bijvoorbeeld een TP-Link, deze werkte bij mij uitstekend en net zo probleemloos als de SR Router.
Hoofdtelefoon op
Vier stukken muziek, Lori Lieberman zangeres, Janine Jansen klassieke viool, Youn Sun Nah audiofiel, Haevn pop met zanger. Voorlopig vind ik TIDAL met gebruik van de Lightning DS app van Auralic kaal, ongeïnspireerd, doods en saai. Rechtstreeks via mijn Fritz!Box router en een doodgewone switch. Ook al is de voeding van de Fritz!Box gedaan met een iFi op een Isotek filter en heeft de switch een veel betere voeding dan een muurplug. De weergave staat in geen verhouding tot eigen rips, gespeeld vanaf een Melco opslag via ROON en Melco switches. Pijnlijk duidelijk mede omdat ik gisteren uren met hoofdtelefoon op muziek heb kunnen luisteren op mijn oude manier. Het stereobeeld is gekrompen. Lage tonen zijn minder krachtig en rommelig. Muziek is rafelig en heeft een forse zweem van digitaal. Je hoort alles waar je zo graag vanaf wilt en wat streaming in een verdomhoekje plaatst bij den echten audiofiel.
Dan de SR UEF Router aansluiten, Auralic reconnect voor een IP adres, iPad wifi naar het acces point en luisteren maar. Wow! Dit had ik niet verwacht. Daar is het leven, de details, de vrolijkheid, de gelaagdheid, kortom er is muziek. Met een veel groter stereobeeld in mijn hoofd. Nee, aan het volume is niets veranderd, de hele setting is zorgvuldig gelijk gebleven. Nu heeft de muziek pit, ritme en overtuigingskracht. Lori’s inspanning is veranderd van een beetje zingen in zang met een ziel, haar emotie komt los. Nu is TIDAL wel te genieten en zou het een alternatief kunnen zijn voor eigen rips. Janine Jansen heeft weer het vuur dat de reden is dat ik haar spel omarm, drive en finesse, detail en dynamiek. Youn Sun Nah met haar kleine instrumentje voor haar buik ziet kans om daadwerkelijk het instrument onder haar stem te plaatsen, meer ruimte weer te geven van de akoestiek van de studio, terwijl haar stem scherp gefocust dicht bij de microfoon heeft gestaan. Intenser de aandacht vasthoudend, meer inzicht gevend in wat er in de studio heeft plaatsgevonden. Langer aangehouden tonen en haar stem sterft langzamer uit. Ook hier is er emotie in de plaats gekomen van een kale, doodse weergave.
Op naar Haevn met de laatste track voordat ik mijn versterker ga opstoken. Nu is de weergave wel ruimtelijk en komt een beetje in de buurt van luidsprekers waar je vrij dicht op zit. Laag rommelt lustig voort, veel strakker en ditmaal met definitie. Stem draagt veel beter en komt los van de band. Misschien speelt elke track nog wel wat fijner dan gisteren, waarbij ik mij bedenk dat ik toen helemaal vergeten ben om mijn Melco switch aan het eind van de keten in te zetten. Kabels, kabels, kabels, je raakt erin verstrikt. Mocht u denken dat ik overdrijf, probeer het eens zelf en ik denk dat u minstens zo verbaasd staat te kijken als ik. Ineens is dat torenhoge bedrag dat Synergistic Research vraagt voor een ‘router’ niet meer zo gek.
Over op speakers
Zelfde muziek, zelfde volgorde van afspelen, volume vastzetten en niet meer aankomen. Zonder de SR Router in het systeem houdt Lori de instrumenten links en rechts gevangen in de luidsprekers, zij zit zelf in een plat stereobeeld in het midden. Tussen haar en de speakers zit niets, buiten de fysieke opstelling valt evenmin iets te horen. Ik herken de Falcon’s eigenlijk niet. Pianonoten zijn hard zonder onderbouwing van de klankkast. Kortom, het is bagger als je beter gewend bent. Rafelig en met korrel in het hoog. Janine Jansen idem, geen hoogte, geen breedte, geen diepte. Ongeorganiseerd, te snel lijkt het, viool op het uiterste randje, tegen onaangenaam aan. Youn Sun Nah gaat beter, is ook geen complexe muziek. Alles staat in het midden, netjes met focus. Haar stem komt niet heel interessant over. Iets van ruimte om het instrumentje, stem plat en vlak. Tot slot Haevn met “The sea”. Slissende stem, klein stereobeeld. Zelfs het diepe laag wil niet uit de verf komen en plakt aan de speakers. Eerlijk gezegd, als ik zo moest luisteren op deze best wel kostbare en zorgvuldig opgebouwde set, dan verkocht ik alles en nam een all-in-one ervoor in de plaats.
Dus de SR Router weer aan het werk zetten. Met Lori is er ineens wel wat te beleven tussen haar zang in het midden en de linker en rechter speaker. Met een fijne stereoafbeelding in hoogte, breedte tot buiten de speakers en diepte. Net als op de hoofdtelefoon heeft ze nu een ziel, heeft iets te vertellen en doet dat met passie. Muziek komt los van de weergevers, iets waar de Falcon’s heel sterk in zijn. De piano heeft zowaar grondtonen en het slagwerk klinkt naar trom en metaal. Is TIDAL nu geweldig? Dat is misschien een te boud statement, maar het is wel de moeite waard om naar te luisteren en muziek te ontdekken. Mijn mening, die niemand van de lezers hoeft te delen. Bij Jansen opent een venster naar de concertzaal. Groot, breed, diep, niet meer te snel, geen scherpe viool al blijft die wel wat kaal. Je kunt niet alles hebben in het leven. Youn Sun Nah komt van de grond, de tonen uit het kleine instrumentje vloeien door de ruimte, groeien als een luchtbel om haar stem heen. Ze staat meer naar voren, overtuigt ditmaal door in haar zang genoeg emotie te leggen waardoor ik geloof in wat ze zingt.
Lekker luisteren en ontdekken waar kleine details zitten, op het puntje van de stoel getrokken door de snelheid in de weergave. Ik kan er prima mee leven in deze setting. Haevn begint met zachte lage tonen, daarop wordt langzaam de muziek gebouwd, iets wat ik daarnet niet zo ervaarde zonder de SR UEF Router. Tonen zweven door de ruimte, stem strak en groot daar tussen. Ruimte komt tevoorschijn, losgemaakt, imposant. Weg zijn rafels en de korreligheid is ver te zoeken.
Een SR Router op je route
Het is een onverwacht genoegen om met deze router in je systeem te spelen, zelfs als je net als ik beperkt bent in de toepassing. Mijn eigen opgeslagen muziek bleef buiten beeld, maar dat heeft alles te maken met de opzet van het netwerk bij mij thuis. Er is geëxperimenteerd met de SR Router door mijn streamer rechtstreeks aan te sluiten op de door de provider beschikbaar gestelde router met daartussen een switch. Daarna door op dezelfde switch de SR UEF Router aan te sluiten met daaraan vast de streamer. Het verschil is niet gering, het is indrukwekkend groot in het voordeel van Synergistic Research. Nog een stapje verder dan met een kostbare switch en een speciaal daarvoor uitgezochte voeding te bereiken is.
Synergistic Research maakt zijn claim voor mijn oren helemaal waar. Had ik dat verwacht? Ja en nee. Ja, omdat het bedrijf goed is in dit soort upgrades die verrassend kunnen uitpakken. Denk bijvoorbeeld ook aan de UEF Switch of de zekeringen die zij maken. Nee, omdat een zo groot verschil in mijn opstelling verrassend is en heel positief uitpakt. Zoals ik schreef: zonder de SR Router vind ik TIDAL streamen ver onder de maat ten opzichte van eigen rips afspelen via ROON. Met de SR Network Router UEF zou ik heel goed met TIDAL kunnen leven. Ik raad de Synergistic Research Network Router UEF van harte aan voor diegenen die graag willen weten hoe streamingdiensten echt kunnen presteren.
Synergistic Research Network Router UEF
Incl. SR Purple Fuse en Foundation 12 AWG power cord
3.595 euro | www.kempelektroniks.nl