NIEUWSiFi

iFi Audio Hip-Dac 3: derde generatie draagbare DAC tevens hoofdtelefoonversterker

Het Engelse hifimerk iFi Audio heeft de derde generatie van zijn Hip-Dac aangekondigd. De Hip-Dac 3 is een draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker. Vorm en uiterlijk lijken veel op de vorige versie maar aan de binnenkant zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd.

iFi Audio Hip-Dac 3

De Hip-Dac 3 van iFi Audio is niet een volkomen nieuw apparaat. Het is een verbeterde versie van de Hip-Dac2. Lees ook onze recensie over de iFi Audio Hip-Dac 2 en onze recensie over de eerste Hip-Dac. Voortbouwend op de eerdere modellen bevat de Hip-Dac 3 een aantal circuitverbeteringen, waaronder geheel nieuwe filmcondensatoren die volgens iFi resulteren in een betere frequentierespons.

De nieuwe Hip-Dac 3 van de derde generatie beschikt ook over een bijgewerkte versie van iFi's Global Master Timing-circuit naast een nieuwe kristaloscillator, ontworpen om faseruis te verminderen en een vlotter, helderder geluid te bieden. iFi blijft trouw aan de Burr-Brown-chipset vanwege de True Native-architectuur. Dankzij het ontwerp kunnen DSD- en PCM-audiogegevens afzonderlijke paden volgen, waardoor ze 'bit-perfect' blijven in hun oorspronkelijke vorm tot en met DA-conversie.

PCM- en DXD-audiogegevens met hoge resolutie worden ondersteund tot bemonsteringsfrequenties tot 384 kHz, naast DSD van 2,8 MHz tot 12,4 MHz (DSD64, 128 en 256), evenals de volledige decodering van MQA. Een paar LED's geven het audioformaat en de samplefrequentie aan, zodat de gebruiker ook visueel kan vaststellen waar hij of zij naar luistert.

De Hip-Dac 3 maakt verder gebruik van een differentieel circuitontwerp binnen zijn versterkingsfase om signaalvervorming te verminderen en de algehele zuiverheid te verbeteren. De versterkertrap goed is voor maximaal 400 mWatt bij een belasting van 32 Ohm voor compatibiliteit met een breder scala aan koptelefoons, terwijl de gebalanceerde uitgang van 6,3 Volt aan 600 Ohm kan leveren. Hoofdtelefoons met een hoge impedantie zouden dus voor de Hip-Dac 3 geen uitdaging zijn volgens de ontwerpers.

Dan is er ook nog de slimme PowerMatch van het bedrijf aan boord. Deze schakelbare versterkingsfunctie stemt het afgegeven vermogen af op de hoofdtelefoonbelasting. Voor verdere compatibiliteit zal IEMatch de output van de versterker optimaliseren, zodat deze beter past bij hooggevoelige hoofdtelefoons en oortelefoons, hetgeen vooral gunstig is voor in-ear monitors (IEM's).

Niet alleen onder de motorkap is hij nieuw. Naast de Titanium Shadow-afwerking van de aluminium behuizing van de Hip-Dac 3, zijn de dubbele USB-A-poorten van zijn voorganger vervangen door twee USB-C-poorten, de ene voor opladen en de andere voor het doorgeven van audiosignaal. Op de voorkant zijn twee jackplug-uitgangen gemonteerd, t.w. een asymmetrische 3.5 millimeter aansluiting en een gebalanceerde (symmetrische) 4,4 millimeter gebalanceerde aansluiting.

De batterijcapaciteit van 2.200 mAh zou voldoende moeten zijn voor tussen 7 en 12 uur afspeeltijd, afhankelijk van het volumeniveau en de impedantie en gevoeligheid van de aangesloten hoofdtelefoon.

iFi Audio Hip-Dac 3: prijs en leveringsinformatie

De Hip-Dac 3 wordt geleverd met een USB-C-oplaadkabel, een USB-A naar USB-C-kabel en een USB-C naar Lightning-kabel voor de inmiddels oudere iOS-apparaten die geen USB-C aansluiting hebben. De iFi Hip-Dac 3 is nu verkrijgbaar voor net geen 200 euro. Optioneel is een grijs suède hoesje verkrijgbaar.

MERK

EDITORS' CHOICE