Met een kleine 15.000 bezoekers is de Audio Video Show in Warschau inmiddels een van de grootste van Europa. Een niet te missen feestje voor de hifi-liefhebber, we horen het al jaren vanuit de industrie. Maar wat valt er echt te zien en beleven in de Poolse hoofdstad?
Audio Video Show Warszawa 2023
Al jaren horen we van het merken: "Je moet echt eens naar de show in Warschau gaan, het is helemaal anders." Tja, als iedereen dat zegt, dan moest het er dus ooit echt van komen. Dat de Audio Video Show het inderdaad toch iets anders aanpakt, merken we meteen als de taxi ons recht van de luchthaven bij PGE Narodowy deponeert. Lees: het nationale stadion van Polen met een capaciteit van 60.000 tijdens voetbalmatches.
Er worden op deze locatie soms concerten gehouden, dan lepelen ze hier bijna 73.000 bezoekers in. Om maar te zeggen: het is groot. Dat komt echt binnen over als je aan de voordeur arriveert, want het gigantisch gebouw staat iets hoger en torent over je heen.
Vinyl
Verspreid over heel het stadion vindt de bezoeker een zeventigtal exposanten. Meestal in een grote businessbox die voor een paar dagen tot een luisterruimte is komgetoverd en waar enkele merken in de kijker worden gezet, we kennen het van de Audio Show iEar'. De brede gangen zelf zijn ook een deel van de show, onder meer met een aantal kleinere stands en veel vinylverkopers. Aan het door platenbakken doorneuzen alleen al kun je gerust een paar uurtjes kwijt zijn; we hadden zelfs de indruk dat sommige bezoekers enkel daarvoor naar de show kwamen.
Vinyl is heel groot in Polen, dat merk je ook aan de vele platenspeler- en vinylaccessoirebouwers die exposeren. Demonstreren met vinyl, dat doen ze hier graag. Bij ons is vinyl ook wel populair, maar zie je toch een grotere nadruk op streaming.
Headfi
Adam Mokrzycki, de organisator van de Audio Video Show, pakt het slim aan als het gaat headfi. In plaats van de gespecialiseerde hoofdtelefoonmerken te verspreiden door gangen, is er een gigantische headfi-ruimte gecreëerd waar die fans zich uren kunnen uitleven aan immense luistertafels. Dit is echt heel goed gedaan. Headfi is toch een iets andere wereld en typische headfi-stands ogen wat rommelig als je ze tussen de hifi stopt. Producten worden vastgepakt en uitgeprobeerd, en het ligt vol met kabels. Door het in één ruimte te brengen en in te zetten op veel luisterplaatsen oogt het veel indrukwekkender. De eerste ‘stand’ die je zo tegenkomt in de ruimte heeft een 20-30 hoofdtelefoonsystemen met bijhorende stoel. En zo zijn er nog twee, met daarnaast kleinere stands waar je misschien maar met 4 of 5 tegelijkertijd aan de slag kunt.
De Audio Video Show loopt van vrijdag tot zondag. Wat zelfs op die eerste, ‘rustigere’ dag opvalt, is dat er eigenlijk niet zoveel rustig aan is. Het is heel druk, met een publiek dat je niet verwacht. De typische hifi-liefhebbers natuurlijk, maar ook veel jongeren, veel koppels en veel gezinnen – incluis kinderkoetsen, dat is een hindernis die je meestal niet hoeft te ontwijken op een show in de Benelux. Op de zaterdag was het drummen zoals op de eerste koopjesdag. Er is in het land veel enthousiasme voor hifi, dat merk je.
En dan is er nog meer
Het is bijna niet te geloven, maar PGE Narodowy is maar een deel van de show. Een gratis shuttlebusrit verder en we belanden in een Radisson-hotel waar over zeven verdiepingen hotelkamers zijn omgetoverd tot demoruimtes. Soms te kleine ruimtes in verhouding met de speakers die er worden neergezet, maar in de suites waren er ook goede demonstraties te beleven. Naast die vele hotelkamers zijn ook de conferentieruimtes op het gelijkvloers in gebruik, met opnieuw een grote ruimte gewijd aan vinylverkoop.
Wie dan nog hongert naar hifi, trok de straat over naar het Golden Tulip-hotel waar nog een tiental ruimtes was gereserveerd voor grotere en exclusievere sets.
De Warschau-show is dus niet zomaar de Audio Show iEar ' in het groot of een uit de kluiten gewassen uitvoering van het Dutch Audio Event. Het is groter, maar ook anders. Heel interessant zijn de vele merken die bij ons niet of maar heel bescheiden aanwezig zijn. Het Poolse Fezz bijvoorbeeld, maakt prachtige buizenversterkers met een modern design die wel te koop zijn in de Benelux. Maar pas in Warschau werd duidelijk hoe groot en populair het wel is.
Hetzelfde kun je ook zeggen over het luidsprekermerk Pylon, dat in Polen echt wel een publieksfavoriet is. Bij ons kom je het wel tegen – onder meer nog op de recente Noir et Blanc Show – maar hier is Pylon echt overal.
Bij het team van AudioSolutions treffen we het Warschau-debuut van de Figaro L2 (foto onder), aangestuurd door een Audia Flight Strumento eindversterker en de bron was een draaitafel van Benny Audio.
De prijs voor de Figaro L2 is 11.500 euro voor de standaard uitvoering, met een tien procent opslag voor Bespoke-uitvoeringen. De uitvoering hier is 'Battleship Grey'. De nieuwe Figaro L2 heeft een box-in-a-box kastsysteem en een midrange driver met uitgebreide bandbreedte. Het gedemonstreerde paar heeft een matte afwerking met metalen accentinleg in messing en bi-wiring WBT next-gen bindingspalen.
Onverwachte combinaties
Ook interessant: op de Warschau Show kom je combinaties tegen die in Nederland en België zelden gedemonstreerd worden. Dat heeft uiteraard te maken met verschillen qua distributie, waardoor bijvoorbeeld een merkenhuwelijk dat bij ons vanzelfsprekend is hier in Polen niet bestaat.
Marantz-versterking en Canton-speakers bijvoorbeeld, bleek best wel aardig te klinken. Het ging meteen ook over een set met twee nieuwigheden: de Marantz CD50s en Model 50 die een paar Canton Reference 5 aanstuurden.
Of de mooie Bowers & Wilkins 801 D4 Signature… met een Luxman-systeem om van te likkebaarden. Een huwelijk waar niet veel van ons aan zouden denken, vermoeden we, maar dat hier terecht veel publiek lokte.
Nog zo’n voorbeeld was het indrukwekkend McIntosh-systeem met Rockport Orion-speakers. Deze combo uit de States speelde best prikkelend en spannend. De Amerikaanse luidsprekerbouwer speelde het wel slim in Warschau. Verschillende exposanten kregen een setje luidsprekers uitgeleend waardoor het merk heel zichtbaar aanwezig was. Dat ‘lenen’ van high end-speakers is een ding op beurzen.
Op de High End in München zagen we zo veel high end-elektronica gecombineerd worden met Wilson Audio, in Polen was er toch wel weerwerk van Rockport. Onder meer nog met Electrocompaniet uit Noorwegen.
Niettemin waren er in Warschau genoeg opportuniteiten om de Wilson Audio Sasha V’s te beleven. De beste demo op dat vlak was met een Relentless-versterker van Dan D’Agostino – uiteraard (foto boven).
Of was het de demo bij Gryphon (foto beneden)? Hun driehoekige Ethos cd-speler in de Black Edition was in die ruimte sowieso een blikvanger.
Terug naar McIntosh: die had ook de indrukwekkende XRT1.1K mee, een 4-wegs speakers met 70 drivers. Dat cijfer hebben we moeten opzoeken, want het zijn er te veel om even snel te tellen.
Plus, de tweeters zijn over de volledige voorkant gemonteerd op een paneel dat voor de woofers zweeft. Dat maakt het tellen ook wat moeilijker. Hebben we helaas niet horen spelen, toen wij langskwamen werd er nog gesleuteld aan het systeem. Het staat op het lijstje om ooit te doen! Het was in geval niet het enige speaker in Warschau die greep naar een soort line-array-design.
Bijna-primeurs
Er zijn natuurlijk veel shows in het najaar. Veel merken hadden al hun nieuwigheden onthuld, dus we ontdekten hier niet zoveel exclusieve primeurs nog niet eerder aan het publiek getoond waren. Wel veel gloednieuw spul, uiteraard. Zoals de iFi Audio Neo iDSD 2, een 3-in-1 DAC/hoofdtelefoonversterker. Wat is dan de betekenis van die ‘3’? Die vertelt je dat dit de eerste DAC is die dankzij aptX lossless over Bluetooth cd-kwaliteit levert. Een ideale compagnon voor de highend Bluetooth-hoofdtelefoons die de laatste tijd opduiken, zoals de Io-12 van DALI, Focal Bathys of T+A Solitaire T. Al hebben die allemaal nog geen aptX Lossless-ondersteuning. Voorlopig vind je enkel de PerL Pro-inears van Denon met die functionaliteit. Drie-vier maanden van nu zal het lijstje aanzienlijk langer worden.
Ook de RS130 van HiFi Rose die we op hun stand zagen maar niet konden horen is nog heel vers. Als we het juist hebben, is dit de eerste pure digitale streamer of netwerktransport van de Koreanen. Ideaal voor wie valt voor het gigantische aanraakscherm en app-gebaseerde aanpak van HiFi Rose maar toch liever een eigen DAC gebruikt.
Je last het al eerder: vinyl is een ding in Polen. Wel slim van Denon dat ze dan die nieuwe DP-3000NE-draaitafel meebrachten. Met een prijskaartje van circa 2.500 euro wat duurder dan we van de Japanners gewoon zijn. Alhoewel, eigenlijk is dit een afgeleide van een direct-drive highend-platenspeler die al een tijdje in Japan beschikbaar is. Dus niet helemaal nieuw, maar wel voor ons Europeanen.
Het jonge Nieuw-Zeelandse versterkermerk Java is ook bij ons sinds kort verkrijgbaar. Ze huwen klasse D GaN FET-versterking met een heel eigen designtaal die opvalt. Blikvangers zijn het.
De Java’s zijn dun ogende versterkers die je in veel opvallende uitvoeringen kunt krijgen, zoals een bronzen voorkant met een prachtig afgewerkte donkerhouten boven- en onderplaat.
In Warschau zagen we de Java Carbon Integrated Amp onthuld worden, weer een andere designsmaak.
Hup oranje
De Alpha iQ van PSB is niet nieuw. Maar pas recent besloot de Canadese luidsprekerbouwer deze KEF LSX-uitdagers met BluOS aan boord in kekke kleuren uit te brengen. Waaronder deze feloranje versie, die naar het verluidt speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt werd.
Je kon niet echt zeggen dat dit anonieme doosje van Loewe veel bekijks kreeg. De meeste mensen gingen recht naar de knappe tv’s of de designspeakers. Maar dit is een kleine primeur, want deze Loewe multi.room Amp is de Sonos Amp-uitdager die de Duitsers in 2024 uitbrengen.
Je kon hem ook op het Dutch Audio Event bewonderen: de Duetto, de eerste actieve stereoset van Sonus faber. Supermooi afgewerkt – want zo kennen we ze, die Vicenzanen, euh, Vincenzianen, kom, Italianen wel – en er komt verblufend wat laag uit. De aandacht ging op de stand wat meer naar die Stradivari, maar dit interieurvriendelijk systeem met heel brede connectiviteit gaat nog wel een hit worden, vermoeden we.
De echte primeur voor de Dyptique DP140 MKII was op de Noir et Blanc-show in Brussel, maar de Fransen kon in Polen ook nog beweren dat het een primeur was. De heel platte speaker ziet er verfijnder uit dan vorige generaties, onder meer dankzij het gebruik van leder, en het speelt fijn.
Heel platte paneelspeakers spraken het Poolse publiek wel aan. Bij Dyptique bleven veel mensen hangen en dat was ook het geval bij de demonstratie van de Magnapan LRS+ in een interieurvriendelijk wit. Idem bij het Zweedse DLS, dat met heel dunne panelen een betrekkelijk machtig surroundopstelling bouwde.
Hier bleven we hangen
Veel kamers betekent veel demonstraties. In sommige ruimtes werden er zelfs afgewisseld tussen verschillende systemen. Hebben we dan alles gehoord? ‘Tuurlijk niet. De systemen die we hieronder vermelden omdat ze opvielen vanwege de goede klank, dat is dus een puur subjectieve selectie op basis van wat we hoorden toen we er binnenvielen. Over het algemeen was het niveau van demo’s in Warschau betrekkelijk hoog. De systemen die naar ons gevoel wat tegenvielen kun je het best omschrijven als ‘te groot voor een te kleine kamer’. Op zo’n beurs merk je ook goed de verschillen qua sofisticatie van bijvoorbeeld tweeterdesign. En je kon er naar veel hoornsystemen luisteren en speakers ervaren die wel heel groot geschapen waren. Maar groot is niet altijd beter; het kan zeker niet compenseren voor een minder goed design.
In het bijzonder de kamers in de hotels stonden soms echt propvol. Combineer dat met een eclectische muziekkeuze en het werd wel heel audiofiel. Soms vonden we het plezier en de emotie toch wat missen in het verhaal. Dan was de ruimte van Kii Audio verfrissend anders.
Eén compact systeem en – toch als we binnenglipten tussen de massa – leuke muziek. ‘2 by 2’ van afrobeaters Rhytmic Elements, het mag er zijn. De Kii Seven prikkelt toch aardig wat mensen, dat zagen we ook in Polen.
Een kamer die daarnaast in heel positieve zin opviel, was de grote ruimte van de Audio Group Denmark. De combinatie Børresen Z5 met Aavik-componenten zette muziek natuurlijk, snel en dynamisch neer. Knap gedaan, hier bleven we graag hangen. Er was ook hard gewerkt om het akoestisch in orde maken. Dat was ook zeker het geval bij de kamer met een handvol MSB-componenten (onder meer die opmerkelijke Director en Reference DAC) gevoed door een Pink Faun Ultra-streamer. De speakers van dienst: Magico’s S3’s. Met inbreng van Frank Vermeylen van Very Fine Solutions uit Antwerpen.
Ook verrassend fijn om naar te luisteren: de PMC-speakers aangestuurd door het nostalgische A1-versterkertje van Musical Fidelity. De voor ons onbekende Oracle Audio Origine MkII-draaitafel die muziek levert, leek ook wel een waardevolle bijdrage te leveren. Tussen al het highendgeweld was dit een voorbeeld van redelijk geprijsde apparatuur dat toch echt muziek speelde.
Een wow-momentje was in de enorme ruimte die voorbehouden was voor een spectaculair maar ook ergens eenvoudig gehouden systeem van Accuphase met twee Forza’s van Estelon. Nu ja, bijna alles van Accuphase leek opgesteld, maar door hun uniforme designtaal kwam het niet overweldigd over. Alle stoelen bleven bezet, dus we moesten het wel vanop de zijlijnen meemaken. En zelfs op die positie speelde het veel rivalen naar huis.
Zouden we ook niet ‘neen’ tegen zeggen: de Vivid Giya G2 in een knap parelmoerwit, aangestuurd door een stapeltje CH Precision-componenten én de waargaloze Lupe phono-stage en Tambaqui DAC van Mola-Mola. Twee weken geleden op Noir et Blanc in Brussel maakte Vivid ook indruk, toen met Halcro-versterking.
Die combinatie komt ook naar de Audio Show iEar’, we kunnen je enkel aanraden om het te gaan beluisteren. Vivid had ook een heel rustig ogend Kaya-systeem elders, ook heel populair bij de bezoekers. Blijft nog opzienbarend hoe gebalanceerd en ontspannen die kleintjes getekend door Laurence Dickie wel zijn.
T+A had uit Herford dan weer een mooi high end-systeem meegebracht. Ster van de kamer waren de Solitaire S 530-speakers die moeiteloos speelden dankzij heel veel watts geleverd door een T+A HV-systeem.
De kleine DAC200 en HA200 kwamen van de Duitsers kwamen we ook vaak tegen bij de headfi-stands. Begrijpelijk, want die VU-meters ogen cool en het klinkt allemaal perfect.
Op de Ascot Show mochten we er een geweldige PS Audio-opstelling meemaken die betoverde door ons te overladen met een enorme portie dynamiek en expressie. En als bonus was er toen in het VK Paul McGowan bij om uitleg te doen over z’n droomsysteem. In Warschau zagen we de man niet, maar er speelde wel weer een PS Audio-systeem (foto boven) met de aspen-speakers dat serieus verleidde. Nu nog de loterij winnen.
De herboren Nu-Vista 800-lijn van Musical Fidelity sluit mooi aan op de voorgaande Nu-Vista’s, uitgerust met Nuvisor-buizen. Omdat het merk nu de steun heeft van Heinz Lichtenegger van Pro-Ject is het prominent aanwezig op veel shows. Niet erg, want de nieuwe toestellen klinken echt wel. De rugpijn van enkele maanden geleden die loodzware 800.2 Integrated uit een doos te tillen is bijna weg, trouwens. Op de Poolse show werden een Nu-Vista PRE en PAS gecombineerd met de zeer exclusieve 4-weg Cardeas van Audio Physic mét transparante baffle.
Moon heeft z’n nieuwe North Collection die het graag met de wereld wil delen. En dat mag, want ze zien er knap uit en maakten ook in Warschau een goed indruk qua geluidskwaliteit. De sterren in Warschau waren de 791 streamer/voorversterker en de 761-eindtrap – niet de hoogste North-modellen, dat zijn de 8xx-toestellen, maar al behoorlijk highend qua prestaties.
Het was ook van de eerste keren dat Sonus faber de nieuwe generatie van Stradivari opstelde, hier aangestuurd door een highend voor- en eindtrapcombinatie van Classé. De nieuwe versie is heel trouw aan het origineel, het blijft een uniek gevormde paneelspeaker uit de hoogste klasse. Het zette in Warsaw een heel uniforme, grootschalige laag neer, met de kenmerkende verfijning van het Italiaanse merk er bovenop. Ingeregeld door de Nederlandse Juul Gijsbers van McIntosh, zo bleek. Hij onthulde ter plekke een deel van het geheim van de mooie weergave in de niet zo grote kamer. Aan de achterzijde van de speaker, aan de voet, kun je door een klein bruggetje te verplaatsen of verwijderen het laag uit de speaker aanpassen.
Ze doen het toch altijd weer: verbazen met kleine speakers. We hebben het over Lyngdorf, of om meer precies te zijn: Steinway Lyngdorf. Twee piepkleine Steinway & Sons Model S-15-weergevers die eigenlijk bedoeld zijn als on-wall-modellen, maar in Warschau op statieven geplaatst. Aangestuurd door (wat we inschatten als) een P300 2.1 met nog een eindtrap. Niet te geloven hoe indrukwekkend dit klein maar prijzig systeem klonk. Elders stonden de Cue-100-speakers van Lyngdorf evenveel indruk te maken, en dat in een ruimte die ook functioneerde als drukke transitzone naar een vinylverkoper. Niet optimaal dus, maar omdat deze speakers met Purifi-drivers niet enkel een mooi design etaleren maar ook goed presteren lukte het wel.
Made in Poland
Dat Polen een hifi-land is, dat wordt al bewezen door de enorme opkomst. Het is ook een echt land waar audiomerken weelderig tieren. Een aantal zijn stilaan ver buiten de grens bekend. Ferrum bijvoorbeeld, dat na jarenlang OEM-werk te doen voor anderen nu ook gerespecteerde fabrikant is geworden, onder meer voor zijn Wandla DAC. Over Pylon en Fezz hadden we het daarnet al.
Een aantal Poolse merken is bij ons nergens te vinden. Unitra bijvoorbeeld, wat een historisch merk is dat de meeste Polen goed kennen omdat het in de jaren zestig aan velen een radio afleverde. Het merk is al een aantal jaren herstart, en produceert een volledig lijn heel fraaie draaitafels en versterkers. Er hang een sterke retrovibe rond alles wat ze doen. Mooie houten basissen voor de draaitafels, VU-meters en jaren zeventig controls voor de versterkers... Of het goed klinkt, hebben we niet kunnen vaststellen. Maar het oog was alvast tevreden.
Het was eerst heel onduidelijk naar welke speakers we luisterden in de ruimte waar een Auralic van de G3-generatie met een set met HEED-versterking centraal stond. Wat detectivewerk (lees: we vonden iemand die het kon uitleggen), bleek het te gaan om een nieuwe Verta-budgetlijn van de Poolse fabrikant Equilibrium. Veel meer kunnen we je er niet over vertellen, maar het klonk dynamisch en strak.
Buizenversterkers hebben altijd wel hun eigen publiek. In Polen is de groep tube-lovers wel heel groot. We kwamen veel buizenversterkers tegen, zowel Poolse als van elders ter wereld. Als het gaat om knowhow qua buizen is Feliks Audio dé naam die bij onze Poolse collega’s in de categorie audio altijd viel.
Door de drukte hebben we echter geen demo van Feliks kunnen opsporen. De volgende keer dan maar.
Deze doen het anders
Printplaten leken ons altijd wel een goed idee, maar wie zijn wij? Jadis durft het sowieso anders te doen. Fascinerend, zo in een versterker turen die helemaal is opgebouwd uit discrete onderdelen, dat wel.
We waren heel benieuwd waarom er condensators over de zekeringen waren geplaatst, maar ter plekke konden ze het niet uitleggen. Iets om uit te zoeken!
Interessant vonden we ook de speakers van het Litouwse Silent Pound. Vorig jaar toonden ze ook al hun opmerkelijke weergevers die nog altijd in een prototypefase lijken te zitten. Het achterliggende idee is dat de grootste problemen bij luidsprekers veroorzaakt worden door de interactie tussen lage frequenties en de kamer.
Daarom ontwikkelde Silent Pound een toestel dat directioneler laag uitstuurt dan typische speakers die rondom basfrequenties verspreiden. Het resultaat is, volgens de fabrikant, drie keer minder kamerinteractie. Het klonk wel goed, maar de sweet spot leek wel heel klein – de fabrikant had ook enkel stoelen achter elkaar voorzien.
Bij Metaxas & Sins kun je altijd terecht voor iets outspokens. En inderdaad, iedereen die we tegenkwamen vroeg meteen: "Heb je die gekke hoofdtelefoonversterker gezien?".
Ze hadden al de spraakmakende Memento Mori-schedelvormige versterker, de Ethereal gaat een stap verder en is soort krankzinnige kruising tussen een paspop, een CNC-machine en een mechanisch klokmechanisme van het Zwitserse L'Epée. Dat stukje analoge techniek zit verstopt in de schedel en participeert niet aan de weergaveketen van de hoofdtelefoonversterker die ontworpen is om elektrostatische koptelefoons aan het sturen. De klok is uitsluitend bedoeld als een extra designelement. Adviesprijs van de Ethereal: 29.000 euro. Dat is een vanaf-prijs, welteverstaan.
In een van de gangen liepen we eerst voorbij de Lemmy One, voornamelijk omdat we het uit een ooghoek zagen en wellicht dachten dat het een soort antieken hifi-kast was dat iemand uit nostaligische reden had neergepoot.
Maar niets is minder waar: de Lemmy One is een soort vinylkast mét platenspeler die via een mechanisme platen wisselt. Een juxebox, bedoel je? Euh, ja, dus, maar dan voor thuis en met een app om je platen te kiezen.
Er is op een show als deze altijd een kamer waarvan je denkt: "Hoe? Waarom? Wie?". Deze keer was de eer voorbehouden voor Hornsolutions, een Duits merk dat het woord ‘modulariteit’ heel series neemt. En vooral: toepast op hoornspeakers.
Een van hun speakers in Warschau vonden we al imposant van ver, want het bestond uit een grote, knalrode hoorn groter dan een mens. Met in het midden een opvallend gevormde Elysio-tweeter en achteraan in een krul een compressiedriver. Toen we uiteindelijk door de massa heen bij een van de speakers kwamen, werd het modulaire in de overtreffende trap onthuld.
Naast de speakers op de grond: een gigantische externe passief crossovernetwerk. De grijze boekenkast in de achtergrond? De subwoofer. Het heeft iets krankzinnig en dat geldt vast ook voor het prijskaartje. Maar het klonk zachter en natuurlijker dan eender welk hoornsysteem we ooit hebben gehoord.
De eindconclusie over de show? Een klein wow-kreetje is op z’n plaats, want Audio Video Warschau is heel indrukwekkend. Met een divers en groot publiek, daar kunnen andere shows enkel van dromen. Je ziet ook waarom: de organisator doet heel hard z’n best om de gespecialiseerde uithoeken van hifi te balanceren met spullen die iedereen kunnen aanspreken.
Ook de nodige ingrepen om het leuk te houden voor de massa werken. De DJ van Technics in de gang, een rad van fortuin om Bluetooth-speakers te winnen, stands waar beeld en surround toegankelijk werden gepresenteerd, en de nodige ruimte voor audio die iedereen aanspreekt. Die lichtgevende megaspeakers van JBL, die zou je niet gauw op een andere hifi-show zien opduiken.
Dat alles geeft de Warschau-show vooral een echt feestgevoel – maar dan wel zonder dat de serieuze hifi in verdrukking raakt. Want op dat vlak was het toch óók echt feest.