NIEUWSShanling

Shanling CD-T35: high-end CD-speler met Philips Pro 2 loopwerk en zeldzame DAC-chips van AKM

Shanling heeft een opmerkelijke CD-speler aangekondigd. De nieuwe CD-T35 is het nieuwe vlaggenschip van de Chinese fabrikant en de CD-speler is voorzien van een loopwerk van Philips uit de tijd dat Philips nog vlaggenschip loopwerken bouwde en aan andere fabrikanten leverde. Voorts is de CD-T35 voorzien van buizen. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.

Shanling CD-T35: vlaggenschip CD-speler met streaming-functies

Audiofabrikant Shanling keert terug naar de markt voor zeer hoogwaardige CD-spelers met het eerste luxemodel sinds de CD-T300 uit 2004. De geheel nieuwe CD-T35 heeft ook de driepotige behuizing en de buizeneindtrap van de CD-T300, maar zal naar verluidt nog beperkter in aanbod zijn. Er zullen slechts 99 exemplaren van de CD-T35 worden gemaakt dus dat wordt vechten om een exemplaar te bemachtigen.

De CD-T35 heeft diverse opvallende onderdelen aan boord. Shanling is erin geslaagd een doos met AK4499EQ DAC-chips van het Japanse AKM te bemachtigen. De productie van deze chip werd door de Japanse chipfabrikant werd stopgezet na de fabrieksbrand in 2020. De DAC-chips zijn door Shanling eerder in zijn draagbare muziekspelers M8  en M9 gebruikt en volgens Shanling heeft deze inmiddels ultrazeldzame DAC-chip een groot hifipotentieel. In elke CD-T35 worden twee stuks AK4499EQ gebruikt als hart van de DA-converter.

Het tweede opvallende onderdeel is een Philips CD-Pro 2 CD-loopwerk. “Waarschijnlijk het beste CD-loopwerk van Philips, met gebruikmaking van lineaire tracking, gehuisvest in een overgebouwde behuizing van gegoten metaal en met een geavanceerd decoderingssysteem voor ideaal foutloos lezen van de schijven. Het geeft de CD-speler een prachtig uniek geluid, simpelweg ongeëvenaard door andere cd-mechanismen,” zo staat in het persbericht van Shanling. Uit de foto’s mogen we afleiden dat de CD-T35 een bovenlader is.

De uitgangstrap van de CD-T35 bestaat uit vier met de hand op elkaar afgestemde buizen van het type 12AU7 en beschikt over een aangepaste I/V-trap. Volgens Shanling is de laatst overgebleven voorraad van zijn “beste condensatoren, interne bedrading en soldeermateriaal” gebruikt.

De CD-T35 heeft ook moderne functies aan boord zoals een netwerkstreamer die muziek via WiFi of een LAN-kabel binnenhaalt. Een Octa-Core Snapdragon CPU wordt bestuurd door Android (versie onbekend). Op het front is een aanraakscherm geplaatst. De gebruiker heeft de beschikking over DLNA, UPnP en Apple AirPlay en de gangbare streamingdiensten Tidal, Qobuz, Apple Music en Spotify.

Het digitale en het analoge deel van de CD-T35 krijgen ieder hun eigen voeding. Analoog muzieksignaal komt naar buiten via cinch en XLR. Er is ook coaxiale digitale uitgang en een USB-B-ingang. Met deze laatste kan de CD-T35 ook als DA-converter worden gebruikt voor een andere bron.

Ten slotte, onder het aanraakscherm is een drietal hoofdtelefoonaansluitingen gemonteerd, t.w. gebalanceerd XLR, gebalanceerde 4,4 millimeter en een (ongebalanceerde) 6,35 millimeter jackplug-aansluiting. De versterkingsfactor kan met een draaiknop worden ingesteld. De hoofdtelefoonmodule is overigens optioneel en heeft een meerprijs.

De levering zal naar verwachting in de loop van deze maand gaan beginnen. Zoals gezegd, de oplage is beperkt tot slechts 99 exemplaren. De prijs voor de Benelux is niet bekend.


EDITORS' CHOICE