Steinway Lyngdorf Model C MkII: nieuwe open baffle vloerstaande luidspreker

Fabrikant Steinway Lyngdorf heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker gelanceerd. De nieuwe Model C MkII is volgens de ontwerpers afgeleid van de eerste en beste Steinway & Sons luidspreker, de legendarische Model D. De Model C MkII heeft dezelfde kerntechnologie, maar met een ruimtebesparend en meer elegant ontwerp.

Steinway Lyngdorf Model C MkII

Het eerste Model C werd in 2008 geïntroduceerd, kort na de lancering van referentieluidspreker Model D. Het nieuwe Model C Mk II, voor het eerst gepresenteerd op ISE 2024, heeft een nog eleganter en lichter ontwerp. De verlengde zwarte snaren aan de achterkant komen in de plaats van de versterker en cross-over behuizing, die nu zijn ondergebracht in een externe digitale processor en digitale eindversterkers. Dit verbetert volgens de fabrikant ook de geluidskwaliteit, omdat de cross-over en geluidsafstemming tussen tweeters, middentonenluidsprekers en woofers nu volledig en volledig verliesvrij in het digitale domein gebeurt, elk met zijn eigen versterkerkanalen.

Het Model C biedt de hoogste geluidskwaliteit, vergelijkbaar met het legendarische Model D, maar met grotere flexibiliteit bij de plaatsing in de kamer dankzij het compactere ontwerp en de afzonderlijke grenswoofers.

De Model C MkII is een open baffle luidspreker. Er is geen behuizing en geen klankkast. Het dipoolontwerp met open baffle betekent dat er geen luchtcompressie en geen geluidskleuring is, veroorzaakt door een traditionele luidsprekerbehuizing. Dit resulteert in een extreem puur, transparant geluid met hoge resolutie uit de Air Motion Transformer-tweeter en de twee middentonendrivers met Precision Cast Magnesium-conussen. Dit open ontwerp is tevens een eerbetoon aan een open vleugel van Steinway & Sons: het typische brons-goud gelakte binnenframe en de fascinerende geluidstechnische details zijn vanaf de achterkant zichtbaar.

Elk Model C MkII wordt met de hand gemaakt bij Steinway Lyngdorf in Skive, Denemarken. De zwart gelakte en vergulde elementen zijn vervaardigd volgens dezelfde hoge kwaliteitsnormen als bij de vleugels van Steinway & Sons en geven de luidspreker zijn onderscheidende uitstraling. Aangepaste verf en afwerkingen zijn op aanvraag beschikbaar.

Het opgegeven frequentiebereik van de Model C MkII loopt van 250 Hz tot 22 kHz (niveau -3 dB). Spelen zonder woofers is dus niet echt een optie. De woofers, die los staan van de Model C MkII, maken een zeer elegant en slank ontwerp mogelijk met meer vrijheid bij plaatsing in de kamer. Bovendien maakt het eigen grenswooferconcept een uitzonderlijke basweergave mogelijk: twee extra woofers worden met hun eigen versterker actief aangestuurd, in de hoeken van de kamer geplaatst en gemeten. Hierdoor wordt de best mogelijke ruimtelijke koppeling en uitzonderlijk diepe, nauwkeurige en krachtige basweergave bereikt, ongeacht de muziekstijl en elk volume. Afhankelijk van het volume, de inrichtingsstijl en de basintensiteit kunnen verschillende Steinway & Sons Boundary Woofer-modellen met het Model C worden gecombineerd.

De Model C MkII meet 300 x 1.323 x 286 millimeter (inclusief voet) en weegt 42,4 kilogram.

De eerste leveringen gaan naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden. Prijsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen.


EDITORS' CHOICE