NIEUWSVivid Audio

Vivid Audio toont Moya M1 en deze vloerstaander is een non-plus-ultra 5-weg luidspreker met 13 drivers

Het in Zuid-Afrika gevestigde Vivid Audio heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker ontwikkeld genaamd Moya M1. Deze kolossale (en dure!) luidspreker heeft dertien drivers aan boord, waarvan acht woofers. Het is een vijfweg ontwerp met een ongekend machtsvertoon en de Moya M1 weegt 346 kilogram, per stuk.

Vivid Audio Moya M1: de luidspreker zonder beperkingen

Al meer dan twintig jaar ontwikkelt Vivid Audio baanbrekende luidsprekers die steeds lovende kritieken krijgen. Zoals bij elk high-end audiobedrijf wordt naar eigen zeggen voortdurend gezocht naar manieren om de grenzen verder te verleggen. De nieuwe Moya M1 is zo;n grensverleggend ontwerp en de Moya M1 wordt het nieuwe vlaggenschip van het portfolio van de Zuid-Afrikaanse fabrikant.

Het leidende principe van Vivid Audio is dat vorm moet functie volgen. Zoals veel geweldige ideeën begon de Vivid Audio Moya M1 als een schets. Ontwerper Laurence Dickie zat tijdens de pandemie in quarantaine in een hotelkamer en had de tijd om te dromen over een spreker die alles kon. Het hoogtepunt van een leven lang streven naar perfectie in akoestisch ontwerp. Een luidspreker die zo doordrenkt is van kracht en autoriteit dat hij alle soorten muziek met moeiteloze gratie aankan, aldus het persbericht van Vivid Audio.

Vivid Audio Moya M1: dertien drivers

Het eerste dat opvalt bij het bekijken van de Moya M1 is de imposante stapel woofers, t.w. acht C225-100H-drivers, elk met een belastbaarheid van 800 Watt, gerangschikt in een nieuwe high-shove configuratie. In feite speelde het laagfrequente gedeelte een grote rol bij de ontwikkeling van Moya M1. Tijdens het testproces kwam een belangrijke bevinding naar voren en dat is volgens de fabrikant het feit dat het uitbreiden van de basrespons van een luidspreker verbeterde ook het perspectief verbetert van de hogere frequentiebanden.

Elk paar woofers is aan weerszijden van de basmodule horizontaal tegenover elkaar geplaatst, met magneten verenigd door een stevige stalen trekstang om reactiekrachten en de noodzaak van een zware behuizing volledig te elimineren. Het gebruik van Vivid Audio's royaal geproportioneerde reactieonderdrukkende poorten elimineert trillingen in de kast en minimaliseert eventuele turbulente effecten die de low-end lineariteit kunnen beperken.

Natuurlijk kan elke grote luidspreker luid spelen. Het was ook van cruciaal belang voor het team dat de luisteraar de subtielste details zou kunnen onderscheiden, zelfs te midden van het rumoer van een orkestrale crescendo of een explosieve drumsolo. Kracht is tenslotte niets zonder controle.

Vivid Audio Moya M1: DLC-tweeters en computergeoptimaliseerde filters

De ervaring wordt verder verbeterd door geheel nieuwe Diamond-like Coated (DLC) tweeters, een materiaal dat kan worden aangebracht op het oppervlak van aluminium membranen bij een temperatuur ver onder het smeltpunt.

De contrasterende eigenschappen tussen de DLC en het aluminiumsubstraat verhoogden de schuifverliezen en dempten de 'Q' van het uiteenvallen aanzienlijk. Een beetje zwarte magie die de luisterervaring enorm verbetert, zo stelt Vivid Audio.

Dankzij de computergeoptimaliseerde, passieve, bedrade filters (in eigen huis ingebouwd) levert Moya M1 niveaus van soepelheid, nauwkeurigheid en faseafstemming die ooit alleen mogelijk werd geacht met actieve systemen. Uiteindelijk levert de Moya M1 helderheid en precisie tot het hoogste niveau, terwijl hij ook de geluidsniveaus van rockconcerten in uw woonkamer kan reproduceren. Van een orgelsymfonie op een enorm Cavaillé-Coll-instrument tot de low-end bas van een house-anthem uit de jaren 90: de Moya M1 levert audio-sensaties op elk octaaf.

Vivid Audio Moya M1: technische informatie

De Vivid Audio Moya M1 is een vijfweg ontwerp met dertien drivers. Vier uitgebreid verstevigde basbehuizingen, elk met twee C225 basdrivers in reactieannulerende modi met aerodynamisch geoptimaliseerde baspoorten, worden aangevuld met twee C175 mid-basdrivers, één C100 middentonen, één D50 bovenste middentonen en één D26 tweeter. Dit levert een frequentiebereik op van 19 Hz tot 42 kHz op niveau -6 dB. De cross-over frequenties liggen op 125 Hz, 550 Hz, 1,7 kHz, en 4 kHz.

Alle drivers zijn ontwikkeld op basis van bestaande drivers en geoptimaliseerd voor gebruik in de Moya M1. De luidspreker maakt gebruik van een passieve, vijfweg, vierde orde Linkwitz-Riley cross-over in drie delen, waarbij de midden en hoge secties ver weg zijn geplaatst van de bassecties.

De Moya M1 wordt volledig in eigen huis vervaardigd om absolute controle over elk facet van het bouwproces mogelijk te maken. Om aan strenge normen te voldoen, vervaardigen, assembleert en verwerkt de fabrikant elk onderdeel in eigen huis met de hand af.

De afmetingen van de Moya M1 zijn 1.660 x 660 x 1.210 millimeter (H x B x D) en een enkele Moya M1 weegt 346 kilogram. Ja, de gelegenheidsdief zal ze moeten laten staan.

Vivid Audio Moya M1: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de levering in de Benelux zal beginnen. De adviesprijs is 450.000 euro.


EDITORS' CHOICE