ARTIKELApple

AirPlay: wat is het en hoe werkt het?

Jamie Biesemans | 28 juni 2024 | Apple

AirPlay is een van de populairste manieren om muziek te streamen. Dat komt in de eerste plaats omdat het ingebakken is bij iPhones, iPads en Mac-computers. Maar hoe werkt het juist en wat kun je er juist mee? 

Apple AirPlay is ontworpen om het streamen heel eenvoudig te maken. In die doelstelling is Apple ook geslaagd, want het is zonder twijfel een van de gebruiksvriendelijke streamingopties dat er bestaat. AirPlay is zo succesvol dat Google er een alternatief voor bedacht: Chromecast. Ook heel populair inmiddels, maar wellicht zijn er toch meer audiotoestellen met AirPlay aan boord. Met name bij soundbars zie je vaak AirPlay en Chromecast naast elkaar ondersteund worden.

In dit artikel vertellen we je alles over AirPlay: wat het is, met welke toestellen het werkt, hoe je AirPlay-speakers kunt groeperen en wat er zit aan te komen voor deze populaire streamingtechnologie. 

Voor wie is AirPlay?

AirPlay is een streamingtechnologie ontwikkeld door Apple. Het is dus vooral interessant voor mensen met een iPhone, iPad of Mac, die dankzij AirPlay muziek én video naar een varia van toestellen kunnen sturen. Draadloze speakers bijvoorbeeld, maar ook heel wat AV-receivers, stereoversterkers, soundbars, streamers en televisies. Er is een heel universum aan AirPlay-apparaten. (Om het eenvoudig te maken, gaan we hieronder gewoon over AirPlay-speakers of -ontvangers spreken, de moderne variante van onderstaande docking stations).

Kent u deze nog...? 

Het is bijna onmogelijk om een exhaustieve lijst te maken van audiomerken die AirPlay ondersteunen. Op vlak van AV-receivers is het bijvoorbeeld makkelijk: nagenoeg alle toestellen ondersteunen het. AirPlay is daarnaast standaard aanwezig op alle Sonos-apparaten en op elk nieuw BluOS-toestel. Dat betekent dat je AirPlay kunt gebruiken om te streamen naar een versterker van NAD of een Bluesound-speaker. Ook het veelgebruikte Play-Fi-platform kan met AirPlay om, net als het MusicCast-platform dat je in veel Yamaha-producten vindt.

AirPlay is zeker niet afwezig in high-end audio. Merken als Auralic, Eversolo, Hegel, HiFi Rose, KEF, Lumin en WiiM ondersteunen het, maar er zijn nog veel anderen.

Is AirPlay betrouwbaar? 

Over het algemeen werkt AirPlay heel vlot en is het zeer betrouwbaar. Het bestaat dan ook al meer dan twintig jaar, dat heeft er vast mee te maken. Aanvankelijk ging het als AirTunes door het leven. Sinds 2010 draagt de technologie echter de AirPlay-naam, in 2018 verscheen AirPlay 2. Verschillende namen dus, maar in grote lijnen is het altijd wel compatibel gebleven. Je kunt dus met een stokoude AirPlay-speaker nog altijd aan de slag.

AirPlay 2-toestellen zijn vooral beter qua synchronisatie, wat belangrijk is bij het streamen van video of als je audio bij een video of game wil streamen.

Hoe werkt muziek en video streamen? 

Een van de knapste zaken aan AirPlay is dat het nagenoeg geen instellen vereist. Als je jouw iPhone of iPad erbij neemt en er is een AirPlay-speaker op het netwerk, dan kun je ernaar streamen. Dat kan via een AirPlay-icoon in een app van een muziek- of videodienst.

Een tweede manier is vegen op het scherm van je mobiel toestel zodat het Bedieningspaneel verschijnt. Tik dan op het speaker-icoontje (een driehoek met enkele cirkels die er boven zweven). Je krijgt dan een lijst met AirPlay-speakers te zien. 

Bij Mac-computers heb je dezelfde dubbele optie. Sommige apps (zoals Apple Music) hebben een AirPlay-icoon, dat er uit ziet als een vierkant met onderaan een driehoek. Of je klikt op het luidsprekericoon in de bovenste balk in macOS. In het menu dat dan opent, zie je onder Uitvoer AirPlay-speakers en ontvangers verschijnen.

Welke apps werken met AirPlay?

Het korte antwoord is: dat kan met alle apps. Bij nagenoeg elke media-app vind je in het afspeelscherm een AirPlay-icoon. Denk aan Spotify, Qobuz, Tidal, Netflix, Disney+ en nog vele anderen.

Als je hierop tikt, dan wordt de gekozen audio (of video) naar de geselecteerde AirPlay-ontvanger gestuurd. 

Wat als een app geen AirPlay-functie heeft? Dat is het knappe aan AirPlay: alles kan gestreamd worden. Stel dat je een game op je iPad speelt, maar wil dat de audio van het spel uit een speaker komt? Dat tik je gewoon op het speakericoontje in het Bedieningspaneel dat je zichtbaar swipet. Het nadeel is wel dat de media soms stopt als het mobiele toestel vergrendelt.

Hoe cast ik mijn scherm?

Je kunt trouwens ook het volledige scherm streamen. Dat kan soms handig zijn, maar voor media levert het vaak een minder goed resultaat op. Video hapert dan wel eens of de schermverhouding klopt niet als je een video van een iPad naar een tv-scherm stuurt. Een scherm casten doe je via het Bedieningspaneel van je iPhone of iPad. Tik daar op het Synchrone weergave-icoon (twee vierkantjes) en dan op het gewenste beeldscherm.

Dit kan naar een tv met AirPlay ingebouwd (onder meer van LG, Samsung, Philips, TCL en Sony), naar een Apple TV of naar een Mac-computer.

Met welke toestellen kun je over AirPlay streamen?

AirPlay is echt wel een Apple-functie. Je komt het dus nooit tegen op een Android-telefoon. Toch niet uit de doos, het is wel mogelijk om de functie toe te voegen via een complexere omweg.

Ook op een Windows-pc is AirPlay afwezig. Met een uitzondering: je kunt vanuit de pc-versie van de Apple Music-app muziek over AirPlay streamen. Dat kan overigens niet via de Apple Music-app voor Android. Daar is de enige streamingoptie Chromecast.

Heb je een iPhone, iPad of Mac? Dan kun je AirPlay gebruiken. Zelfs vanaf oudere modellen werkt het goed. Een Homepod-speaker kan ook via AirPlay naar iets anders streamen als je via een spraakcommando aan Siri een nummer aanvraagt. Er zweven online ook verschillende applicaties rond die AirPlay mogelijk maken op andere apparaten. Een mooi voorbeeld zijn (bepaalde) WiiM-toestellen. Ze zijn voorzien van een AirPlay Casting-functie waarmee je via de WiiM-app een muziekdienst naar een (of meerdere) AirPlay-speakers kunt streamen. Zo zijn er nog wel apparaten en applicaties die AirPlay ‘hacken’. 

AirPlay gebruiken

Een van de knapste zaken aan AirPlay is dat het nagenoeg geen instellen vereist. Als je jouw iPhone of iPad erbij neemt en er is een AirPlay-speaker op het netwerk, dan kun je ernaar streamen. Dat kan via een AirPlay-icoon in een app van een muziek- of videodienst.

Een tweede manier is vegen op het scherm van je mobiel toestel zodat het Bedieningspaneel verschijnt (het deel met de iconen voor WiFi, Bluetooth en anderen). Tik op het speakericoon en er verschijnt een lijst van Airplay-speakers die je kunt selecteren. Als de koppeling gelegd is, kun je in het Bedieningspaneel altijd opnieuw op het icoon tikken om dan in een groter venster het nummer te zien dat nu speelt en het volume regelen.

Bij Mac-computers zie je dezelfde dubbele optie. Sommige apps (zoals Apple Music) hebben een AirPlay-icoon, maar je kunt ook klikken op het luidsprekericoon in de bovenste balk van macOS en daar een speaker kiezen.

In welke kwaliteit streamt AirPlay audio?

Op dit moment is het maximum dat AirPlay kan bieden iets beter dan cd-kwaliteit (48 kHz/16-bit) in lossless kwaliteit. Daar valt zeker niet over klagen, vooral vanwege het lossless-gegeven. Apple is echter niet open over in welke omstandigheden er juist lossless wordt gestreamd. Het blijkt uit tests, onder meer door John Darko, dat er soms toch in lossy AAC-formaat wordt gestreamd.

Hoe speakers groeperen met Airplay? 

Weinig mensen weten dat AirPlay multiroom ondersteunt. Dat wil zeggen dat je muziek naar meerdere speakers tegelijkertijd kunt sturen. Dat kan zelfs over merken heen. Een playlist afspelen op een Sonos-speaker in de keuken, een Samsung-soundbar in de woonkamer en een kunstige Bang & Olufsen A9-weergever in de eetkamer? Dat kan. In onze ervaring loopt muziek ook perfect synchroon, zeker als het gaat om AirPlay 2-speakers. Theoretisch is er geen limiet op hoeveel AirPlay-ontvangers je kunt bundelen in één zone, praktisch hangt het toch van je WiFi-netwerk af. Drie tot vier lukt bijna altijd, meer kan lastiger zijn.

Een speakergroep maken doe je altijd ad hoc. Er is geen AirPlay-app, dus je moet het regelen via het Bedieningspaneel van je iPhone of iPad. Via de Mac kan het niet (met één uitzondering, zie verder). Hoe werkt het? Je selecteert muziek (bijvoorbeeld een playlist in Qobuz), swipet het Bedieningspaneel zichtbaar en drukt op het speakericoon. In het scherm dat dan opent, kun je meerdere speakers (onder het kopje ‘Luidsprekers en tv’s’) aantikken. Ze vormen dan een groep die synchroon speelt en in de lijst verschijnen als ‘2 luidsprekers’ (of 3, 4, etc., naargelang hoeveel je koppelt).

Met de volumeregelaar of de hardwareknoppen op je mobiel toestel regel je het volume van beide apparaten. Wil je ze individueel afregelen? Dan tik je op de driehoek naast de groep in de speakerlijst. Het klapt dan open zodat je een volumeregeling van elke gekoppelde AirPlay-speaker afzonderlijk kunt instellen. 

Een gelijkaardige groepeeroptie vind je ook in Apple Music op je Mac-laptop of -computer. Bij die laatste klik je op het AirPlay-icoon en vink je de gewenste speakers aan.

Via Airplay een speaker met je WiFi verbinden

Een aantal iOS-versies geleden introduceerde Apple een handige functie op speakers en toestellen met Airplay voor het eerst te verbinden met je WiFi-netwerk. Een Airplay-speaker die nog niet op de WiFi hangt, kun ej zo makkelijk instellen. Hiervoor steek je de Airplay-speaker in en wacht je tot het echt helemaal opgestart is. Mogelijk moet je dan op een connect-knop drukken om het apparaat in een koppelmodus te plaatsen, meestal is dat niet nodig. Open dan de WiFi-instellingen op je iPhone of iPad, en kijk iets lager dan de lijst van aanwezige WiFi-netwerken. Er toont dan een Airplay-speaker die je kunt configureren. Door hier op te tikken, wordt de speaker met het WiFi-netwerk verbonden.

Deze instelmethode is bij veel streamingtoestellen een handige reserve-optie als het instellen via de meegeleverde app of Google Home niet lukt.

 

Wat komt er aan?

Vergeleken met Google en Chromecast is Apple actiever bezig met het verder ontwikkelen van AirPlay. Er was al die stap van AirPlay versie 1 naar AirPlay 2, maar ook in de toekomst staat er wel wat te gebeuren. Zoals we al aanhaalden, is bij Apple soms wel gissen naar wat er juist wordt veranderd of getweakt. Het blijft een heel gesloten bedrijf op dat vlak. Op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie van 2024 gaf Apple echter wel openlijk aan dat AirPlay een update zou krijgen waardoor het Dolby Atmos-content kan streamen naar speakers en audiotoestellen van derden.

Dat zou een mooie stap zijn, omdat Apple Music een groot Atmos-aanbod heeft maar je heel moeilijk muziek in dat formaat naar een audiotoestel krijgt. Praktisch gezien was de enige manier om Apple Music te gebruiken op een Apple TV die met HDMI verbonden was met een soundbar of AV-receiver. Zodra AirPlay het streamen van Dolby Atmos toelaat, zal het rechtstreeks vanaf een iPhone of iPad kunnen.

Wat als het niet werkt? 

AirPlay is zoals gezegd meestal betrouwbaar. Een typisch probleem is dat een speaker toch niet een stream begint af te spelen. Bijna altijd heeft dat te maken met een slechte WiFi-ontvangst. Als je audio bij een video naar een AirPlay-speaker, wil je natuurlijk dat het synchroon loopt met het beeld. Dankzij AirPlay 2 lukt dat meestal wel. Mocht er toch vertraging zijn (lipsync-problemen), regel dan eerst de AirPlay-verbinding en start dan de video. Apple heeft ook een uitstekende hulppagina bij AirPlay-problemen.

AirPlay en Roon 

Roon heeft zijn eigen RAAT-protocol om muziek in hoge kwaliteit te streamen naar Roon Ready-apparaten. Daarnaast ondersteunt de software een aantal andere streamingtechnologieën, waaronder AirPlay. Bij het Audio-paneel van de Roon-instellingen zie je AirPlay-ontvangers zo automatisch verschijnen in het lijstje van ‘Andere netwerktoestellen’. Soms zie speakers verschijnen onder ‘Roon Tested’. Dit zijn AirPlay-ontvangers die door Roon gecertificieerd zijn. Hoewel je met AirPlay bepaalde Roon-functies moet missen, werkt het wel prima. Zo kun je toch vanuit één interface meerdere soorten audiotoestellen bedienen. Je kunt echter niet een AirPlay-apparaat groeperen met een Roon Ready-apparaat (of met Chromecast- of Sonos-toestel). Sinds juni 2024 ondersteunt Roon ook expliciet Airplay 2.


EDITORS' CHOICE