NIEUWSMatrix Audio

Matrix Audio MA-1: zware klasse AB brugbare eindversterker

De Chinese fabrikant Matrix Audio is begonnen als bouwer van streamers maar maakt ook versterkers. De geheel nieuwe M-serie markeert volgens de fabrikant een mijlpaal voor Matrix Audio. De serie omvat de muziekstreamer MS-1, de voorversterker MP-1 en de eindversterker MA-1, die samen een compleet vlaggenschip vormen van Matrix Audio. De M-serie is de eerste line-up die de nieuwe Matrix ontwerptaal omarmt, en dient als voorloper van de toekomstige evolutie van producten van Matrix Audio.

Matrix Audio MA-1:  vlaggenschip met zeer ruim bemeten voeding

De nieuwe MA-1 is Matrix Audio's eerste klasse AB versterker. Het industriële ontwerp van de behuizing toont het concept van eenvoud. De honderden cirkelvormige CNC-gefreesde perforaties van verschillende groottes en dieptes gerangschikt in een array op het eenvoudige hexahedron, lijken op ritmische beats die dansen en op het oppervlak verschijnen, aldus Matrix Audio.

Matrix Audio heeft niet alleen naar de buitenkant gekeken. Een versterker moet immers bovenal goed klinken. Om de uitgangsimpedantie te verlagen, heeft de fabrikant tien ONSEMI high-power transistors in elk kanaal geplaatst om een push-pull versterkingscircuit samen te stellen, dat werkt bij een hoge bias-stroomstatus. Bij een luidsprekerbelasting van acht Ohm levert de MA-1 250 Watt uitgangsvermogen per kanaal en bij vier Ohm is dat 450 Watt per kanaal. De twee uitgangstrappen kunnen worden gebrugd zodat een grote mono versterker ontstaat die 500 Watt aan acht Ohm kan leveren.

Onafhankelijke transformatoren voor de linker- en rechterkanalen maken een volledig onafhankelijk dual mono ontwerp mogelijk, met een totale voeding van 1.250 VA. Elk kanaal heeft veertien parallel geschakelde 6.800 µF condensatoren voor afvlakking van de 50 Hz rimpel. Elk kanaal heft dus een afvlakcapaciteit van ruim 95.000 μF. Vergeleken met een enkele condensator met dezelfde capaciteit, hebben meerdere condensatoren in parallel een lagere equivalente interne weerstand, wat zorgt voor meer flexibiliteit bij het verwerken van grote stroomuitgangen.

Matrix Audio MA-1: stille koeling

Een meet- en regelcircuit meet continu de temperatuur met twee sensoren op de hoofdkoelplaat en bewaakt constant de temperatuur van de koelplaat. Wanneer de temperatuur de vooraf ingestelde waarde overschrijdt, begint een 7,4 inch ultrastille ventilator automatisch te draaien en past de ventilatorsnelheid dynamisch aan. Volgens de ontwerpers zal de luisteraar niet of nauwelijks merken dat de ventilator werkt, zelfs wanneer het apparaat op een laag volume staat of gedempt is. Het geïsoleerde kanaalontwerp zorgt ervoor dat er geen elektronische componenten in het luchtstroompad zitten, waardoor stofophoping door langdurig gebruik wordt voorkomen.

Matrix Audio geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 20 kHz op niveau - 0,15 dB. Het -3 dB punt ligt aan de bovenkant op 142 kHz. De S/R-verhouding is ten minste 118 dB (A-gewogen) en de overspraak is beter dan 120 dB. De afmetingen zijn 430 x 518 x 201 millimeter en de MA-1 weegt 42,4 kilogram.

Officiële prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE