Als een echte award winnaar kondigde importeur AND Benelux de NAD C352 geïntegreerde versterker bij mij aan. Nu raak ik daar niet van onder de indruk want ik ben een nuchtere Hollander “die het eerst zelf wil zien en vooral horen” voordat ik een oordeel onderstreep of afval. Daar maakte AND Benelux geen probleem van en de C352 arriveerde op de deurmat. Nieuw in doos dus een tijdje inspelen kon geen kwaad. Waarna de pret kon beginnen.
C352
De C352 is een geïntegreerde versterker die als je de website van NAD mag geloven vol zit met innovaties. Eerst maar eens de basis van het apparaat. In- en uitgangen zijn er genoeg. Twee tape in/uit met dubbing mogelijkheid. Vijf lijningangen. Voor- en eindversterker zijn te scheiden via brugjes op de achterzijde. Tweede uitgang van de voorversterker sectie is telkens actief. Daar kan dus een subwoofer op. Of een tweede eindversterker voor bi-amp zoals de NAD C272 die een gelijke versterkingsfactor heeft. Een trigger uitgang met 12 volt om remote apparaten aan te schakelen. Een IR-in/uit om met één afstandbediening meerdere NAD apparaten te bedienen. Uiteraard is daartoe een systeem AB bij inbegrepen in de prijs. Op de voorzijde een hoofdtelefoonaansluiting. Verder volume en balansregeling en een uitschakelbare toonregeling. De toonregeling werkt alleen aan de uiteinden van het frequentiespectrum en laat het belangrijke middengebied onaangetast. En rekent u erop: een toonregeling is soms best handig. Purisme is één ding, gemak een tweede. De kast is in de nieuwe NAD kleur titanium grijs (alternatief in antraciet). Typisch voor NAD past de kleur bij geen ander merk en heb je al snel de neiging de gehele set met NAD op te bouwen. Slim of juist dom? De consument beslist en de verkoopcijfers van NAD geven aan dat ze slim zijn. De kast voelt niet echt stevig aan. De achterzijde en de bovenplaat mogen steviger of desnoods beplakt worden met een laag bitumen om rammelen tegen te gaan.
In de C352 schuilt de elektronica. Een twee maal 80 Watt versterker aan 8 Ohm en door gebruikmaking van PowerDrive ook 80 Watt aan 4 Ohm. NAD specificeert naast het continue leverbaar vermogen altijd het maximum vermogen dat de versterker kan leveren onder dynamische omstandigheden, dat wil zeggen als er muziek speelt. Bij 8 Ohm is dat 115 Watt, bij 4 Ohm 185 en bij 2 Ohm zelfs 240 Watt. Kortstondig leverbaar vermogen. Een schakelaar aan de achterzijde geeft u de optie Soft Clipping in te stellen, waarmee voorkomen wordt dat de versterker aan de grens van zijn kunnen sterk gaat vervormen. Handig voor de disco broeders onder ons. De dempingfactor is groter dan 150, het frequentiebereik heeft -3 dB punten op 3 Hz en 70 kHz. De ingangsgevoeligheid is gekozen op 770 mV voor de voorversterker. Een juiste waarde met CD spelers die twee volt afgeven. Sommige phono versterkers komen mogelijk net wat adem te kort omdat ze niet veel verder komen dan 200 mV aan de uitgang. In de praktijk verwacht ik daar weinig problemen mee. Binnenin zien wij een voeding die gedomineerd is door een grote ringkern trafo met twee elco’s.
De versterker zelf is opgebouwd op een verzorgde printplaat met aardig wat draadbruggetjes en twee kleine boards die recht op het moederbord staan. Waar nodig gebruikt NAD losse koperstrips in plaats van printbanen om stroom te transporteren zoals voor de LS-leidingen. Alle ingangen zijn relaisgeschakeld. Een viertal Sanken eindtransistoren levert de power. NAD heeft in deze versterker PowerDrive toegepast wat zij al eerder met succes gebruikten in de C320BEE en de C370. PowerDrive topologie meet automatisch de impedantie van de luidspreker en stelt de voeding zodanig in dat het maximum rendement bereikt wordt aan de belasting. Daardoor is de versterker beter in staat luidsprekers die een lastig Ohm’s, capacitief of inductief gedrag vertonen aan te sturen terwijl de versterker betaalbaar blijft. Bijna iedereen weet zich wel een combinatie van die ene versterker met die specifieke luidspreker te herinneren die bovengemiddeld klinkt. In technisch opzicht is de afstemming van de versterker op de luidspreker belasting in zo’n geval optimaal. Daarom heeft NAD PowerDrive ontwikkeld wat volgens NAD zorgt voor een dergelijke ideale combinatie ongeacht merk luidspreker.
De set
De NAD C352 staat pontificaal in de kleine luisterruimte en vervangt een Van Medevoort MA240 die normaal zijn best staat te doen. Van voor tot achter is de set als volgt opgebouwd. Marantz CD63SE CD speler met een Trichord Clock 2 erin. De speler doet slechts dienst als loopwerk en is aangesloten met een Canare Digiflex II Gold kabel op een Musical Fidelity X-DAC V3 upsampling dac met extra voeding. Via een eenvoudige maar goede Linn Analogue interconnect verbind ik de DAC met de versterker. Luidsprekers zijn aangesloten met Supra Classic 4 mm2 kabels en Sharkwire zilveren banaanstekers. Op Alphason Aragon AG-60s stands staan Impulse IMP luidsprekers. Geen trucs, geen tweaks, zelfs geen geoptimaliseerde netspanning in deze ruimte die bedoelt is apparatuur als de NAD C352 op zijn merites te kunnen beoordelen. Twee uitstapjes maak ik wel, de C352 speelt soms met een voedingsspanning verkregen via een Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source, een scheidingtrafo die qua prijs niet thuis hoort bij deze versterker. En een uitstapje naar de woonkamer waar hij speelt met een Marantz SA8400 vM gemodificeerde speler en Focal-JMlab Electra 927 speakers.