REVIEWMarantz

Review Marantz Horizon: Helemaal anders maar toch helemaal Marantz

Jamie Biesemans | 21 januari 2025 | Marantz

SAMENVATTING

De Horizon mag dan een heel ander apparaat zijn dan je meestal van Marantz te zien krijgt, toch is het een toestel dat de merkwaarden uitdraagt. Een luxueuze verschijning met een weelderige afwerking en een spraakmakend design, maar ook een hele bijzondere luidspreker die akoestisch op de juiste vlakken scoort.

PLUSPUNTEN

  • Past in een multiroom-verhaal
  • Heel ruimtelijke weergave, de bron is moeilijk aanwijsbaar
  • MyMirage
  • Premiumafwerking past bij het prijskaartje
  • Verrassend gecontroleerd in het laag

MINPUNTEN

  • Stereopaar bij tv vooralsnog onmogelijk
  • Accessoires dragen een prijs

Draadloze speakers zijn over het algemeen massaproducten. Je komt ze overal tegen en origineel zijn ze ook niet. Met de Horizon wil Marantz een ander publiek aanspreken; mensen die wel geluidkwaliteit willen maar ook een zekere exclusiviteit en elegantie. En dat is zeker wat deze Marantz-speaker belooft.

Viel je van je stoel toen de Horizon en z’n grote Grand Horizon-broer werden voorgesteld? Begrijpelijk, want deze grote (en nog grotere Grand-editie) draadloze speaker is iets helemaal anders dan de hifi-componenten waarmee het merk nu al zeventig jaar opvalt.

Waar Marantz enkele maanden geleden nog uitpakte met de Model 10 als ultieme referentieversterker, is deze draadloze luidspreker die je ook nog eens aan je tv kan hangen een radicaal ander product. Maar in een wereld waar er door meer mensen dan ooit op verschillende manieren naar muziek wordt geluisterd, moeten er ook audioproducten zijn die de begane paden durven verlaten. 

De cirkelvormige Horizon moet je ook eerder plaatsen in het rijtje van design-ontmoet-audiotechnologie-hoek, waar je bijvoorbeeld de Devialet Phantoms, Linns Serie 3 of Cabasse The Pearl-speakers ontmoet. Luxueus, exclusief en ook met geloofsbrieven op audiovlak die serieus mogen genomen worden. Het prijskaartje heb je daarmee ook gecoverd: 3.800 euro voor de Horizon en 6.000 euro voor de Grand Horizon. ‘Grand’, als in ‘groot’, is trouwens heel toepasselijk gekozen. De Grand Horizon is met een diameter van 53 cm echt immens.

An sich zit af en toe op designvlak iets outspoken doen wel in het DNA van het merk. Marantz-liefhebbers herinneren zich misschien de Consolette (foto boven, review uit 2013 hier), een luxe draadloze speaker met iPod/iPhone-dock – jaja, dat was ooit een ding. Dat sierlijke toestel zat wel vol met verwijzingen naar Marantz-erfgoed, zoals een display achter een ronde patrijspoort, maar het was vooral ‘iets anders’. Dat kun je zeker ook stellen van de Horizon-speakers, die qua vormtaal wel minder inspelen op de rijke Marantz-geschiedenis. Dat is anders dan bij de laatste generatie losse audiocomponenten van het bedrijf, die retro-elementen combineren met nieuwe invloeden om een heel eigen identiteit te creëren.

Een zwevend licht 

Het idee van een grote cirkel die boven een oppervlakte zweeft, zonder echt zichtbare ondersteuning? Intrigerend, en Marantz is erin geslaagd dat heel vakkundig uit te voeren. En smaakvol, waardoor je wel over een object kunt spreken dat op designvlak opvalt zonder terecht te komen in de excentrieke hoek. In die zin is de Horizon minder ‘outspoken’ – en dus verdelend – dan bijvoorbeeld de Phantom.

Omdat smaak persoonlijk is en het dus moeilijk in te schatten valt of iets echt aanslaat, werd het toestel gedurende de kerstperiode ook opgesteld in de eetkamer waar een aantal feestjes plaatsvonden. De meeste bezoekers kon je klasseren als overtuigde muziekliefhebbers, maar absoluut niet bezig met hifi. Het goede nieuws is dat de Horizon dat zonder kleerscheuren overleefd heeft – hoera! – maar qua reacties bleek het ondanks een zachtere designtaal nog altijd wel iets verdelend.

Sommigen vonden het mooi, sommigen niet. De keuze voor een marmeren voet had daar wel iets mee te maken. Bij de witte uitvoering die op bezoek kwam is die voet in een heel klassiek wit marmer uitgevoerd, wat niet in elke interieur past en minder in de smaak viel bij deze groep bezoekers. Kijkend naar de andere uitvoeringen – die onder meer op de iEar’-show te bewonderen vielen – zouden de zwarte of champagne edities met donkere voeten wel eens een grotere hit geweest kunnen zijn. Maar er waren ook wel mensen die de Horizon konden appreciëren. Verdelend dus, of als je dat verkiest: een statement. Al vind ik zelf weer dat dit relatief is: het design heeft z’n zachte kantjes en veel gaat van de context afhangen.

Opvallend was dat een aantal bezoekers de Marantz-speaker eerst niet identificeerde als een luidspreker, wat misschien te maken heeft met de grote lichtkrans in het midden. Hierdoor lijkt het eerst een aparte designlamp. Maar ook omdat het heel ruimtelijk speelt en dus niet meteen aanwijsbaar de bron van muziek is.

Recht uit de oceaan 

Het zal nog moeten blijken of de Horizon echt een tijdloze verschijning is, maar de gemaakte keuzes qua materialen en afwerking lijken in elk geval de juiste op dat vlak. Het zwevend effect ervaar je ook echt en als je de Horizon oppikt voelt het geheel bijzonder helemaal solide. Dat massieve wordt in de hand gewerkt door de basis uit marmer, die het geheel de nodige stabiliteit geeft. Het lijkt heel onwaarschijnlijk dat je deze speaker ooit kunt omduwen. Net als een meester in een gevechtssport staat het onwrikbaar stevig op de grond. 

De quasi-afwezigheid van hoeken maakt de Horizon een heel organische verschijning in een interieur. Het ademt niet echt ‘technologie’ uit, wat versterkt wordt door de zachtere lichtgloed die uit het centrum emineert. Een vrij ruwe stof die een beetje los op de behuizing ligt bedekt bijna heel de Horizon. Geen doorsnee textiel, maar wat Marantz de Radiance 360° Seamless Ecofiber noemt. Het is naar het verluidt gemaakt uit plastic dat uit de oceaan gerecupereerd werd – goed nieuws voor de Horizon-eigenaar én het vissenbestand. Het resultaat is een speaker die – opnieuw – meer overkomt als een meubelstuk dan storende audiotechnologie.

Premium 

Er is veel aan gedaan om het premiumgevoel op peil te houden. Niet te koste van het praktische, trouwens. Het is bijvoorbeeld heel slim dat bij een speaker die misschien wat vrijer in de ruimte kan staan, de aansluitingen verstopt worden achter een kloeke aluminium plaat. Er is dus aan cable management gedacht, waardoor je de stroomsnoer en eventueel een audio- en HDMI-kabel netjes kunt aansluiten met de Horizon-speaker. Je kunt je inbeelden dat zo’n Horizon wel eens een plek zou kunnen krijgen in een hippe boutique, waar klanten rondlopen en een blik kunnen werpen op de achterkant. Dan is de strakke achterzijde, incluis verlichting, een mooie bonus.

Met z’n marmeren basis is dat Horizon gemaakt om ergens op te plaatsen. Een kast wellicht. Een driepoot-stand uit hout (750 euro) geeft je weer een andere en fraaie manier om de speaker in de ruimte te plaatsen. De speaker kan daarnaast aan de muur hangen, met behulp van een beugel die nog moet verschijnen. Die laatste optie zou er ook enkel zijn voor de Horizon, niet voor de Grand Horizon, luidt het. Afgaande op foto’s wordt de basis in dat scenario verwijderd, wat logisch is. Anders zou het uitdagend zijn om het toestel strak aan een wand te bevestigen (en veilig, want die basis is natuurlijk pittig qua gewicht).

Groot en groter 

Hoe zit het nu met de Horizon versus de Grand Horizon? Dat de ene groter is dan de andere, dan is wellicht wel voor iedereen duidelijk. De extra ruimte in de Grand-editie wordt wel nuttig gebruikt; hierdoor kunnen er in de Grand-editie meer én grotere drivers worden voorzien. De beide Horizon-versies bezitten wel dezelfde centraal gemonteerde 6,5-inch woofer. Die zie je niet, want het verschuilt zich achter de gepolijste metalen cirkel met het Marantz-logo waar je vanuit de sofa recht op kijkt. Die schijf staat een centimeter of twee voor de rest van de Horizon zodat de geluidsgolven naar alle richtingen worden gestraald.

Bij de Horizon zijn in de buitenste rand van de speaker twee 1-inch tweeters (op 3 en 9 uur van de klok) en drie 2-inch midrange-speakers (op 4, 8 en 12 uur) voorzien. De Grand Horizon doet er een schepje bovenop met drie 1-inch tweeters (op 3, 9 en 12 uur) en vier 3-inch drivers (op 1, 4, 8 en 11 uur van de wijzerplaat). We hadden enkel de Horizon op bezoek en kunnen dus niet echt iets zeggen over de prestaties van de grotere uitvoering. Maar als je die specificaties ziet, kun je veronderstellen dat het zeker in een grotere ruimte nog naadlozere geluidsveld zal creëren. De Grand Horizon is trouwens iets krachtiger aan 370 watt versus 310 watt voor de Horizon die we hier testen, maar die extra pk’s dienen wellicht enkel voor de bijkomende drivers. 

Past in een groter multiroom-verhaal 

Het mag niet verrassen dat de Horizon gebouwd is rond het HEOS-platform en de bijhorende HEOS-app. Alle andere Marantz-toestellen én Denons met streaming gebruiken immers dezelfde software, en dat al meer dan een decennium. Dat is in dezen een enorm pluspunt, ook tegenover andere design-producten. HEOS is immers eertijds als uitdager voor het Sonos-platform bedacht en biedt gelijkaardige troeven, waaronder stabiele multiroomfuncties en haakjes naar smarthomeplatforms.

Als je al in een andere kamer een Denon AV-receiver of Marantz-versterker (zoals de Model 60n) hebt staan, of een setje Denon Home-speakers, dan kun je probleemloos de Horizon via dezelfde app bedienen. De Marantz-schijf koppelen met die andere toestellen of – waarom niet – andere Horizons in huis gaat via de HEOS-app eveneens heel eenvoudig. Hetzelfde kan ook als je meerdere Horizons in huis haalt.

Streamen via HEOS of AirPlay 

Via de HEOS-app (iOS en Android) heb je volledige controle over de Horizon. Instellingen aanpassen en ingangen selecteren kan, maar waar het vooral om draait is streaming muziek afspelen. Internetradio en een aantal streaming-diensten staan op het menu, net als het afspelen van eigen muziekbestanden. Net zoals bij andere apparaten met HEOS kun je rekenen op ondersteuning van veel muziek-formaten, incluis in hi-reskwaliteit (tot 24-bit / 192 kHz). Die bestanden kunnen op je mobiel toestel staan of op een NAS.

Op vlak van muziekdiensten zitten onder meer Amazon Music, Deezer, Tidal en Soundcloud in de app. Er wordt al langer gefluisterd dat Qobuz ook gaat opduiken, maar daarover is geen officiële bevestiging. Luister je via Spotify, dan zie je de Horizon gewoon in de app van de muziekdienst opduiken. Gebruik je Apple Music of een andere dienst die in de app ontbreekt én je hebt een Apple-toestel, dan kun je streamen via AirPlay 2. Dat werkt heel vlot, ook als de Marantz-speakers tijdens het testel via AirPlay in een groep werden gestopt met twee Sonos-speakers en een Canvas HiFi-soundbarsysteem.

Je hebt dus eigenlijk twee multiroom-opties met de Horizon – HEOS en AirPlay – wat in sommige situaties wel handig is. Bijvoorbeeld als je audiotoestellen van verschillende fabrikanten wil combineren. Heb je geen iPad of iPhone bij de hand? Dan is er nog een universele Bluetooth-optie. Minpuntje daarbij is dat het eenmalig koppelen van je smartphone met de speaker vereist dat je achteraan de Horizon een knopje indrukt. Lichtjes onhandig als de speaker ergens mooi opgesteld staat, uitdagend als de speaker ooit aan de muur zou hangen.

MyMirage is iets unieks 

De meeste actieve speakers kun je wel via een equalizer bijregelen qua klank. Het blijft wel wat beperkt. Meestal kun je de bassen en het treble-hoog wat tweaken, soms heb je een tikje meer controle. Bij de Horizon krijg je een andere aanpak die duidelijk mikt op mensen die minder met klassieke audiotermen bezig zijn. Maar dat is geen slechte zaak. Bij het afspelen van muziek kun je opteren voor de MyMirage-modus, naast een Auto-modus en de Sound Master-modus. Een imposante naam, maar dat is nu eenmaal echt een functie van een persoon bij Marantz (al is het in realiteit wellicht eerder een collectief dan één persoon die het geluidskarakter vastlegt).

MyMirage instellen via de HEOS-app brengt je bij drie variabelen (Warmte, Ruimtelijkheid en Helderheid) die je kunt instellen van -50 tot +50. Die zaken zijn niet zomaar andere labels voor bepaalde frequenties, wat je snel merkt als je bij het afspelen van een lied met de sliders begint te spelen. Positief dat er bij die drie termen iets uitgebreider maar wel helder wordt uitgelegd wat er verandert. Zo geeft de app mee dat de helderheid wat verminderen interessant kan zijn voor slechtere opnamens en dat iets meer warmte een goed idee is in een grote kamer. Praktisch tips, dus, en met relatief weinig jargon.

Een geweldige toets is dat de buitenste verlichting op de speaker zich visueel aanpast naar wat je met de MyMirage-sliders doet. Ruimtelijkheid van min tot max veranderen, verschuift vier groepen van leds in de vier windrichtingen naar wijd geplaatste lichtjes rondom de ring. Verander warmte en een led-groepje beweegt de klok rond – terwijl de binnenste led-ring van diepblauw naar oranjerood overgaat. 

Omhullend tv-geluid 

Als je kijkt naar z’n formaat en design is het ergens wel gek dat de Horizon uitgerust is met een HDMI-eARC-poort. Sowieso een ongewone optie op een draadloze speaker, maar in dit geval spreek je over een speaker die circa 39 cm hoog is. Het voor je tv plaatsen zoals een soundbar kan enkel als je scherm relatief hoog hangt en je de Horizon heel laag kunt parkeren. Anders steekt de bovenkant van de speaker over de onderste rand van je tv-scherm, en wordt het beeld een stukje bedekt. In de woonkamer kon dat nog net, maar het is eerlijk gezegd wel een ongewoon iets om naar te kijken.

De logischere optie voor wie de Marantz-speaker wil gebruiken als tv-audio-oplossing is hem ophangen of op een statief plaatsen naast het scherm. Door de bredere uitstraling krijg je dan een omhullende ervaring als de speaker in de buurt van de tv staat. Staat de speaker te ver van je televisietoestel, heb je toch snel door dat stemmen niet uit het scherm, maar uit de Horizon komen.

Los daarvan is de Horizon een verrassend goede oplossing voor tv-geluid. Het verwerkt audiosignalen probleemloos, ook als ze in Dolby Atmos-formaat worden aangeleverd. De speaker is krachtig genoeg om actie-effecten met body aan te leveren. En hoewel het niet echt surround biedt, zorgt de brede uitstraling voor een sfeervolle cinematische ervaring. Als het bonte gezelschap in ‘Star Wars: Skeleton Crew’ de schatgrot van de piratenkapitein Rennod betreedt, is er de diepte en omvang die een ondergronds hol suggereert bijvoorbeeld. Ook het soms benauwende kantoorgevoel van de gesplitste verdieping in ‘Severance’ brengt de speaker goed over, net als de bevreemdende dialogen. Qua betrokkenheid en volheid een hele stap vergeleken met de ingebouwde speakers van de LG OLED65C25 aan de muur, maar ook met heel wat soundbars.

De ideale oplossing qua tv zou zijn om te werken met twee Horizons, links en rechts van het scherm geplaatst. Daar hangt wel een fors prijskaartje aan, maar dan kun je wel een stereopaar creëren en stereomuziek met strakkere beeldvorming neerzetten. Tv-geluid? Helaas is het daar wachten op een update om twee Horizons als een stereopaar te kunnen gebruiken – iets dat volgens ons de kijkervaring indrukwekkend gaat maken, afgaande op veel tests van stereo-opstellingen rond een televisiescherm. Tot die update verschijnt, spelen twee Horizons bij tv-geluid elk zowel links als rechts af.

Warme kamervuller

Wat je meteen merkt: muziek komt heel omnidirectioneel uit de Horizon gevloeid. Je hebt niet de exacte beeldvorming zoals bij een paar discrete 705 S3’s van Bowers & Wilkins, dat zeker niet. Maar wat je wel krijgt is een luisterervaring die vrij gelijk blijft waar je jouw lijf in de kamer ook neervlijt. Neervlijen is toevallig een van onze favoriete activiteiten, en zittend op een fauteuil onder een schuine hoek bleef de piano van Alice Sara Ott op Ólafur Arnalds’ ‘Eyes Shut’ van ‘The Chopin Project’ gewichtig en zeker niet te dof, en was er ook meer dan genoeg helderheid om te uithalen van Lady Blackbird op de symfonische Trevor Horn-cover van ‘Slave To The Rhythm’.

Nog een pluspunt van het design met een centrale woofer en vijf speakers rondom is dat je de Horizon ongeveer overal kunt plaatsen. Op een hele lage kast of zelfs de grond is geen probleem, en zelfs hoog in een meubel kan. Dat laatste wel met voldoende ruimte rondom de speaker, anders gaat het spatiale karakter nooit opduiken.

Terwijl ‘Caution To The Wind’ speelde, een van de beste nummers op de triomfantelijke terugkeer van Everything but the Girl in 2023, kon ik rondlopen in de living zonder dat de klank echt veranderde. Dat geeft bij dit zwoele clubnummer een mooie immersieve ervaring, je waadt als het ware door de muziek. Kritisch luisteren kan ook wel, tot op een zekere hoogte, waarbij het wel meer om emotie dan precisie draait. Wie dat wenst, opteert beter voor die 705’s. Maar dit heel open karakter past helemaal bij dit toestel. Het is gemaakt om een soundtrack te leveren terwijl je leeft in je woning, niet om je naar de voorste rij van het Operahuset in Oslo te vervoeren tijdens de uitvoering van een Puccini-opera.

De brede uitstraling van muziek bleek in elk geval heel handig toen de Horizon tijdens die eindejaarsfeestjes een hoofdrol als muziekleverancier mocht spelen. De speaker kan die taak heel geslaagd vervullen door de grote ruimte met de nodige zachtheid te vullen – even spelen in MyMirage hielp – zodat muziek een warm deken in de achtergrond bleef, zonder te veel scherpe randjes veroorzaakt door reflecties van de tegelvloer of hoge plafonds. Dat was heel aangenaam, en een merkbare – of liever: net minder opvallende en meer ontspannen – ervaring dan het geluid dat meestal uit de aanwezige Sonos-speakers komt.

Via MyMirage kun je het geluidskarakter van de Horizon ruim aanpassen. Op de standaardinstelling krijg je iets typisch voor het merk aangeleverd: een behaaglijke warme gloed, met een hoofdrol voor stemmen en een gezellig laag dat misschien niet zo strak gedefinieerd is. Geen erg, emotie is er wel, waardoor het mooie ‘Beautiful’ van Ayo incluis een lekker volle contrabas en basdrum geweldig uit de speaker rolde. En ja, de lichtgloed die de Horizon verspreidt werkt dat gevoel in een woonkamer met gedimd licht alleen nog maar verder in de hand. Een album als ‘Our Roots Run Deep’ van Dominique Fils-Aimé, het lijkt wel gemaakt om afgespeeld te worden op deze speaker.

Conclusie 

De Horizon mag dan een heel ander apparaat zijn dan je meestal van Marantz te zien krijgt, toch is het een toestel dat de merkwaarden uitdraagt. Neen, het is geen ‘hifi’ in de klassieke zin. Wel is het een luxueuze verschijning met een weelderige afwerking en een spraakmakend design – maar ook een heel bijzondere luidspreker die akoestisch op de juiste vlakken scoort. Muziek (en tv-geluid) wordt warm en betrokken neergezet, en dat in de hele ruimte.

Via MyMirage krijg je heel wat controle over die geluidservaring, zonder het dan weer complex te maken. Het is eenvoudig om muziek in heel de kamer weer te geven, op zo’n manier dat je er echt ‘in’ zit. Dynamisch kan ook, de typisch gecomprimeerde klank van draadloze speakers is er niet. Emotie, dat draagt de Horizon bijna even goed over – maar anders – dan ‘echte’ hifi. In die zin is de Horizon dan ook een echte Marantz, alleen in een heel modern jasje.

Marantz Horizon   
3.800 euro | www.marantz.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE