REVIEWGrado

Grado GS 1000 hoofdtelefoon

Kilian Bakker | 21 februari 2007 | Grado

Grado staat vooral bekend om hun Moving Magnet pick-up elementen maar produceert al jaren verschillende hoofdtelefoons. Het jongste en meest prestigieuze model is de GS 1000 die in combinatie met de Britse Graham Slee Solo versterker werd beluisterd

Door veel audiofielen -en muziekliefhebbers in het algemeen- wordt een hoogwaardige hoofdtelefoon nog altijd op waarde geschat omdat het op verschillende punten voordelen met zich meebrengt. Ten eerste kan er van muziek worden genoten zonder dat men anderen stoort of last ondervindt van andere huigenoten (die bijvoorbeeld TV willen kijken). Daarnaast is het een zeer praktische oplossing om van goede muziekweergave te genieten, omdat het minder plaatsgebonden is en een slechte kamerakoestiek geen directe invloed heeft op de weergave. Ook hoeft er niet met (in veel gevallen) zware luidsprekers te worden geschlepped voor een goed resultaat (het correct positioneren van een bepaalde hoofdtelefoon op het hoofd heeft overigens wel degelijk zin maar daar komen we zo op terug). Een paar goed opgestelde hoogwaardige luidsprekers blijft magisch en zal ook altijd de voorkeur hebben. Toch maken de bovengenoemde voordelen -en de legio toepassingen in opnamestudio`s- het ontwerpen van een superhoofdtelefoon erg aantrekkelijk. De GS 1000 is het absolute statement van Grado op het gebied van hoofdtelefoondesign, wat vraagt om een super-hoofdtelefoonversterker en dus leverde Tonar de mooie Graham Slee Solo mee.


Grado

Bij Grado Labs, Inc. maakt man al enkele decennia handgebouwde hoofdtelefoons en deze productlijn vormt eigenlijk de basis van Grado, samen met de welbekende `PFAC` MM Pick-Up elementen. Grado werd in 1953 opgericht door Joseph Grado, de man die verantwoordelijk is geweest voor de ontwikkeling van de vele klassieke Grado producten zoals de `Wooden Tonearm` en de latere Signature toonarm en Signature hoofdtelefoonlijn. Zijn neef John Grado heeft jaren geleden het roer van Joseph overgenomen met behoud van dezelfde koers. Hij heeft zelfs meerdere geprezen producten ontwikkeld, zoals de Prestige hoofdtelefoonlijn en de Reference Series RS-1 hoofdtelefoon met houten `schelpen`. Alle Grado hoofdtelefoons zijn van het `open chamber` type, wat inhoudt dat de achterkant van de (dynamische) driver zijn akoestische output vrij aan de lucht kwijt kan waardoor er een meer open en schone weergave ontstaat en er een verder doorlopend laag kan worden gerealiseerd. Het membraan is vervaardigd uit een speciaal polymeer waarbij er veel aandacht wordt besteed aan de juiste verhouding tussen de massa en de ophanging zodat resonanties tot een minimum worden beperkt. Grado gebruikt Ultra High Purity Long Crystal OFC koperdraad (UHPLC) voor de spreekspoelen van hun duurdere modellen waarbij voor de topmodellen hetzelfde geleidermateriaal wordt toegepast in de externe kabels. De lichtmetalen onderdelen zijn vervaardigd uit een anti-resonante legering waarbij voor de schelpen van de topmodellen gebruik wordt gemaakt van Mahoniehout.       


GS 1000

Met het ontwerp van de GS 1000 wilde men bij Grado niet alleen zorgen voor een nóg betere weergave, maar ook een verhoogd draagcomfort creeren. Grado hoofdtelefoons waren altijd voorzien van vrij harde oorkussens en een hoofdband met een hoge veerkracht. Alhoewel de oerdegelijke constructie en orkaanvaste zit van die modellen zeer op waarde wordt geschat door professionele gebruikers zijn sommige audiofielen (deze schrijver incluis) minder gecharmeerd van dat lage comfort. Alle Grado hoofdtelefoons hebben sindsdien een verbeterde hoofdband waarbij de duurdere modellen van meer comfortabele oorkussens zijn vooizen. De GS 1000 is de eerste Grado hoofdtelefoon die van dusdanig grote kussens is voorzien dat deze (ruim) óm de oren passen. Dat verhoogt niet alleen het draagcomfort maar ook de weergavekwaliteit doordat er een grotere afstand -en dus ruimte- is ontstaan tussen de oren en de `drivers`. Hiermee wilde Grado naast een meer ruimtelijke weergave ook zorgen voor een betere stereoafbeelding, iets wat altijd problematisch blijft bij hoofdtelefoons omdat er nou eenmaal een relatief groot object tussen de twee weergevers zit: een hoofd. Er werd veel aandacht besteed aan de precieze afstemming van de nieuwe houten behuizingen ten opzichte van de drivers en de oorschelpen. De positie van de GS 1000 op het hoofd is volgens Grado wat kritischer dan bij hun andere modellen omdat er bij dit model aardig wat ruimte is ontstaan binnen de kussens. Toch moet dit worden gezien als een groot voordeel; dankzij de ontstane `speelruimte` kan de positie worden geoptimaliseerd zodat voor elk gehoor (of persoonlijke smaak) een bepaalde `sweet spot` kan worden gevonden. De nieuwe drivers zijn niet alleen afgestemd op de grotere behuizing maar hebben een bijzonder lage vervorming bij de hoogste en laagste frequenties, aldus Grado.

Er is natuurlijk veel aandacht besteed aan het middenbereik, een gebied waar Grado ook een naam heeft hoog te houden. De verpakking van de GS 1000 bestaat uit drie lagen schuimrubber met keurig uitgesneden uitsparingen, wat weer in een vrij platte doos is verpakt. De schelpen kunnen namelijk om hun as draaien zodat de Grado GS 1000 (net als alle Grado hoofdtelefoons) plat kan worden weggeborgen -of vervoerd. Het linker- en rechterkanaal zijn duidelijk aangegeven met grote `L` en `R` tekens en deze duidelijkheid, gekoppeld aan een degelijke constructie kan in elk detail worden teruggevonden. Dit is ongetwijfeld een product waarbij een lange levensduur hoog op de wenslijst van de fabrikant staat. De grote oorkussens zitten inderdaad veel prettiger dan de aloude stugge schuimrubberringen en de hoofdband laat zich gemakkelijk afstellen. De druk die door de hoofdband wordt uitgeoefend is ook aan de lage kant, wat wel zo prettig is tijdens lange luistersessies -en de zomermaanden. De houten ringen die het chassis van elke weergever vormen zijn goed afgewerkt. Aan de buitenkant zijn zwarte gaasjes met een zeer open weving aangebracht waardoor de drivers zelf en de uitstekend gesoldeerde  kabelverbindingen zichtbaar zijn. Een garantiekaart is bijgevoegd met op de achterzijde waarschuwingen met betrekking tot hoge luisterniveaus en tips voor het afregelen van de hoofdband. Naast de vaste en hoogwaardige signaalkabel zijn twee verdere Grado kabels mee verpakt, namelijk een kort verloopkabeltje met een female 6,35 mm Jackplug aan de ene kant en een MiniJackplug aan de andere en een verlengsnoer met 6,35 mm pluggen. Deze kabels waren, net als de hoofdkabel, van vergulde pluggen voorzien. Gezien de Graham Slee Solo hoofdtelefoonversterker dicht bij een stoel kon staan werd er van deze verloopsnoeren geen gebruik gemaakt tijdens de luistersessies. Het frequentiebereik van de GS 1000 wordt door de fabrikant opgegeven als 8 Hertz tot 35 kilohertz en de gevoeligheid als 98 dB (bij 1 mV aansturing). De nominale impedantie bedraagt 32 ohm en de drive-units worden binnen een tolerantie van 0.5 db geproduceerd en gepaard. De garantieperiode duurt 1 jaar.






EDITORS' CHOICE