Dit artikel is eerder verschenen in FWD Magazine
De in het artikel genoemde prijzen dienen als richtlijn. Voor informatie betreffende actuele prijzen verwijzen we u graag naar ons winkeloverzicht.
26-inch televisie schermen
Koopgids
Wie een nieuwe televisie zoekt, wordt al snel geconfronteerd met reusachtige toestellen. Afmetingen tot 42” en groter zijn geen uitzondering meer. Maar de 26” toestellen zijn nog steeds erg populair en ze hoeven in beeldkwaliteit zeker niet onder te doen voor de grote broertjes. We kregen acht toestellen binnen, en onderwierpen ze aan een vergelijkend onderzoek.
Kooptips
Zoals steeds staat beeldkwaliteit bovenaan voor televisies. LCD is ondertussen al lang geen nieuwe technologie meer, maar toch doen sommige fabrikanten het beter dan andere. Daarnaast zijn geluidskwaliteit, aansluitingen en gebruiksgemak onze belangrijkste criteria. Tot slot kijken we naar de eventueel uitzonderlijke eigenschappen van een specifiek toestel.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is zonder twijfel de belangrijkste eigenschap, ook voor moderne schermen, maar ze blijft moeilijk te beoordelen bij een gewone trip naar de winkel. We helpen je graag op weg met de volgende tips.
Lcd of plasma?
Deze vraag hoef je alvast niet te beantwoorden als je in de 26” categorie op zoek gaat. Alle ingezonden toestellen zijn lcd-schermen. Plasmatoestellen zijn slechts verkrijgbaar vanaf 37”. De beeldverhouding van alle toestellen is bovendien 16:9 breedbeeld. De dagen van de 4:3 toestellen lijken dus langzaam maar zeker geteld.
Lcd? Maar hoe zit het dan met de zwartweergave?
Er wordt met rasse schreden vooruitgang gemaakt op dit vlak, maar we zetten de problematiek graag nog even uiteen. Het is de klassieke klacht over lcd-schermen: een gebrekkige weergave van zwart. Dit is eigen aan de gebruikte technologie. Het scherm is niet in staat is om een pixel perfect af te zetten. Er lekt steeds een beetje licht door, waardoor het zwart als donkergrijs wordt weergegeven. Gelukkig is de moderne generatie schermen sterk verbeterd op dit vlak. Fabrikanten hebben erg aan de technologie gesleuteld om het probleem te vermijden en de resultaten mogen gezien worden. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van allerlei digitale beeldfilters. Een goed voorbeeld is het gebruik van dynamisch contrast. De televisie analyseert razendsnel elk beeld, bepaalt of het om een donkere of lichte scène gaat en past de instellingen aan om het best mogelijke beeld weer te geven.
Het gevolg is dat de contrastverhouding van het gemiddeld lcd-scherm sterk verbeterd is. Jammer genoeg leidt dit ook tot een enorme inflatie van de contrastverhoudingen. Andere meetmethodes en andere meetomstandigheden zorgen voor sterk uiteenlopende cijfers. De prestaties van de schermen in deze test liggen erg dicht bij elkaar, ook al lijken de cijfers soms een wereld van verschil te indiceren.
Andere beeldeigenschappen
In het begin van de lcd-dagen was de resolutie van het scherm nog een onderscheidende factor. In deze test gebruiken alle schermen dezelfde resolutie, namelijk 1366 x 768. Wie zelf in de winkel op zoek gaat naar een toestel, houdt best het HD Ready-logo in de gaten. Daarmee heb je gegarandeerd de minimum resolutie (of hoger) die noodzakelijk is om HD beelden weer te geven. De hier gebruikte resolutie is net iets groter dan de minimum vereiste van 1280 x 720.
Een slechte kijkhoek, vroeger ook al zo’n kwalijk probleem van lcd-schermen, is bijna niet meer te vinden. Laat je echter niet leiden door de cijfers van fabrikanten. Sommige presteren het kennelijk om een kijkhoek van 178° te realiseren, maar we stellen ons daar toch enige vragen bij. Om te beginnen zie je onder die hoek sowieso al niets meer van het scherm. In de testen bleek echter dat bijna alle schermen ook bij kleinere hoeken al verkleuring toonden. In de praktijk vormt de kijkhoek zelden nog een probleem. Als je echter weet dat de situatie in je woonkamer een grote kijkhoek vergt, ga dan ook op die manier even voor het scherm staan in de winkel en oordeel op basis daarvan.
Alle televisies in deze test, op de Loewe na, hadden een anti-reflectiescherm. De glasplaat van de Loewe zorgt wel voor iets levendigere beelden, maar is beduidend gevoeliger voor reflecties. Besteed ook aandacht aan het kader. Hoogglanzende randen zijn misschien wel mooi, maar kunnen ook erg storende reflecties veroorzaken.
De beeldkwaliteit nagaan is niet altijd even makkelijk. Probeer steeds verschillende instellingen, maar begin met alles op standaard te zetten. Evalueer hoe goed het scherm erg heldere en erg donkere scènes kan weergeven, en kijk of de kleuren natuurlijk lijken. Gebruik hiervoor een film op dvd die je goed kent.