REVIEWB&W

Geluid en testtoestellen

Gastauteur | 04 oktober 2007 | B&W

De bijdrage van geluid aan een leuke televisie- en filmervaring mag niet onderschat worden. Voor het geluid gebruik je dan ook best een externe AV-receiver en een prima stel luidsprekers. Bij kleinere schermen zoals deze zal die combinatie in de praktijk echter zelden gebruikt worden, dus is de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers des te belangrijker. Neem een paar cd’s mee die je goed kent en luister of de klank je kan bekoren. Zet ook hier alle instellingen eerst op standaard. Luister naar stille en luide passages. Onthoud wel dat deze sets onmogelijk ruime bassen kunnen weergeven. We zijn over het algemeen geen voorstander van allerlei pseudo-surroundeffecten, maar het is altijd goed om ze even te activeren en te luisteren of je het resultaat smaakvol vindt. Verwacht er echter geen wonderen van.


Aansluitingen

koopgids 26 inch
Het gaat de goede richting uit met de connectoren. Sommige toestellen beschikken reeds over twee HDMI-aansluitingen en component video is standaard op alle geteste toestellen.

Ook hier is er kennelijk veel gestandaardiseerd, want de selectie is bij al onze toestellen bijna identiek. Dat is prima voor ons als consument, des te meer omdat het de juiste richting uitgaat. We overlopen de mogelijke aansluitingen nog een keer in dalende volgorde van kwaliteit. Bovenaan onze lijst staat HDMI. Deze digitale aansluiting, die zowel beeld als geluid kan bevatten, is standaard op alle schermen in deze test. Ze garandeert de best mogelijke kwaliteit. Sommige kandidaten hebben zelfs al twee HDMI-aansluitingen. Ook dit is een gevolg van het HD Ready-logo dat deze aansluiting, of een DVI- aansluiting, vereist. Dat brengt ons meteen op DVI, de digitale aansluiting voor beeld. Ze begint meer en meer te verdwijnen ten voordele van HDMI. De volgende stap brengt ons bij de analoge aansluitingen, met component video. Dit is de beste analoge verbinding, te herkennen aan de drie cinch connectoren in rood, groen en blauw. Ze mag niet verward worden met RGB. De RGB-connectie bestaat overigens ook, maar zit dan ofwel in een VGA-stekker voor pc, of in de Scart-connector. Scart is dan ook de volgende stap. Deze aansluiting, sinds lang gemeengoed op Europese toestellen, is echter een geval apart. Ze kan immers drie verschillende signalen bevatten, maar om ze te kunnen gebruiken moet ze door beide toestellen ondersteund worden en correct ingesteld zijn in het menu. Als je via de Scart-aansluiting een RGB-signaal gebruikt, is dit nog steeds een erg goede aansluiting. S-video is de volgende stap naar beneden. De kleine 4-polige stekker is echter eerder ongebruikelijk in ons land. Tot slot is er de composiet video-stekker, die bestaat uit één enkele, gele cinch-connector. Je vermijdt deze aansluiting best, want de kwaliteit ervan is erg slecht. Wie regelmatig een niet-permanent toestel - zoals een camcorder - aansluit op de televisie, kijkt ook best even na of de zij- of voorkant de nodige aansluitingen heeft.


Digitale televisie?

Digitale televisie is in opmars. Voorlopig moeten we een beroep doen op een settopbox om het digitale signaal om te zetten naar een beeldsignaal voor onze televisie. Maar er is geen reden waarom dit zo moet blijven. Om de settopbox buiten te kunnen gooien, zijn er twee vereisten. Ten eerste moet het toestel beschikken over een digitale tuner. Dat is een DVB-C-tuner voor Telenet en Indi, of een DVB-S-tuner voor TV Vlaanderen. Een DVB-T-tuner kan ook natuurlijk, maar het aantal zenders dat je via DVB-T kan ontvangen is erg beperkt. Ten tweede moet het toestel beschikken over een CI-slot (Common Interface) voor een CAM (Conditional Access Module). Die CAM kan dan de smartcard bevatten die nodig is om de geëncrypteerde zenders te ontcijferen. Zonder die CAM kan je alleen niet-geëncryteerde zenders ontvangen (ook wel Free-To-Air of - in het geval van kabel - Free-To-Cable zenders genaamd). Bij Indi is die lijst al vrij behoorlijk. Bij de negentien kanalen die niet-geëncrypteerd op de kabel zitten, vind je onder andere één, Canvas/Ketnet, VTM, VT4, VijfTV, Kanaal 2, Ned1, 2 en 3, en BBC1.
Jammer genoeg spelen er niet alleen technische maar ook commerciële belangen mee. Geen enkele kabeldistributeur op de Belgische markt is er bij gebaat om meer zenders ongeëncrypteerd op de kabel te zetten. Zo missen ze immers de inkomsten van smartcards en settopboxen, die de klant dan niet meer hoeft te kopen. Bovendien kunnen de distributeurs dan ook geen onderscheid maken tussen analoge kijkers en digitale kijkers, en dat is niet onbelangrijk in dit tijdperk van gerichte reclame. Daarnaast is de technologie eigenlijk nog maar relatief kort op de markt. Door de klant zoveel mogelijk naar bepaald materiaal of naar een bepaalde opstelling te leiden, kan de distributeur problemen - en dus ook ontevreden klanten - voorkomen. Als klant verlies je op die manier natuurlijk wel heel wat vrijheid. TV Vlaanderen en Indi laten de deur wel open. Zij prefereren het gebruik van goedgekeurd materiaal, maar laten het gebruik van de CAM in een toestel met een DVB-tuner wel toe. Het is dan aan de fabrikant van het toestel om hiervoor de nodige ondersteuning te geven. Bovendien kan je natuurlijk geen interactieve diensten gebruiken. Bij Telenet ligt de zaak anders. Door het beveiligingsprotocol dat zij kozen, ben je steeds aan het gebruik van hun settopboxen gebonden. Het niet-geëncrypteerde aanbod van Telenet is bovendien erg beperkt. Het gaat over de zeven kanalen die normaal via de speciale cabletuner beschikbaar zijn, en die kanalen zijn minder interessant.


Varia

Hoe gemakkelijk zijn de menu’s? Ligt de afstandsbediening lekker in de hand en zijn de belangrijkste functies met één knop te bereiken? Nu breedbeeld meer en meer gebruikt wordt, is een toets waarmee je bijvoorbeeld de breedbeeldmode kan selecteren erg belangrijk op een afstandsbediening. Veel zenders maken nog gebruik van 4:3 beeldformaat en als je telkens naar het menu moet om de weergave aan te passen, wordt het al snel vervelend. Wie veel zapt, kijkt ook best even na of het toestel snel genoeg van kanaal verandert.

koopgids 26 inch

MERK

EDITORS' CHOICE