Klasse D versterkers zijn absoluut niet nieuw. Binnen de serieuze audio had deze techniek echter lange tijd een slechte naam. Pas de laatste jaren verschijnen er ontwerpen die zich echt kunnen meten met de klassieke versterkertechnieken.
Klasse D versterkers worden in folders vaak aangeduid met de benaming ‘digitale versterker’. Deze terminologie suggereert een heleboel maar in negen van de tien gevallen is de betiteling eigenlijk onzin. Mensen die enige kennis hebben van elektronica, ergeren zich al jaren aan dit misverstand. Meestal is er niks digitaals aan deze versterkers en is er gewoon sprake van een zogenaamd klasse D ontwerp. De term ‘digitaal’ wordt vaak gebruikt als een teken van kwaliteit. Of iets digitaal is of niet, zegt op zich echter niets over de kwaliteit van een product.
Bij een klasse D versterker wordt het signaal middels een pulsbreedte modulator (PWM = Pulse Width Modulation) gemoduleerd. Waarschijnlijk is het schakelende karakter van deze modulator de oorzaak van het gebruik van de term ‘digitale versterker’. Als u precies wilt weten wat nou eigenlijk het verschil is tussen een ‘gewone’ lineaire versterker en een schakelende klasse D versterker, dan raad ik u aan het artikel op deze pagina eens te lezen. Daar worden de verschillende versterkerklassen (klasse A, B, D, G en H) uitgebreid beschreven en zult u definitief begrijpen waar het bij de verschillende versterkerklassen en dus ook bij klasse D nou precies om draait.
Digitaal of niet digitaal?
Is de term ‘digitale versterker’ dan volledig onzin? Nee, dat is die zeker niet. De beroemde Tact Millennium, het apparaat dat vanwege een ingewikkelde rechtenkwestie tegenwoordig in Europa door het leven gaat als de Lyngdorf Millennium, is bijvoorbeeld een echte digitale versterker. Dat apparaat kan alleen worden aangestuurd met een digitaal signaal. De opbouw bestaat niet uit D/A‑omzetter gevolgd door een analoge versterker maar is echt van begin tot eind helemaal digitaal. De Millennium gebruikt een techniek die vergelijkbaar is met de 1‑bit conversietechniek zoals die in veel CD-spelers wordt gebruikt. Het digitale signaal wordt in het digitale domein versterkt en pas op het laatste moment omgezet naar een analoog signaal. De Millennium is als het ware een hoog vermogen D/A‑converter. Je stuurt er een digitaal signaal in en er komt een versterkt analoog signaal uit.
Ook de nieuwe Blacknote DSA150 versterker wordt op de website van het merk omschreven als een digitale versterker. De DSA150 is echter geen digitale versterker zoals de Millennium. Ook de DSA150 is een klasse D ontwerp. Deze Blacknote versterker gebruikt echter geen standaard klasse D aanpak en dat maakt dit apparaat dus interessant.