Het toenemende aantal netwerktoepassingen dat zijn plaats krijgt in hifi-installaties neemt gestaag toe. De verschijningsvormen zijn legio, maar de grote gemene deler lijkt toch te zijn dat `het` niet op een computer mag lijken. Want computers, die gebruik je om muziek en films mee te downloaden, om vakantiefoto`s op te bewaren, of om af en toe een brief (of een recensie) op te schrijven. Maar zeker niet om dingen mee af te spelen. De kwaliteit van de standaard ingebouwde video- en geluidskaarten nodigt daar vaak ook niet toe uit, en bovendien: zo`n enorme kast, die zet je toch niet bij je stereo?
Deze ietwat gechargeerde introductie krijgt u van mij als opstapje naar een broodnodige Ja, maar... Want het onderwerp van deze recensie is wel degelijk een echte computer, al laat dat zich er bij een eerste beschouwing maar lastig van af zien. Laten we met de buitenkant beginnen.
(Foto - Paul Vermeulen)
De Source PC (want zo heet hij) lijkt eigenlijk nog het meeste op een cd-speler, maar dan zonder display en bedieningsknoppen. De in Taiwan door Lian Li vervaardigde aluminium behuizing is slank, en met zijn vooraanzicht van 43,5 centimeter breed en 9,4 centimeter hoog moeiteloos in te passen in een gemiddelde geluidsinstallatie. Met dien verstande dat er natuurlijk wel een beeldscherm bij nodig is om te kunnen zien waar u mee bezig bent, en een toetsenbord en eventueel een muis om de zaak te bedienen. Maar daar ga ik het zometeen over hebben.
Op het front zitten – van links naar rechts - de lade van het ingebouwde Blu-ray loopwerk met direct daaronder de open/close knop, twee mini-jack terminals, twee USB aansluitingen, een FireWire aansluiting, twee uiterst subtiele LED`s (hulde daarvoor, nu eens geen lichtstralen waar je een zonnebril bij zou moeten krijgen), een reset-knopje en een aan/uit knop. Het paneel aan de bovenzijde heeft twee ruime ventilatie-openingen (ook daarover zometeen meer). En de achterzijde verraadt eigenlijk nog het meeste dat we hier welk degelijk met een PC van doen hebben.
[sourcepc]
Omdat de indeling daarvan slechts één echt bijzonder kenmerk heeft (in het kader van de spanningsopbouw: ook daar ga ik het later over hebben) zal ik volstaan met te zeggen dat alles overzichtelijk en goed bereikbaar is geplaatst. De volledige set aansluitingen kunt u zien op de foto hierboven, maar als u er nog vragen over heeft verwijs ik u graag naar de leverancier waarnaar ik u straks de link zal geven.