REVIEWGooi PC

Luisteren 1

Max Delissen | 18 februari 2010 | Gooi PC

Een groot aantal muzieksoorten passeerde de revue, en daarbij viel op dat de weergave van de ruimtelijke informatie in de opname eerder diep dan breed was. Dat was overigens ook gedeeltelijk aan de gebruikte luidsprekers toe te schrijven die een zelfde plaatsing geven. Een vaak gebruikte test-track is het nummer Thanks To You van Boz Scaggs (van het album Dig). De opvallendste eigenschap van dit nummer is het werkelijk putdiepe laag dat er in zit, maar ook de subtiele (elektronische) hihat op de achtergrond moet gedurende een groot deel van het nummer hoorbaar blijven. De ontspannen sfeer in het nummer wordt snel om zeep geholpen als de weergave gestresst is, maar daar was geen sprake van. Wel was er misschien net een tikje teveel detail (ik vermijd angstvallig het absoluut niet toepasselijke maar vaak misbruikte woord schel), maar dat gaf wel net een beetje `brilliance` aan de muziek.

Halverwege de track wordt een heerlijke gitaarsolo ingezet, en op de een of andere manier kon ik me maar met moeite bedwingen om de luchtgitaar ter hand te nemen. Altijd een goed teken als de vingers van de rechterhand zich onwillekeurig om een fantasie-plectrum sluiten en de linkerhand zich vormt tot een niet bestaande akkoordgreep (ik ben een rechtshandige air-guitarist – en u?). Dat betekent namelijk dat de weergave niet alleen ritmisch goed voor elkaar is, maar ook dat muziekplezier de overhand neemt boven technisch luisteren.

Klassiek is ook geen enkel probleem. Een zeer fraaie opname uit begin jaren `60 waarop pianist Byron Janis op onnavolgbare wijze de eerste twee pianoconcerten van Liszt speelt (op Mercury Living Presence) onthulde een forse dynamiek. De talloze crescendi van het stuk worden voortvarend gespeeld door het Moscow Radio Symphony Orchestra, bij deze gelegenheid met hoge bandsnelheid vastgelegd op 35 millimeter gemagnetiseerd celluloid. Van dichtlopen op de opname is geen sprake. De volgende bottleneck is dan de bron, maar de Source PC geeft geen krimp. Knap gedaan in het van interferentie en zwerfstromen vergeven binnenste van een PC om er zo`n schoon geluid uit te kunnen laten komen.


EDITORS' CHOICE