Pro-Ject 6.1 SB platenspeler

Gastauteur | 17 december 2010 | Pro-Ject HiFi

Soms is het uitpakken van een testapparaat al een feest op zich. En dit is er weer zo eentje! De compacte doos gaat open en we trekken er het chassis, subplateau, enorm draaiplateau, losse netvoeding, interlink, prachtig afgewerkte conische voetjes en een heleboel spannende zakjes met onderdelen uit. En wat vind ik onderin? Een heel mooie zware platenpuck. Standaard bijgeleverd!!

Pro-Ject werd in 1990 opgericht door analoogfanaat Heinz Lichtenegger, die het opviel dat in die tijd de HiFi-industrie de analoge markt begon te verwaarlozen. Een fatsoenlijke platenspeler voor een redelijke prijs was niet meer te krijgen. Omdat Heinz sterk gelooft in analoge muziekreproductie, begon hij Pro-Ject Audio Systems, gezeteld in Wenen.

Alle producten, elektronica, platenspelers en accessoires worden consequent vervaardigd in de EU. Veel productie vindt plaats in Tsjechië en Slowakije en men is er trots op dat alle vitale onderdelen als motor, chassis, lagers en pick-up armen in eigen beheer worden vervaardigd. Zijn eerste platenspeler, de Pro-Ject 1, werd een legende en een voorbeeld van goede geluidsreproductie voor een bescheiden prijs. Vele modellen voor elk budget volgden.

Doordacht en compleet

Het samenbouwen en opstellen van de Pro-Ject 6.1 SB platenspeler is een leuke en tegelijkertijd simpele bezigheid. Een prima Nederlandse gebruiksaanwijzing ondersteunt je daarbij stap voor stap. We beginnen met de basis, een rond fundament met een diameter van 285 mm. Daar schroeven we drie in hoogte verstelbare metalen voeten onder die inwendig geïsoleerd worden door sorbothane waardoor de speler van zijn ondergrond wordt ontkoppeld en tevens waterpas wordt gesteld. Omdat de voeten aan de onderzijde conisch uitlopen in een punt, zijn tevens drie ronde metalen plaatjes met een putje in het midden bijgevoegd om een kwetsbare ondergrond te beschermen. Doordacht!

Uit de basis steekt een hardstalen lagerpen omhoog met een keramische kogel. Die pen is stevig verankerd in de basis, waarbij een gewichtige metalen plaat in het midden zorgt voor het juiste zwaartepunt van het geheel. Rechtsachter uit de basis steekt een platte steun waarop een massieve metalen bus zit bevestigd met daar bovenop de arm. Onderop die steun zit een vierkant metalen doosje waaruit twee vergulde cinch chassisdelen steken en een aardschroef. En…nu eens geen gemekker over een ontbrekende aansluitkabel voor het signaal. Die zit er gewoon standaard bij en heeft keurig vergulde cinchpluggen en een geïntegreerde aarddraad. Zo hoort het. De 16 Volt AC synchroonmotor, gevoed uit een 500mA stekkertrafo, zit links in de voet en is geborgd met twee transportschroeven die eruit moeten. De motor hangt dan ontkoppeld van de basis in een rubberen elastiek. Een effectieve houtje-touwtje constructie. Op de motor-as zit een degelijke metalen poelie met twee schijven, de bovenste voor 331/3 en 45 toeren, de onderste voor 78. Leuk dat er ook nog aan schellakfanaten is gedacht. De twee vinyl-snelheden worden elektronisch gekozen met een klein drukknopje op de speedbox (het typenummer 6.1 SB wordt nu duidelijk: SB staat voor speed box), een paneeltje voorop de basis. Twee ledjes geven de gekozen snelheid aan. Wil je 78 toeren draaien, dan moet het plateau er even af en de aandrijfsnaar om de bovenste poelie worden gelegd.

We gaan verder met de opbouw en pakken het uit acryl vervaardigde subplateau waarin het complementaire, kloek gedimensioneerde, gedeelte van het (geïnverteerde) bronzen lager zit gegoten. Dit wordt voorzichtig over de stalen lagerpen geplaatst en de aandrijfsnaar omgelegd. Dan halen we het grote draaiplateau uit de verpakking en plaatsen dit met de messing pasbus over de lagerdop van het subplateau. Het draaiplateau met een hoogte van 8 cm en een diameter van 33 cm ziet er indrukwekkend uit en doet denken aan dat van de befaamde FatBob. Maar hier is het gedraaid uit mdf en vervolgens matzilver gespoten. Diverse boorgaten in de onderzijde zijn het bewijs van zeer zorgvuldig uitbalanceren van het 4,25 kg zware geheel. Op het plateau is een gladde, 3 mm dikke, vinylmat gelijmd voor een innig contact met de plaat dat door de al vermelde platenpuck wordt geoptimaliseerd.

 

MERK





EDITORS' CHOICE