HI-VISITuw Hifi Choice

RMR Soundsystems

Rob van Ginneken | 19 oktober 2006

Audiofiel op wielen

Ons gesprek gaat al snel over dynamiek, lucht in het geluidsbeeld, versterkers met optimale controle over de luidsprekers, de exacte plaatsing van een set tweeters. Op de bovenverdieping van tuningspecialist RMR Soundsystems in Soest is het alsof je in een kleine highend audiowinkel terecht bent gekomen. Maar dan met spullen die op 12 Volt werken. Want Ruben en Mark Haringsma specialiseren zich in auto’s en gadgets.

Het enthousiasme van de beide eigenaren werkt ronduit aanstekelijk. Er is – dat wordt rap duidelijk – voor Ruben en Mark weinig mooier dan een auto beet te pakken en daar een zo mooi mogelijk geluid uit wringen. Natuurlijk ‘doen’ de twee ook aan tuning en staan multimedia- en navigatiesystemen op het RMR menu. Ook voor het betere knalwerk komen veel auto’s in de werkplaats.
,,Er is een flinke doelgroep die bij wijze van spreken met geluid wil beuken. Zo hard dat de buurman zijn autoradio niet meer hoort. Die mensen bereiken we via auto- en tuningbeurzen. En soms ook bij wedstrijden. Het moet er dan natuurlijk ook fraai uitzien allemaal. We bouwen wekelijks twee, drie auto’s ingrijpend om. Vaak met speciale, op maat gemaakte panelen en aangepaste bekleding.”

RMR Soundsystems wil zijn kennis ook aanwenden om meer mensen te bereiken die een meer geraffineerde installatie willen laten opbouwen. Daarom nemen ze de in audioland tamelijk ongebruikelijke stap om als autospecialist ook de liefhebbers van een mooie woonkamerinstallaties te benaderen. Daar zit een duidelijke filosofie achter.
,,Heel veel muziekliefhebbers zullen in de praktijk veel vaker en langer in hun auto luisteren dan thuis. Zeg nu zelf: dan moet je onderweg dus écht kunnen genieten van een fraai geluid. Wat dat betreft, valt er voor ons gelukkig een boel eer te behalen. Uiteraard hebben we niet in alle automodellen gereden, maar er zijn in onze ervaring maar heel weinig merken die er serieus werk van maken. Lexus springt er dan bijvoorbeeld bovenuit met zijn Mark Levinson installatie. Je hoort meteen dat daar over is nagedacht. En dat er met gevoel aan het ontwerp is gewerkt. Maar ja, wat kost zo’n auto?”


Budget

,,We durven te zeggen dat de geluidsinstallatie van elke auto, ook heel gewone modellen, stukken beter kan klinken als er met liefde naar wordt gekeken. En dat hoeft echt geen duizenden euro’s te kosten.”

De twee lachen. ,,Helaas is het in de eerste plaats onze hobby. Je mag zelfs rustig zeggen: onze passie. Rijk zullen we er voorlopig dus waarschijnlijk niet van worden. Maar ja, wat is er nu mooier dan een klant helemaal ondersteboven kegelen door voor niet te veel geld een enorm veel beter geluid af te leveren? Net als in de huiskamer zit het hem vaak in het kiezen van de juiste combinatie en het vakkundig en met een goed oor plaatsen van de apparatuur.”

,,In een auto kun je met een goed ingebouwd compo-setje (mid-laag speakers en tweeters) al geweldig veel bereiken. Vanaf 150 euro koop je dan al iets goeds en dat kan zoals altijd oplopen tot een veelvoud van dat bedrag als je net iets verder wilt gaan. Maar wát het ook wordt, we proberen altijd de puntjes op de i te zetten door bijvoorbeeld de ruimte in de deuren akoestisch te verbeteren. Zo helpt een plek bitumen mee om plaatwerk ‘dood’ te maken. De autofabrieken vergeten dat vaak, maar klop maar eens op een deur en je weet wat we bedoelen. Hier en daar een matje of een versteviging scheelt enorm in de geluidskwaliteit. Een kleine moeite met groot resultaat.”

,,Zo proberen we ook altijd de standaard luidsprekerdraadjes te vervangen door serieuze kabels. Ook achter het dashboard natuurlijk. Het is even werk om het vanuit de cabine de deuren in te voeren, maar ook dat merk je aan het resultaat. Je knoopt thuis toch ook geen dure luidspreker kabels een verlengstuk van elektriciteitssnoer?”


EDITORS' CHOICE