De set

René van Es | 24 juni 2003

De Set

Inmiddels staat de set klaar en kunnen wij ons daarop richten. Gekozen is voor een stereo opstelling. Opvallend als je bedenkt dat 65% van de omzet bij Hobo Arnhem wordt gehaald uit AV. Gekeken is naar de keuze van een muziekliefhebber die soms ook dvd zal gebruiken, om bijvoorbeeld een concert te beleven. Of een enkele keer een film. Maar die verder een uitgebreide cd collectie bezit en de tv vaak laat uitstaan om van muziek te kunnen genieten in de woonkamer. De basis is om die redenen een NAD 562 dvd/cd speler van 895 euro. Een combi apparaat waar de nadruk is gelegd op de weergave van geluid zonder het beeld te vergeten. In de speler een HDCD filter en 24 bit decoders gekoppeld aan Burr Brown opamps in de analoge uitgang. De speler kan vrijwel elk formaat cd en dvd aan, wat de koper van software vrij laat om te kiezen wat hem het beste bevalt. Navraag in de platenzaak laat zien dat veel kopers zowel cd’s als muziek dvd’s thuis in de collectie opnemen. Hobo Arnhem laat zien dat kopers niet gedwongen hoeven te worden om twee apparaten aan te schaffen als ze willen genieten van muziek. In grote lijnen kun je stellen dat in het aankoopbedrag van de T562 de helft naar de dvd speler is gegaan en de andere helft naar de cd speler. Waarbij winst geboekt wordt door de koper omdat slechts één behuizing noodzakelijk is, één voeding, één doos enzovoort. De kwaliteit van de cd weergave zal ergens liggen tussen de C541i en de C521i van NAD. Wie behoefte heeft aan een bijpassende tuner kan uiteraard ook bij NAD terecht.

Set besproken (c) Xingo

De versterker die is gekozen komt eveneens van NAD en is de C370. Hierbij is nauwelijks gekeken naar de uiterlijke overeenkomsten met de dvd speler, maar veel meer naar welke kwaliteiten de versterker te bieden heeft met oog op de te gebruiken luidsprekers. Voor de C370 vraagt Hobo 925 euro. Daarvoor krijgt u dan een versterker die een erg gunstige prijs/kwaliteit verhouding heeft. De vormgeving is eenvoudig en typisch NAD. Donkergrijs. In het grauwe omhulsel zit elektronica die in staat is veel stabiel vermogen te leveren aan de uitgang. De zware voeding is daar debet aan. Het is de zwaarste geïntegreerde NAD versterker uit de Classic Line en één die is uitermate geschikt om betaalbaar luidsprekers aan te sturen welke een moeilijke belasting vormen. Het vermogen is twee maal 120 watt. Zoals bij NAD gebruikelijk is de dynamische ruimte veel groter en kan de versterker korte pieken van 450 watt per kanaal leveren aan 2 Ohm. In- en uitgangen zijn in ruime mate aanwezig. Waaronder een pre-out (denk aan een subwoofer of bi-ampen) en een processor loop. De weg naar multi channel audio (met of zonder beeld) blijft dus ook nu weer open. Een phono ingang is niet voorzien al doet het label anders vermoeden. Het is een lijn ingang waar een separate phono voorversterker op aangesloten kan worden. Zoals de NAD PP-2. Eigenlijk is elke functie die u zou zoeken wel voorzien op de C370. Twee luidspreker uitgangen, een 12 volt trigger, mogelijkheid tot bridgen, remote control en hoofdtelefoon aansluiting. Terecht heeft de C370 internationaal nogal wat lofuitingen en prijzen ontvangen.

Set besproken (c) Xingo

Achter de dvd speler en de versterker een set Dynaudio Audience 52 luidsprekers van 870 euro per set. Op stands van Mission waarvoor u 199 euro zult moeten betalen. Op de vraag waarom juist deze keuze klinken de woorden van Harry: het is een makkelijk plaatsbare speaker die erg neutraal weergeeft. De kwaliteit is door de jaren heen erg stabiel gebleken en veel van onze klanten kiezen voor dit type. Dynaudio heeft kans gezien om uit een relatief kleine kast een full range weergave te halen. Bovendien geeft de Audience 52 weinig problemen in het laag. Veel kamers vanaf pakweg 20 m2 kun je er prima mee van geluid voorzien. De kwaliteit van de Audience ligt zeker in lijn met die van concurrenten als JMlab, Kef en B&W. Geplaatst op een goede betaalbare stand en met een grote versterker erachter, haal je opmerkelijke resultaten. Zowel met dvd als met cd kun je genieten van de weergave kwaliteit. De Audience 52 is een tweeweg systeem met afmetingen van 330 x 204 x 256 mm (hxbxd). In de kast een 17 cm woofer en een 28 mm soft dome tweeter, uiteraard beide van Dynaudio zelf. Aan de achterzijde een basreflex poort, een reden om de speaker uit de wand en uit de hoek te plaatsen. De impedantie is laag met zijn 4 Ohm en daarom is een krachtige versterker als de C370 op zijn plaats. Geen mogelijkheid tot bi-wiring. Dynaudio gelooft daar niet in. Leverbaar is de Audience 52 in kersen, zwart en rosewood en tegen meerprijs is zilver en wit. Ook hier weer de mogelijkheid later toch tot een multi channel  opstelling te komen, binnen de Audience serie zijn achter, center, front en subwoofer leverbaar.

Set besproken (c) Xingo

Tenslotte komen we aan de accessoires en de kabels. Gekozen is voor Mission stands. Akoestisch en optisch goed aansluitend bij de Dynaudio’s en volgens klanten minder grof van vorm dan de stand van Dynaudio zelf. Bovendien wat aantrekkelijker in prijs. Het bespaarde budget steken ze bij Hobo Arnhem graag in betere bekabeling. De stand staat op spikes en levert een stabiele ondergrond. De buizenconstructie maakt hem onopvallend maar erg stevig. Precies wat we zoeken. De interconnect tussen de dvd speler en de versterker komt van Kimber en draagt de naam “Tonic”. De prijs is bescheiden, 65 euro voor een set. Later in de luistersessie gaan we gebruik maken van een Siltech SQ-88 Classic. Mooi maar te duur in deze opstelling. Beter kan dan een ST-28 Classic van 50 cm als eerst volgende stap worden gekozen. De prijs daarvoor is 325 euro. Het zou een meerprijs van 260 euro opleveren in de totale opstelling. De luidspreker kabel is eveneens van Kimber en is de “4TC”. Twee keer een lengte van 3 meter, met QED Airloc banaan stekers aan beide zijden kost het bescheiden bedrag van 216 euro. Harry gruwt ervan dat leveranciers van elektronica nog altijd goedkope snoertjes in de doos stoppen.

Set besproken (c) Xingo

Dan liever helemaal geen snoer zucht hij. In elke woonomgeving barst het tegenwoordig van de storing vanuit onder andere GSM toestellen. En denk maar aan de komst van Digivisie, het uitstralen van een digitaal tv signaal door de straat. Nu al is bekend wat voor vervuiling dat veroorzaakt in kabels. Wie niet kiest voor moderne materialen en een uitstekende afscherming in zijn kabels, doet zichzelf te kort. Die luistert straks meer naar vervorming dan naar een zuiver signaal. Een goede kabel resulteert in minder achtergrond ruis. Ruis die gemoduleerd wordt met het muzieksignaal en op die wijze het geluidsbeeld onrustig maakt. Op de vraag of tunen van een set wenselijk is met kabels blijft Harry aan de voorzichtige kant. Klanten die vaak en veel veranderen in de set moeten niet met kabels tunen. Verander je een component dan kloppen de kabels niet meer. Een neutrale kabel is dan op zijn plaats. Koop je een set waar je jaren mee wilt doen in een ongewijzigde samenstelling, dan is voorzichtig tunen mogelijk met kabels. Immers elk onderdeel blijft gehandhaafd. Met andere woorden, klankverandering met kabels kan en mag, maar blijft voorbehouden aan kopers buiten de audiofiele hobby sfeer. Waar ik mij geheel bij aansluit. Blijft over een geschikt meubel voor de versterker en cd speler. Mooi vind ik het niet, maar functioneel zijn de Spider meubels wel. En met goede en neutrale klankeigenschappen. Spider brengt een modulaire reeks die de koper altijd een oplossing biedt. In Spider meubels staat een apparaat niet op een plank maar op een staander. Een goed meubel versterkt de kwaliteit van de set. Andere leveranciers van meubels laten u minder vrij in de opbouw of kijken meer naar design. Waar de klankeigenschappen overigens niet onder hoeven te lijden.

Set besproken (c) Xingo


EDITORS' CHOICE