ARTIKEL

Hoe ziet een NAS eruit

Hoe ziet een NAS eruit. In de meeste gevallen is een NAS en zwart kastje van een centimeter of 20 a 25 breed en diep. De hoogte kan per type en merk verschillen. In de NAS zit een mini computer die voor de bediening van de schijven, de aansluiting op het netwerk en het aanbieden van de bestanden zorgt. Veelal is de processor van de computer een product van ARM omdat die eenvoudig te verwerken is, betrouwbaar is gebleken en zuinig met stroom omgaat. Het besturingssysteem van de NAS is in de meeste gevallen een Linux variant. Dit ook weer omdat het snel, betrouwbaar en goedkoop is.

QNAP NAS

In het NAS kastje is er ruimte voor een of meerdere schijven. De meeste NAS systemen zijn uitgerust met SATA harde schijven. SATA is de manier waarop de harde schijven met de rest van het systeem zijn verbonden. SATA schijven zijn ruim verkrijgbaar en hebben als voordeel dat ze ook makkelijk te verwisselen zijn. Hierboven staat al dat een NAS een of meerdere schijven kan bevatten. Voor audio doeleinden waar we het hier over hebben is een NAS met een enkele schijf niet geschikt. Het werkt wel, daar niet van, maar er is een ander aspect namelijk de veiligheid van de opgeslagen gegevens. Stel je voor: je hebt met engelengeduld 100 of meer cd’s geript met Foobar2000 of EAC naar de NAS schijf. En nu blijkt dat die schijf kapot is. Dat kan, het is tenslotte een mechanisch ding zo’n schijf. En wat dan nu? Is er een back-up van de schijf? Waarschijnlijk niet, dus is al het werk voor niets geweest.

Om een dergelijke (mini) ramp te voorkomen is het beter een NAS met ten minste 2 schijven te gebruiken. Dan zijn er twee opties. Beide opties zijn met de software die is geinstalleerd op het NAS apparaat in te stellen. Daarvoor moet eerst een verbinding tussen de NAS en een computer worden gemaakt met een ethernet kabel. De gebruiksaanwijzing van de NAS geeft aan hoe dat moet en hoe je inlogt op de NAS. Afhankelijk van de leverancier worden er dan menus aangeboden om het beheer van de NAS uit te voeren.

De genoemde opties die in een NAS met twee schijven ter beschikking staan zijn mirroring of backup. Bij mirroring is er sprake van een on-line kopie van de ene schijf op de andere. Dit wil zeggen als er een cd naar de NAS wordt geript en de gegevens worden weggeschreven dit gebeurt op beide schijven tegelijk. Als er nu een van de schijven kapot gaat, dan is er nog geen man overboord want de muziek bestanden staan nog keurig op de andere schijf. Wel is het zaak zo snel mogelijk de defecte schijf te vervangen door een identiek (!) exemplaar en de mirroring weer te activeren zodat de inhoud van de overgebleven schijf ook op de nieuw geplaatste terecht komt. Een andere methode is die van de backup. Daarbij zal de geinstalleerde software op vastgestelde tijden, zoals ergens in de nacht, de inhoud van de ene schijf naar de andere kopieren als een veiligheidsmaatregel. Afhankelijk van de instelling kan de backup een volledige zijn waarbij alles van de ene schijf naar de andere wordt gekopieerd of een zogenaamde incrementele waarbij enkel die bestanden die zijn aangepast sinds de laatste volledige backup worden gekopieerd. Die laatste methode is aan te raden omdat er altijd een zo volledig mogelijke kopie van de gegevens op de tweede schijf staat. Gaat er iets mis met de eerste schijf, dan bevat de tweede alles behalve de laatst geripte muziek. Dat is een acceptabel risico. Toch geeft mirroring de meeste dekking omdat alles a la minute gebeurt. Het belangrijkste is echter dat er een kopie of back-up bestaat.

 


EDITORS' CHOICE